Skocz do zawartości

[do 2700] Rower typu CROSS (wyprzedażowy)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów,

Potrzebuję nabyć przeceniony rower typu cross (w 60-70% jeżdżę po asfalcie i chodnikach, reszta to ubite ścieżki leśne oraz polne) z rocznika 2016 lub ew. wcześniejsze jeżeli warto.

Mam 29 lat, 82 kg, preferuje raczej szybką, dynamiczną jazdę (zazwyczaj jeżdżę 1 - 2 h) lecz po nabyciu nowego jednośladu chciałbym niekiedy robić dłuższe wyprawy w spokojniejszym tempie do max. 80 km.

Po wstępnym rozeznaniu moje typy to:

- Giant Roam 1 disc

- Cube Nature

- Unibike Viper GTS (wychwyciłem, że ma amortyzowaną sztycę co byłoby dla mnie niemałym plusem)

- Gepida Alboin 700

Prosiłbym was o jakieś wasze typy. Jeżeli to możliwe - z bezpośrednim linkiem do sklepu, gdzie dany model jest w promocyjnej cenie.

W połowie września będę na 2 dni w Warszawie więc jeżeli ktoś ze stolicy ma rozeznanie gdzie warto się udać ze względu na atrakcyjne ceny oraz szeroki wybór rowerków crossowych to byłbym bardzo wdzięczny o taką informację.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji ;-)

Napisano

Kross Evado 6 na allegro już za 2500zł, chociaż jego opony nie są tak uterenowione jak w roweruch wymienionych przez Ciebie. Viper ma dodatkowo regulowany mostek, Unibike jest mega wygodny, za to wyglądem może nieco odstawać od reszty. 

Napisano

Northtec niestety już nie dostępny, dopiero po nowym roku będzie dostawa.... same małe ramki zostały.  Chyba, że ktoś ma namiary na jakieś zapasy magazynowe :)

Napisano

Dzięki za podpowiedzi!

Kross (szczerze nie sądziłem, że aktualnie jest w tak dobrej cenie) i Northec trafiają na moją listę.

artifj1200 - dzięki za propozycję, ale nie biorę pod uwagę używek. Rower to prezent dla mnie na 30-tke która będzie w październiku... ;)

PS. możecie mącić w mojej głowie dalej! ;)

Napisano

Jest jeszcze dobry osprzętowo Romet Orkan 5, a Unibike Viper Disc też wyrwałbyś do 2700, wystarczy się trochę potargować. Olbrzymie znaczenie ma to, czy płacisz gotówką, jeśli tak to sprzedawcy chętnie sięgają po rabaty.

Napisano

No to jeszcze mój dodatek do listy:

GT Transeo 2.0 rocznik 2015
https://www.domenasportowa.pl/product-pol-83247-Rower-crossowy-GT-Transeo-2-0-Matte-Blue-2015.html

Baardzo dobra cena, solidny osprzęt (blokada amora na kierownicy!), oryginalna, bardzo dobrze wykonana i lekka rama. Pozycja raczej rekreacyjna, wyprostowana, chyba taki trend wśród crossów. Wygląda, że pełna rozmiarówka. Raczej niedostępny od ręki, ale na zamówienie sprowadzi sklep Perfect Sport w Warszawie, więc przed ostatecznym zakupem można się przejechać. Inne modele GT też do rozważenia.

Bardzo mi się podobają rowery crossowe Cube (Nature i wyższe modele) - ładne, eleganckie ramy, ale widać dopłatę za markę, więc pod względem ceny i wyposażenia niezbyt konkurują... W Warszawie pełna gama do przymierzenia w sklepach Ski Team (Wola, Ochota).

Było pytanie o Gepidę Alboin 700 - spontanicznie kupiłem takowy wiosną, gdy tuz przed wyjazdem padł mój wieloletni wehikuł... Starsza wersja ramy, 2014, chyba niedostępna już we wszystkich rozmiarach.

http://halarowerowa.pl/alboin-700-crs-p70.html

Przejechałem na rowerze blisko 2000 km i w sumie ... nie narzekam. Bardzo dobry napęd (wszystko Deore, 3x10), ogólnie dobre wyposażenie, pewnie poza amortyzatorem, który chyba jest najprostszy (dla mnie bez znaczenia).
Natomiast rama jest pancerna i ciężka (wbrew deklarowanym parametrom wagowym; chociaż mam rower w największym rozmiarze), prowadzenie kabli wewnątrz górnej ramy to chyba sztuka dla sztuki - więc tu bez finezji. O dziwo mimo, że nielekki, rower można całkiem żwawo rozpędzić, może to zasługa sztywnego napędu (octalink)?
Do tego to cross w starym stylu, kierownica stosunkowo wąska (60 cm) i nisko położona, sylwetka bardziej pochylona - tak lubię, od razu mi przypasował i to zadecydowało. Jeżdżę na nim bez żadnych zmian, regulacji kierownicy czy mostka. Jedynie siodełko zmieniłem na moje stare - ale podarowałem koledze, jakoś jeździ.
W pełnej gamie rozmiarów dostępny jest nowszy model 2015, ze zmienioną ramą - inne różnice to hamulce Shimano (Deore?) zamiast Avida - chyba na plus. Rowery do obejrzenia w sklepie halarowerowa.pl na peryferiach Warszawy. Mam jednak wrażenie, że kończą handlować tą marką i sprzedają modele zeszłoroczne. Więc mogą być problemy z gwarancją (choć rama ma podobno dożywotnią).

Napisano

Unibike Viper disc gts 2016 za 2500 jest dobrym wyborem, poza amorem wszystko w nim jest ok

Teraz Giant ma 15%rabatu na kolekcje 2016 i takiego Roam 1 disc można mieć za 2550.

Napisano

Osobiście np. w trekkingu by mi nie przeszkadzała taka masa ale crossówka ma być z założenia lżejsza niż MTB a tymczasem za 2700 można kupić o kilo, półtora chudszego górala na dużym kapciu.

Napisano

Dzięki wielkie wszystkim za propozycje i podpowiedzi.

Biorąc pod uwagę dostępne propozycje zdecydowałem, że zmieszczę się w 2500 zł.

Ostatecznie waham się między:

GT Transeo 2.0 (2015 rok) za 2131 zł (dzięki Yarad)

http://www.gtbicycles.pl/archiwum/2015-rowery-2015/crossowe/transeo-20

Kross Evado 6.0 (2016 rok) za 2460 zł

http://www.kross.pl/pl/cross/evado-6-0

W poniedziałek lub wtorek rowerek będzie już zamawiany więc prosiłbym o wasz typ z uzasadnieniem. Warto dołożyć nieco ponad 300 zł do Evado? Na co powinienem zwrócić uwagę podejmując ostateczną decyzję?

W przypadku GT Transeo z racji, że to mało popularna marka mam małe obawy co do gwarancji (są jakiekolwiek punkty serwisowe w Zachodniopomorskim?)

No i jeszcze jedna sprawa - siedziałem w sklepie stacjonarnym na Evado na ramie L - sprzedawca powiedział, że jest ok biorąc pod uwagę moje parametry (185 cm wzrostu, 90 cm od krocza do ziemi). Czy dla Transeo też będzie L (nie mam możliwości sprawdzić stacjonarnie)?

Z góry dzięki :>

Napisano

Sprawa rozstrzygnięta.

Kross Evado 6.0. w atrakcyjnej cenie mi wykupili, a do GT Transeo ostatecznie nie nabrałem przekonania mimo kilku istotnych plusów.

Wybór padł na Unibike Viper disc gts w wersji niebieskiej (po rabacie zapłaciłem 2500 zł). Przekonał mnie osprzęt w tej cenie oraz względy związane z komfortem jazdy.

Jeszcze nim nie zdążyłem się przejechać ;)

Dzięki ;)

post-200315-0-69746800-1473857923_thumb.jpg

post-200315-0-64854000-1473857924_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...