Skocz do zawartości

[Korba] Alivio FC-M411 przeróbka na 2 rzędy

radm3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam korbę Alivio FC-M411 48-38-28 i chcę przerobić ją na 2 rzędy 48-38.

Gdzieś czytałem żeby przerobić korbę 3 rzędową na 2 rzędy trzeba zdemontować największą zębatkę.

Problem w tym że jeżeli przełożę największą zębatkę w miejsce środkowej to nie ma miejsca bo tarcza nachodzi mocno na widełki i ten sam problem z zębatką 38 w miejscu najmniejszej. Czy można zdemontować najmniejszą zębatkę i poprawnie wyregulować przerzutkę aby łańcuch nie spadał w miejsce najmniejszej zębatki.

Posiadam manetkę przednią Deore SL-M530.

Przerzutkę przednią będę musiał kupić DEORE LX FD-M571 lub Shimano CX70 down swing.

Czy jeśli bym zdemontował najmniejszą zębatkę to przerzutka Shimano CX70 down swing (przełajowa 2 rzędowa) by chodziła lepiej od DEORE LX FD-M571 (MTB 3 rzędowa według SHIMANO max 44T).

Pozdrawiam

post-140831-0-21362300-1488377089_thumb.jpg

Napisano

A jak niby chcesz zamontować zębatkę 38 w miejsce najmniejszej ( już nawet pomijając czy się zmieści czy nie) ?

Napisano

Powitoł

Zdjąć zębatkę, przerzutkę zblokować w dolnym zakresie śrubą regulacyjną na środkowej.

Zero sensu w tym widzę (pozbawiasz się tylko młynka), ale te kilkadziesiąt gram urwiesz ;)

Napisano

Ja też zupełnie nie widzę sensu tej operacji, jedyne co zyskasz to brak jednego blatu. Gdybyś chociaż przy okazji zmieniał stopniowanie to miałoby to jakiś sens, a tak chyba sztuka dla sztuki.

Napisano

Witam,

Chodzi o to że muszę kupić przerzutkę przednią bo stara koliduje mi z błotnikiem.

Zastanawiam się, czy da się wstawić korbę  Tiagra FC-4700 50x34T Accent BB-EX PRO.

W obecnej brak mi na zjazdach tych dwóch dodatkowych ząbków (mam z tyłu na kasecie 11-tkę).

Gdyby się dało to kupiłbym Shimano CX70 down swing i jeździłbym na razie bez młynka.

Później w tym sezonie wymieniłbym korbę.

Jeżeli korba nie podejdzie to kupiłbym przerzutkę DEORE LX FD-M571 i został z napędem 3 rzędowym.

Da się ustawić Shimano CX70 aby działała:

a) z korbą 3 rzędową ?

b ) z korbą 2 rzędową ale przerobioną z obecnego Alivio (czyli wykręcony tylko młynek)?

Czy korba Tiagra FC-4700 50x34T będzie miała zębatki bardziej na zewnątrz w porównaniu do Alivio FC-M411 48-38-28 kwadrat 122,5mm?

Przerzutka Shimano CX70 jest prawie dwa razy droższa od DEORE LX FD-M571. Bardziej mi się podoba CX bo producent podaje że obsługuje do 52 zębów :).

Chciałbym zamontować jak największy blat najlepiej z łożyskami zewnętrznymi. Gdyby się nie dało nic powyżej 48 to bym zostawił obecną korbę.

Pozdrawiam

Napisano

Korby szosowej nie zamontujesz do ramy MTB i na 95% także do ramy krosowej. Musisz pozostać z ta korba co masz, bo korby szosowe nie maja zębatek bardziej na zewnątrz lecz do środka czyli wyjdzie +/- to samo co być swój blat 48z zamontował na środku.

Ale ty masz fajną korbę na kwadrat. Jeśli masz wkład 122,5mm, to możesz pokombinować inaczej i zamocować krótszy wkład o kilka mm. Tym zabiegiem przesuniesz linię łańcucha korby w kier. osi ramy i zabieg z wywaleniem młynka będzie miał sens, bo powstanie ci korba 48/38 z linią łańcucha np. 45mm, a nie 50 jak masz obecnie. To już by miało ręce i nogi. Zanim jednak coś zmienisz, to sprawdż ile mm/cm oddalone są ramiona korby od tylnych widełek. Jak jest spory luz, to zabieg będzie możliwy jak najbardziej. Pozostaniesz przy tym ze swoja przerzutką (lub kupisz nową, ale tez 3rz) i zablokujesz ją tylko śrubką, by nie wywalała łańcucha na nieistniejący młynek. Ustawień dokonaj raczej na biegi 2 i 3.

Edit.

Teraz widzę, że śmiecisz i w innym temacie pytasz o to samo. Znalazłem tam fotkę, trochę lipa jednak będzie, bo zębatki masz już bardzo blisko widełek i nawet wymiana wkładu niewiele pomoże, by przesunąć linię łańcucha. Nic nie zrobisz raczej, musi pozostać jak jest.

Gdzie ty się ścigasz, że potrzebujesz twardszych biegów niż 48:11? Tak twarde biegi amatorom nawet w szosie nie są zawsze potrzebne, gnieciesz kapuchę na kad. 60?

Napisano

Witam,

Lubię czasami na prostej pojechać szybko albo z górki dokręcić na krótkim odcinku, sprawia mi to frajdę :).

Męczę się dużo mniej przy kadencji 100 niż 110 stąd chciałem cięższe przełożenie.

Chciałem zrobić pseudo przełaja :) ale widzę że trzeba odkładać na nowy rower.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...