Choro Napisano 7 Kwietnia 2017 Napisano 7 Kwietnia 2017 Cześć, przez strasznie duży wybór opon nie mogę się zdecydować. Szukam opon to jazdy w terenie ~70%. Jeżdżę nie ubitymi ścieżkami, błota, korzenie itp ale też i szutry, asfalt (wypady bardziej "turystyczne"). Aktualnie mam Schwable Racing Ralph'a i podoba mi się w nich fakt że nigdy nie przebiłem w nich dętki, mają już z 7 lat. Jako że są już dość zmęczone, postanowiłem je zmienić, budżet jaki chciałbym przeznaczyć to tak około ~100 zł. Wyczytałem że większość osób poleca Schwable Smart Sam trochę przekraczają budżet dlatego pytam o jakąś sensowną alternatywę . Rozmiar jaki poszukuję to 26 x 2.1 / 2.25
seraph Napisano 7 Kwietnia 2017 Napisano 7 Kwietnia 2017 Ale nowy Smart Sam czy stary? Taniej z sensownych opon to Continental Race King, ale jak jeździsz po błocie to osobiście dałbym go tylko na tył, a na przód np. Conti X-King. W tym budżecie ciężko tak naprawdę znaleźć coś konkretnego - możesz próbować jakieś opony od VeeRubber, albo Rubeny, ale ciężko o opinie na temat tych marek tak naprawdę. Z drugiej strony jak katujesz Racing Ralphy po błocie i nie tylko, a nigdy nie złapałeś kapcia to opony mają u Ciebie jak w raju i wszystko może dać radę.
cervandes Napisano 7 Kwietnia 2017 Napisano 7 Kwietnia 2017 Skoroś zadowolony z Ralphów to po co zmieniać? Samy są cięższe, wolniejsze ale trwalsze na asfalcie, który ujeżdżasz w mniejszości. Nie kombinuj a jeśli już to komplet RaRa tył i RoRo przód.
Dokumosa Napisano 7 Kwietnia 2017 Napisano 7 Kwietnia 2017 Jak to zwykle bywa uniwersalne opony są do wszystkiego czyli do niczego. Na błota i korzenie są dedykowane opony jak conti trial king czy maxxis beaver. Na asfalcie katorga. Trzeba sobie odpowiedzieć ja jedno zasadnicze pytanie - co chcesz w życiu robić
Choro Napisano 8 Kwietnia 2017 Autor Napisano 8 Kwietnia 2017 Nowe smart samy dokładnie takie https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,schwalbe-opona-smart-sam-performance-26-2017-schwalbe,651241.html Te conti to chyba jedyna sensowna alternatywa.Zmieniam bo chciałbym coś innego, a w tym przypadku bardziej uniwersalnego.
Alsew Napisano 8 Kwietnia 2017 Napisano 8 Kwietnia 2017 Zmieniam bo chciałbym coś innego, a w tym przypadku bardziej uniwersalnego. Szukam opon to jazdy w terenie ~70%. Jeżdżę nie ubitymi ścieżkami, błota, korzenie itp ale też i szutry, asfalt (wypady bardziej "turystyczne"). Bardziej uniwersalne czyli szybsze na asfalcie, co? Nie ogarniam! To teren czy asfalt jest Twoim priorytetem? Dużo bardziej "uniwersalny" od Race Kinga jest Saguaro, nowego Smart Sama jeszcze nie testowałem... ale jak widzę w zasadzie ciągły pasek przez środek opony to nie wiem czego tu można się spodziewać w terenie.
kipcior Napisano 8 Kwietnia 2017 Napisano 8 Kwietnia 2017 Nowe Smart Samy są świetne w twardym terenie ale jak się robi miękko to trochę grzęzną. Wyraźnie mnie hamują jak wjadę w coś takiego, a nie kojarzę żeby ten efekt był aż tak odczuwalny na Rocket Ronach, Ardentach i Race Kingach, które miałem wcześniej. Z drugiej strony Racing Ralph to też nie jest opona na błoto i powinno być podobnie ale nigdy na nim nie jeździłem więc nie mam porównania.
Choro Napisano 9 Kwietnia 2017 Autor Napisano 9 Kwietnia 2017 Kupiłem conti x-king na przód i race king na tył mam nadzieję że będą się dobrze sprawować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.