Skocz do zawartości

[1x11] Dlaczego nie, dla amatora ?

michu692

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chodzi mi o kulturę pracy

Przy dobrze dobranych wszystkich dedykowanych komponentach kultura pracy jest tak samo dobra , problemy najczęściej pojawiają się przy domowych przeróbkach z 3 na 2.

Napisano
I jesteś świadom że tak miękkiego przełożenia nie uzyskasz rezygnując z przedniej przerzutki? 

A czemu nie ? z tego przełożenia prawie wcale nie korzystam, a nawet jak to tylko wtedy jak znajdę jedną wiekszą "górkę" poza tym jeżdżę głównie na środkowym blacie. Z resztą nawet z 1 tarczą 38t i 11-42, z taką samą kadencją był był bym w stanie pojechać z identyczną prędkością jak na 22x34

Napisano

To ze nie korzystasz z takiego przełożenia nie oznacza, iż obecnie da się je zbudować z 1x11. Albo inaczej, da się zbudować, ale obędzie się to kosztem czegoś innego (czytaj twardych biegów).

Reszta zdania jest nieprawdą, z przełożenia 38:42 na odpowiednio stromej górce nie pojedziesz tak szybko jak na 22:34 z prostego powodu, zabraknie biegu i będziesz musiał prowadzić :)

Napisano

z tego przełożenia prawie wcale nie korzystam, a nawet jak to tylko wtedy jak znajdę jedną wiekszą "górkę" poza tym jeżdżę głównie na środkowym blacie.

38/42 daje tylko trochę miększe przełożenie niż 32/34 (twoje najmiększe na środkowym blacie). Skorzystaj z kalkulatora http://rowery.zbooy.pl/biegikal.html , podstaw wartości posiadanego napędu i porównaj do 1x11 wówczas zobaczysz czego ci zabraknie.

Napisano

Dyskusja na tym forum o 1xx nie ma sensu, to jak walka z wiatrakami. Jakaś wendetta ;-))) Wszyscy próbują udowodnić że źle mi się jeździ, mało tego że wszyscy posiadacze 1xx to heretycy i bluźniercy. Robi się z tego groteska. A większość zadowolonych z 1xx jeździ z bananem na ustach i ani myśli powrócić do zmieniarki typu front. 

Jeżdżą na tym zawodnicy , amatorzy, ędurowcy i cxy..... masę ludzi się nagle pomyliło. Jest to świetny rewolucyjny napęd.... a 1x11 pozwala cieszyć się tymi napędami nawet amatorom. Nie można zwalać tego na marketing- bo wielu zrobiło to świadomie, z ciekawości i z sobie wiadomych powodów.

Napisano
To ze nie korzystasz z takiego przełożenia nie oznacza, iż obecnie da się je zbudować z 1x11. Albo inaczej, da się zbudować, ale obędzie się to kosztem czegoś innego (czytaj twardych biegów). Reszta zdania jest nieprawdą, z przełożenia 38:42 na odpowiednio stromej górce nie pojedziesz tak szybko jak na 22:34 z prostego powodu, zabraknie biegu i będziesz musiał prowa

Niestety nie ma mi gdzie zabraknąć bo nie mieszkam w górach że mi zabraknie, z 1 tarcza 38 i kaseta 11-42 i tak pojadę szybciej niż na obecnym 30x11

Napisano

@@michu692 wcześniej już zostało tu wspomniane , że 1x11 to napęd dla świadomego użytkownika , jeśli tak do tego się podchodzi to jest to jak najbardziej ok (wiedząc o jego zaletach i wadach) gorzej jeśli jest to decyzja pod wpływem panującej mody (a potem pytanie "czemu nie mogę podjechać" albo "czemu ktoś jest szybszy").

Napisano

Ja wysiadam z dyskusji bo widzę że to nie ma sensu. Ale warto było dla takich kwiatków :)  

Z resztą nawet z 1 tarczą 38t i 11-42, z taką samą kadencją był był bym w stanie pojechać z identyczną prędkością jak na 22x34

Na początku spróbuj po prostu nie zrzucać przedniej przerzutki na najmniejszy blat i jedź w górki. Tak z ciekawości. Bo widzę że tłumaczenie o przełożeniach nie ma najmniejszego sensu bo ich po prostu nie rozumiesz. 

Napisano

Michu

ach, nie czytasz między wierszami żartu. Tak sformułowałeś zdanie, to tak odpisałem :)

woojj, nieprawda. Poprostu pokazujemy, że 1xX nie jest jedynie słusznym rozwiązaniem, że są sytuacje/tereny że sprawować będzie się gorzej niż tradycyjne 2/3xX, bo w obecnej formie może zbraknąć zakresu lub/i stopniowania.

Tak jak GTB pisze, decyzja pod wpływem mody, jestem pewiem że podjęto ją w ok. 50% przypadków.

Napisano

@@Arni220, nie ma czegoś takiego jak "jedyne słuszne rozwiązanie" , obecnie mamy tak szeroki wachlarz sprzętu , że można wszystko dobrać idealnie pod siebie - nawet 1xX (podkreślam jeszcze raz - dla świadomego użytkownika).

A tak na marginesie - użytkowników napędu 1xX wśród "amatorów" jest od groma , wielokrotnie widuję takich co w ogóle nie korzystają z przedniej przerzutki mimo 3 tarcz z przodu i wszystko trzepią tylko na środkowej.

Napisano

Dyskusja na tym forum o 1xx nie ma sensu, to jak walka z wiatrakami. Jakaś wendetta ;-))) Wszyscy próbują udowodnić że źle mi się jeździ, mało tego że wszyscy posiadacze 1xx to heretycy i bluźniercy. Robi się z tego groteska.

Tak, jesteś ofiarą fanatyków przedniej przerzutki, którzy nigdy słowa prawdy o napędzie nie powiedzieli. Już zaczynam Ci współczuć.

Jeśli sens rozmawiania o jednoblacie widzisz w tym, żeby wszyscy piali z zachwytu, to rzeczywiście nie ma sensu.

Napisano

wielokrotnie widuję takich co w ogóle nie korzystają z przedniej przerzutki mimo 3 tarcz z przodu i wszystko trzepią tylko na środkowej.

Z tego właśnie powodu pisałem że nawet 1x9/1x10, sporo tańsze w zakupie może okazać się wystarczające. Zwłaszcza ze zmienioną największą koronką w kasecie. Dla świadomego ograniczeń użytkownika.  

Inną sprawą jest to że wielu jeździ na rowerach z przerzutkami tak jakby ich nie mieli wcale :D 

Napisano

No o tym piszę, ale świadomość rodzi się z wiedzy/analizy wad i zalet

A tak na marginesie - użytkowników napędu 1xX wśród "amatorów" jest od groma , wielokrotnie widuję takich co w ogóle nie korzystają z przedniej przerzutki mimo 3 tarcz z przodu i wszystko trzepią tylko na środkowej.

Dokładnie. Dobrze zbudowane 2xX pozwala praktycznie na jazdę tak jak na 1xX, a nie pozbawia nas zalet szerokiego zakresu, który rzadko bo rzadko, ale może się niekiedy przydać. JA to bym sobie zbudował korbę 36/24 z 11 rzędową kasetą 11-38 - mega sprawa by wyszła.

Napisano

Napęd 1x

Tak jak GTB pisze, decyzja pod wpływem mody, jestem pewiem że podjęto ją w ok. 50% przypadków.

Niestety coraz częściej przy zakupie roweru nie ma innej możliwości :(

Napisano

Z tego wynika że 1x11 jest takim kompromisowym napędem, chociaż odpowiednio dobrany cały czas jest interesujący dla wielu ludzi.

Napisano

Dla tego nie ma co się napalać na wymiany, korzystać z dziewiątek/dziesiątek i spokojnie czekać na Orła dla ubogich.

Z tego wynika że 1x11 jest takim kompromisowym napędem,

no tak, to taka przejściówka, wersja pośrednia, już coś jest ale jeszcze nie do końca to.

Napisano

Z tego wynika że 1x11 jest takim kompromisowym napędem, 

Wręcz przeciwnie, jest totalnie bezkompromisowy, ani pod strome nie wjedziesz, ani szybko nie zjedziesz...a na płaskie nie potrzebujesz napędu 1x11 ;)

Napisano

Dobry pomysł na żebroplusy ale nie
Możliwe że dla innych ale nie dla mnie

Jakie masz najmniejsze przełożenie że są oszczędzane na tych górkach? 
blat 30T oraz kaseta 10-42T 
Napisano

@MikeSkywalker, nie zrobisz z kasety 9rz 11-46 ;) więc jednak to nie to samo. A z łańcuchami 8rz nie współpracują zębatki przednie narrow-wide, więc trzeba się wspomagać prowadnicą. łańcucha.

naprawdę ludzie demonizują. Dobrze, że nie pytasz o nowego Srama Eagle 1x12, bo już by Kolarska Inkwizycja szła po Ciebie z pochodniami :D

Jezdze od dawna na napedzie 1x8 z przodem NW a z tylu zwykle alivio i lancuch nie spada czesciej niz jakbym mial miec przerzutke. 

Napisano
a i najtwardsze przełożenie wystarczy żeby (w zależności od opon) 35km/h utrzymać

Opona na przodzie 29"x2,4,tył 29"x2,25 i spokojnie na płaskim terenie w zależności od łydy użytkownika pojedzie ile mu da fabryka a całość na SRAM GX1x11

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...