Skocz do zawartości

[Przerzutki tylnie wewnętrzne] Rower miejski(Fischer), popsuty mechanizm piasty.

pizama69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

chciałbym was na wstępie przeprosić za brak kompetencji w tematyce rowerowej, amatorskość pytania i nie używanie nie poprawnych nazw. 

W rowerze miejskim marki Fischer, wymieniałem dętkę w tylnim kole i po ponownym podłączeniu przerzutek nie nie da się ich zmieniać i zostałem z ustawioną wcześniej "jedynką". 

Nie bardzo rozumiem jak te przerzutki działają ale mechanizm który przyłączony jest do piasty(do którego dopięta jest linka) raczej już jest popsuty na amen, bo kiedyś już nie działał, zrobił mi to znajomy ale chyba za bardzo to nadszarpnąłem znów i popsułem. 

Czy wymontowując mechanizm z linką da się jakoś ustawić wciskając ten wystający z piasty bolec żeby była cały czas powiedzmy "szóstka" bez możliwości zmiany ? 

Próbowałem to zrobić i boję się też, że od wciskania popsułem już mechanizm piasty, a serwis nie wchodzi w gre bo taniej przyjedzie mi kupno nowego roweru(Mieszkam w Niemczech kupiłem go używany za 50 Euro). 

Ogólnie pytanie moje brzmi, czy da się to jakoś ustawić ręcznie na jeden bieg ? 

Na zdjęciach Mechanizm, Piasta i "bolec". 

Dziękuję pięknie za odpowiedź. 

post-203232-0-86864600-1490815390_thumb.jpg

post-203232-0-06194000-1490815392_thumb.jpg

post-203232-0-08690700-1490815393_thumb.jpg

Napisano

Patrząc po instrukcjach:

http://e.bike.free.fr/pdf/SRAM-SPECTRO-S7-maintenance_en.pdf

http://www.greenspeed.com.au/pdfs/sachs_3x7.pdf (do większej ilości piast)

Linka nie jest prawidłowo osadzona.

Clickbox nie wszedł do końca.

Masz dekielek od clickbox-a? Bez niego będzie trudno wyregulować piastę.

Tyle na moje niewprawne w tych piastach oko, więc mogę się mylić.

Takie tam z YT:

(widać jak ma być założona linka)

(jak zakładać clickboxa)

Pomału i na spokojnie, a piasta powinna ruszyć :)

Napisano

O matko jakie to było proste, kolego Zekker you made my day ! 

Nic nie było popsute, rozwiązanie było najprostsze z możliwych. Na filmiku zauważyłem że linka w Clickboxie była obkręcona do okoła tego kółka moja musiała przy ściągnięciu się odwinąć i była luźna. Obkręciłem no i już działa :o 

Pełen radości jadę do parku na ulubionym szóstym biegu. 

Dziękuję !! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...