Skocz do zawartości

[Kaseta] Duża rozpiętość na krótkim wózku w szosie.

Tymajster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!
To mój pierwszy post, choć forum śledzę już od kilku ładnych miesięcy. Kupiłem w końcu wymarzoną szosę. Napęd to 2x10 Campagnolo z tylną przerzutką Veloce z krótkim wózkiem i kasetą 12-23. Korba 32-52. Twardo. Mieszkam na Podkarpaciu i mogę jeździć płaskie trasy, gdzie te przełożenia się sprawdzają i nie krzyżuję łańcucha, ale chciałbym też mieć możliwość jazdy po górkach, których tu nie brakuje. Czy wiecie jak sprawdzi się przy krótkim wózku kaseta 13-29? Albo 13-26? Podobno jeśli nie robi się przekosów to ma ona działać.

• Mod Team
Napisano

Każdy krótki wózek powinien obrobić kasetę 28. Ja do swojego napęd wsadziłem 11/30 ale korbę miałem stopniowaną tylko co 12 34/46. Kasetę 28 spokojnie moim zdaniem załozysz. Nie znam campagnolo na tyle dobrze by powiedzieć czy większa się wejdzie czy już będzie łańcuch luźny.

Tutaj mnie zastanawia korba jaką podałeś bo to dość mocno niestandardowo, i łańcuch może faktycznie wisieć na 1x10, choć to ostatecznie zależy od kasety jaką wstawisz.

Napisano

Gratuluję świetnego wyboru, ale po pierwsze, to nie ma korb 52/32, szosowe korby to albo 52/39 albo 52/36. DO obu tych korb i przerzutki z krótkim wózkiem założysz kasetę 13/29 i przekosy będziesz mógł robić dowolne (pytanie po co?).

Kupiłeś rower na Campie, to od razu proponuję dokładnie zapoznawać się z zawartością tej strony:

http://www.campagnolo.com/WW/en/

gdzie znajdujemy taki oto pdf:

http://www.campagnolo.com/media/files/035_259_Technical%20manual%20-%20Mechanical%20units%20rear%20derailleur%20-%20Campagnolo_Rev02_07_16.pdf

w którym wszystko jest podane jak na tacy.

Za ok. 2 lata rozwali ci się pazur indeksu w prawej manetce i biegi będą przelatywać, napisz wtedy do mnie na PW, to podpowiem ci jak go naprawić za free.

• Mod Team
Napisano
Za ok. 2 lata rozwali ci się pazur indeksu w prawej manetce i biegi będą przelatywać,

Potwierdzam, manetka przestanie trzymać biegi :P Jak by co, możemy sie zgadać, mieszkam nie daleko, jak poskładam swoją szosę do kupy to nawet coś pojeździć można.

Napisano

Generalnie prosta robota, rozebrać, wyjąć zębatkę indeksu, ostrym narzędziem przeczyścić zęby, a dalej to już tylko odbudować pazur poprzez przyklejenie odpowiednio ukształtowanej blaszki na jakiś klej epoksydowy. Ja użyłem metalowego wąsa do spinania dokumentów. 3 minuty i manetka od 1,5 tyś. km działa jak nowa, tylko jeździć :)

To największa bolączka Power Shifta i niestety prawdopodobnie w Potenzie nie poprawiona, chcemy lepiej to od Chorusa w górę. Wtedy jednak kasety drogie, minimum 450 zł i trzeba zabawić się w Shimanowskie. Taki urok Campagnolo :D

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.
Co do korby to napisałem to, co podał sprzedawca w ogłoszeniu. Mi też wydawało się to 52/32 dziwne. Sprawdziłem i to pomyłka, korba to standardowa 52/39.
Rower jest używany i ma klamki Centaura, biegi się trzymają. Może poprzedni właściciel już poprawił te klamki.

Napisano

korba to standardowa 52/39.

Więc zakładaj śmiało 13-29, podreguluj odległość kołeczka od największej zębatki i śmigaj. Tu uwaga, regulacji dokonaj na przełożeniu młynek - największa koronka. Po kilku obrotach śrubką (chyba trzeba ją wykręcać jak pamiętam) zmień biegi z tyłu i powróć ponownie na największa koronkę. Sprawdzisz tak poprawność, Campa podaje ok. 7mm odległości kółeczka od koronki. 

Rower jest używany i ma klamki Centaura, biegi się trzymają. Może poprzedni właściciel już poprawił te klamki.

Wątpię, bo to rzadko kto robi i mało kto wie co jest przyczyną. Większość pewnie odsyła klamki do Wertykala i tam następuje wymiana całych bebechów na nowe, a to koszt ok. 250zł + wysyłki itd. A po co tyle płacić i nadal mieć pewność, że wada się powtórzy za kilkanaście tyś. km? Jak masz używki to ja bym już sprawdził stan pazura i jeśli jest już okrągły, to kwestią czasu pozostaje awaria, może lepiej przeciwdziałać zawczasu chorobie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...