bike5 Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Ostatnio mam złe doświadczenia z oponami 29 x 2.20 i 2.25 po prostu nie trzymają wymiaru i rzeczywisty ich wymiar do 2.1 wybuliłem kupę kasy za komplet ....Szukam teraz pary dobrych opon do XC które trzymają wymiar i maja porządny bieżnik ...Może ktoś coś polecić z czystym sumieniem ??, chodzi o firme , model jak i rodzaj mieszanki gumy oraz TPI
HarveyDent Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Panie to ~3.5 mm różnicy. Serio myślisz że to ma jakieś większe znaczenie ? Napompuj 5 psi mniej i będziesz miał to samo
bike5 Napisano 4 Marca 2017 Autor Napisano 4 Marca 2017 HarveyDent nie do końca rozumiem twoja odpowiedz , ale ok może źle odczytałeś mój post , Aktualnie mam dwie nowe opony o wymiarach 29x2.25 kupując chciałem żeby miały taki wymiar...niestety...ich szerokość to co najwyżej 2.1 ...
GTZaskar1991 Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 To chyba mowa o Hutchinson. Jeśli nie Hutch to tak jest z nimi, 2,2 to tak rzeczywiście około 2.0
bike5 Napisano 4 Marca 2017 Autor Napisano 4 Marca 2017 No to widzę ze nie tylko ja mam takie doświadczenia ale robią to różni producenci....na takich producentów powinny być nakładane kary finansowe ;-) bo lecą w kulki !!!
phoe Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Mój Michelin Wild Grip'R(27,5x2.25) na obręczy DT M442(22mm wewnętrznej) ma 56-57mm szerokości. Możesz kupić Wild Race'R, ale nie wiem co to jest "porządny bieżnik".
seraph Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Trzeba jeszcze zapytać o szerokość obręczy. U mnie i Rochet Ron 2.25 i WTB Nano 2.1 na obręczy 23 mm mają katalogowo 57 i 54 mm szerokości. Jak zakładasz na najpopularniejsze 19 mm to się nie dziw, że wymiar jest "zjadany".
cervandes Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 Zmierzyłem właśnie. Smart sam 2.25" na 18,6 szerokości wewnętrznej @3bar ma u mnie 56,8mm.
venom2000 Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 Oczekuję że otrzymam satysfakcjonującą odpowiedź jak bardzo odczuwalny jest niedomiar opony ??
bike5 Napisano 5 Marca 2017 Autor Napisano 5 Marca 2017 cervandes dzieki za konkretne info ;-) o to mi własnie chodziło ,z moich obserwacji i rozmowy z osobami które posiadają opony Schwalbe wynika ze trzymają one wymiar .No i proszę nie ma wcale szerokiej obręczy a wymiar przyzwoity :-)... venom2000 moim zdaniem szersza opona lepiej klei sie do podłoża i wpływa na komfort jazdy , po drobnych nierównościach , oczywiscie jesli odpowiednio ustawi się ciśnienie
venom2000 Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 Kup odpowiednio szerokie obręcze a opony pokażą swoje wymiary jak trzeba,zmniejsz ciśnienie i na każdej pojedziesz tak samo z taką samą przyczepnością a to że opona ma brak 1-2,5mm jest nieodczuwalny i niczego nie zmienia w trakcji ani szybkości
bike5 Napisano 5 Marca 2017 Autor Napisano 5 Marca 2017 venom2000 nie chce szerszej obreczy moje 19 mm mi wystarczy , na wąskiej obręczy opona inaczej sie układa co wpływa na komfort jazdy a jeśli jest szyta na miarę to własnie taka chcę ;-)
arroyo Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 Wiecie że szerokość podana przez producenta zależy od tego jak on ją mierzył? I tak np. przy jednej z opon spotkałem się z opisem producenta że opona osiąga 2.25 przy ciśnieniu 4 bar!
Arni220 Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 U mnie i Rochet Ron 2.25 i WTB Nano 2.1 na obręczy 23 mm mają katalogowo 57 i 54 mm szerokości. I juz tu pojawiają się rozbieżności, bo mam RoRo i RaRa 2.25 na obręczy 25mm i przy ciśnieniu ok. 30PSI obje maja ok. 54mm. 57? W życiu, chyba że przy 80PSI Wiecie że szerokość podana przez producenta zależy od tego jak on ją mierzył? I tak np. przy jednej z opon spotkałem się z opisem producenta że opona osiąga 2.25 przy ciśnieniu 4 bar! Dokładnie, norma ETRTO to normalizuje i dokładnie podaje jaki balon, na jakiej obręczy i przy jakim ciśnieniu. Próbowałem znaleźć w sieci te dane i nie znalazłem niestety. Może ktoś ma?
phoe Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 Ja jak porównałem Wild Grip'R do RaRa to też Wild Gripe'R był szerszy o jakieś 2-3mm, to jest pewnie też kwestia partii na jaką się trafi. Wiecie że szerokość podana przez producenta zależy od tego jak on ją mierzył? I tak np. przy jednej z opon spotkałem się z opisem producenta że opona osiąga 2.25 przy ciśnieniu 4 bar! Ok, zmierzył bez obciążania, ale jak napompujesz na 2-3 bar i usiądziesz na rower, to w miejscu styku opony z podłożem też będzie miała ona inną szerokość. A z ETRTO jak z ISO, materiały są płatne i ciężko dostępne. http://www.etrto.org/ A tutaj od Schwalbe "wytłumaczenie" dlaczego opony są często węższe niż podano: Why are tires often narrower than the stated tire size? In order to ensure that tires have sufficient frame clearance, tire manufacturers generally prefer to keep production closer to the lower end of the permitted tolerance (+/- 3 mm). Carcass casing materials have become more and more sophisticated over time. That reduces the tire widening after the fitting. Furthermore, inflation pressure also plays a major role. With maximum inflation pressure the tire becomes wider than with low pressure. And a recently fitted tire still widens over time. This can make a difference of 1 to 2 mm. The tire width is measured at the widest point, i.e. outside the lug. https://www.schwalbetires.com/tech_info/tire_dimensions - trochę różnego bełkotu jest jak się komuś nudzi, jak dla mnie to wall of text, did not read it.
venom2000 Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 na wąskiej obręczy opona inaczej sie układa co wpływa na komfort jazdy Dokładnie !! Czyli osiągasz Efekt Pływania !!
seraph Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 I juz tu pojawiają się rozbieżności, bo mam RoRo i RaRa 2.25 na obręczy 25mm i przy ciśnieniu ok. 30PSI obje maja ok. 54mm. 57? W życiu, chyba że przy 80PSI Przy niecałych 30 PSI jak już lubisz te jednostki. Akurat mam gołe koła po centrowaniu, ale jak obuje to mogę zrobić zdjęcie suwmiarki. Schwalbe Rocket Ron Performance 29x2.25 z rocznika 2012, czyli stara, ale jara
bike5 Napisano 5 Marca 2017 Autor Napisano 5 Marca 2017 Dokładnie !! Czyli osiągasz Efekt Pływania !! Efekt pływania to jest jak jest za mało powietrza i opona pływa ci na boki ;-).U mnie ciśnienie jest ani bardzo twarde ani bardzo miękkie, po prostu optymalne ;-)
cervandes Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 Które miejsce mierzycie, całkowitą szerokość opony czy może tylko je wierzch, z bieżnikiem? Ja podałem wymiar całkowitej osiąganej szerokości w najszerszym miejscu ale może nasze metody pomiaru się różnią?
venom2000 Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 Artykuły do poczytania http://team29er.pl/testy/opony-i-detki
seraph Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 Efekt pływania to jest jak jest za mało powietrza i opona pływa ci na boki ;-).U mnie ciśnienie jest ani bardzo twarde ani bardzo miękkie, po prostu optymalne ;-) Tylko właśnie im szersza obręcz (i opona) tym niższe jest to optymalne ciśnienie i dlatego im szerzej tym lepiej. Skoro ludzie dążą do jak najniższego ciśnienia to właśnie obręcz jest za wąska, a nie powietrza za mało Co do pomiarów to oczywiście, że mierzy się balon w najszerszym miejscu, bo są opony, które mają klocki rozstawione szerzej niż balon (wspomniana RoRo), a i są takie, które mają bieżnik węższy niż balon (np. WTB Nano).
porcelanowy Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Powitoł I juz tu pojawiają się rozbieżności, bo mam RoRo i RaRa 2.25 na obręczy 25mm i przy ciśnieniu ok. 30PSI obje maja ok. 54mm. 57? W życiu, chyba że przy 80PSI Pytanie skąd się rozbieżności biorą. RaRa 29x2,25" (evo pacestar triple compound) na obręczy 25mm wewnątrz i ciśnieniu ok. 2,5-2,8bar (lidlowa pompka z lidlowym manometrem): 57mm balona i nie chciało pokazywać mniej
bike5 Napisano 7 Marca 2017 Autor Napisano 7 Marca 2017 porcelanowy a ta Lidlowa Pompka coś jest warta z tym Lidlowym barometrem :-) ? ;-) ? szybko np pompuje ???...Ciekawe czy Ra Ra na mojej klasycznej 19 tez by sie nadymał do 57 :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.