Skocz do zawartości

[łańcuch] Zastępowanie ogniw w łańcuchu

rudald

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Zabrałem się za konserwację łańcucha (Narrow KMC), no i cóż - zdarzyło się - wypadł mi pin.

Próbowałem imadełkiem, kluczem, młotkiem - efekt mizerny, na dodatek pokrzywiłem to jedno ogniwo w łańcuchu.

Powiedzcie mi czy gdy skrócę łańuch o 2 ogniwa, jedno szersze drugie węższe to czy nie będzie z tym problemu? Czy powinienem szukać zamiennika, by dobudować łańcuch do pierwotnej liczby ogniw?

Posiadam kasetę 8 rzędową, łańcuch narrow KMC - na samym łańcuchu nie znalazłem więcej informacji.

Dzięki za wskazówki!

Napisano

Daj łańcuch na największe zębatki pomijając przerzutkę i zobacz czy się pokrywa. Jak jest idealnie na długość to może być ciężko, jak masz naddatek to bez problemu możesz skrócić.

Napisano

To jeszcze zależy jaki przebieg ma cały napęd. Jeżeli łańcuch jest wyciągnięty i zęby się do niego ułożyły to będzie Ci przeskakiwać na spince.

Napisano

Dziękuję !

Skróciłem łańcuch i wszędzie wchodzi, nie ma żadnego problemu - przerutka ma wciąż miejsce na naciągnięcie się, dzięki!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Słuchajcie zauważyłem również, że koło zadziwiająco hamuje podczas kręcenia się - poszedłem do rowerowego pokręcili konusami i kręci się lepiej. Przy takich zabiegach wiadomo, że musieli ściągnąć kasetę i ponownie ją założyć.

Ja również byłem zmuszony skrócić łańcuch o 2 oczka (jedno wąskie i drugie szerokie).

Kiedy zakręcę korbą to zdarza się, że pedały dalej kręcą się wraz z kołem i łańcuchem - Czy macie podejrzenia co do przyczyny?

Napisano

Jak to pokrécili konusami? Jeżeli koło zaczęło ciężko chodzić to trzeba zrobić serwis a nie po kręcić konusami.

Kręcenie się korby za kasetą oznacza problem z bębenkiem. Zdarza się, że coś tam przyrdzewieje albo zaklei starym smarem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...