BLiTzPL Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 Witam, kupiłem dzisiaj nowe klocki do hamulców tarczowych - metaliczne (poprzednie organiczne zalałem dotem...) i tak jak wcześniej jak i teraz widać na tarczy brązowaty osad, jest to może wina nowych niedotartych jeszcze na max klocków? Wcześniej zdarzyło mi się nakapać na tarcze (jak i na poprzednie klocki) płynem hamulcowym ale przeczyściłem ją preparatem do czyszczenia tarcz + wymyłem dokładnie wodą i wysuszyłem. Po pokoju z zaciśniętą na 3/4 klamką rowerem jeździłem w przód i tył (oczywiście nie będąc na rowerze ) i słabo hamuje więc stawiam na niedotarte klocki..czy może jednak ten osad? - nie wiem skąd się wziął. Tarcze były bardzo mało używane bo kupione na samym początku zimy i mają przejechane może z 10-15km. Tak więc czym może być ten osad? Przejąć się tym? Zdjęcie w załączniku. Pozdro
MikeSkywalker Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 Mi to wygląda na rdzę która pojawiła się w miejscu gdzie z tarczy zeszła powłoka starta przez klocki.
gregorek Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 nakapać na tarcze i klocki - w sensie, że Ty masz taki rozmach czy raczej nieszczelne zaciski?
BLiTzPL Napisano 2 Lutego 2017 Autor Napisano 2 Lutego 2017 Można powiedzieć ,że mam taki rozmach . Mi to wygląda na rdzę która pojawiła się w miejscu gdzie z tarczy zeszła powłoka starta przez klocki. Z drugiej strony tarczy widać jak ta powłoka jest zdarta na środku a po bokach nadal jest, co dziwne to ,że na tyle się osadziła ,że nie da się tego aż tak łatwo pozbyć
MikeSkywalker Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 Trzeba się po prostu kawałek przejechać i pohamować trochę, jak zniknie to rdza.
RainbowHunterPL Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 Mi to wygląda na przypalony brud mam identycznie na obu tarczach jak siła hamowania nie spadła to olej to Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
BLiTzPL Napisano 2 Lutego 2017 Autor Napisano 2 Lutego 2017 Trudno powiedzieć jak z siłą hamowania bo hamulce jak i tarcze kupione na początku zimy + przejechane te 10-15 kilometrów, tylko to było takie wyjechanie z domu, zauważyłem ,że coś cieknie i z powrotem, teraz podczas zimy masa serwisów, sprawdzania czy coś nie cieknie + nowe klocki więc sam nie mam porównania Ale według mnie jest ok.
Gość Napisano 3 Lutego 2017 Napisano 3 Lutego 2017 Dotknij palcem i powiedz co zostaje na palcu. Jak suchy brud to olej temat, jak oleista substancja to masz problem.
BLiTzPL Napisano 3 Lutego 2017 Autor Napisano 3 Lutego 2017 Po dotknięciu tarczy sucho, klocki tak samo, dzisiaj jadę przetestować i napisze jak efekty
pawel2208 Napisano 3 Lutego 2017 Napisano 3 Lutego 2017 Daj się okładzinom dotrzeć. Jak się ułożą z tarczą to powinien osad zniknąć jeżeli to nic tłustego.
Mod Team Puklus Napisano 4 Lutego 2017 Mod Team Napisano 4 Lutego 2017 Jak nie pomoże to tarcze zdjęć, umyć dokładnie, odtłuścić, można zmatowić lekko papierem, a klocki wrzucić w otchłań piekielną 500+ niech się smażą, aż sie zrobią czerwone ze wstydu.
RainbowHunterPL Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Chyba kolega raczej niema metalików Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Witboj Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Tylko ta tarcza wygląda na Magurę Storm HC a w takim razie jest z nierdzewki...
BLiTzPL Napisano 4 Lutego 2017 Autor Napisano 4 Lutego 2017 Chyba kolega raczej niema metalików Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Teraz mam metaliczne, poprzednie miałem organiczne a od tamtego czasu nie jeździłem jakoś dużo
RainbowHunterPL Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 No to wrazie czego śmiało możesz je wypalić tylko po wypaleniu przetrzyj je papierem ściernym aby usunąć sadze Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
BLiTzPL Napisano 4 Lutego 2017 Autor Napisano 4 Lutego 2017 Na razie poczekam do jutra i rano jadę je trochę dojechać zjeżdżając z jakiejś górki większej, jak nie pomoże to zostaje wypalenie, na ile minut i w jakiej temperaturze starczy?
pawel2208 Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Pojeździj trochę, pohamuj i z czasem się dotrą. Gdzieś czytałem, że nie powinno się docierać hamulców tak jak chcesz to zrobić
BLiTzPL Napisano 4 Lutego 2017 Autor Napisano 4 Lutego 2017 No trochę przesadziłem to ,że dojechać bo obok mnie niema tras typu Stożek czy Góra Żar ale chodzi o jakieś wzniesienie gdzie będzie dało się rozpędzić
Gość Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze rdzewiejącej tarczy, może ta jest pierwsza? Po co górka, wsiadasz na rower, zaciskasz hamulce żeby pojawił się lekki opór i pedałujesz. Kilkadziesiąt metrów i zagotujesz klocki, mi to pomogło gdy lekko przybrudziłem. Zresztą zobacz sobie jak YT GMBN jak się dociera klocki po zamontowaniu.
BLiTzPL Napisano 4 Lutego 2017 Autor Napisano 4 Lutego 2017 Szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze rdzewiejącej tarczy, może ta jest pierwsza? Po co górka, wsiadasz na rower, zaciskasz hamulce żeby pojawił się lekki opór i pedałujesz. Kilkadziesiąt metrów i zagotujesz klocki, mi to pomogło gdy lekko przybrudziłem. Zresztą zobacz sobie jak YT GMBN jak się dociera klocki po zamontowaniu. Oglądałem chwilę temu ten filmik u GMBN, trochę trudno będzie na fullu no ale można spróbować
Gość Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 A tak zapytam, co ma piernik do wiatraka? Jakie znaczenie czy HT czy full?
SovaLTD Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Nie mogę, za chwilę będą tematy "dlaczego mam brudne opony". @@BLiTzPL zamiast od dwóch dni debatować, wsiądź na rower, przejedź się 10 min, przyhamuj mocniej kilka razy i tarcze będą lśniły jak psu jajca.
beskid Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Tak więc czym może być ten osad? Przejąć się tym? Zdjęcie w załączniku. Pozdro Umówmy się, że to jednak kolor tarczy coś jak po przypaleniu. Moim zdaniem a opieram się na dwóch rowerach z innymi tarczami ale klockami tej samej firmy w tym oba organiczne to wina właśnie klocków. W obu przypadkach po przejściu na metaliki tarcze się "wyczyściły".
BLiTzPL Napisano 6 Lutego 2017 Autor Napisano 6 Lutego 2017 Przejechałem się kilka razy w ciągu tych dwóch dni i nie widać już aż tak tego brązowego "czegoś" na tarczy więc była to wina poprzednich klocków organicznych. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.