MonsieurJack Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 Witam wszystkich forumowiczów, Potrzebuję nabyć przeceniony rower typu cross (w 60-70% jeżdżę po asfalcie i chodnikach, reszta to ubite ścieżki leśne oraz polne) z rocznika 2016 lub ew. wcześniejsze jeżeli warto. Mam 29 lat, 82 kg, preferuje raczej szybką, dynamiczną jazdę (zazwyczaj jeżdżę 1 - 2 h) lecz po nabyciu nowego jednośladu chciałbym niekiedy robić dłuższe wyprawy w spokojniejszym tempie do max. 80 km. Po wstępnym rozeznaniu moje typy to: - Giant Roam 1 disc - Cube Nature - Unibike Viper GTS (wychwyciłem, że ma amortyzowaną sztycę co byłoby dla mnie niemałym plusem) - Gepida Alboin 700 Prosiłbym was o jakieś wasze typy. Jeżeli to możliwe - z bezpośrednim linkiem do sklepu, gdzie dany model jest w promocyjnej cenie. W połowie września będę na 2 dni w Warszawie więc jeżeli ktoś ze stolicy ma rozeznanie gdzie warto się udać ze względu na atrakcyjne ceny oraz szeroki wybór rowerków crossowych to byłbym bardzo wdzięczny o taką informację. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji ;-)
Charvel Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 A prosżę, skoro masz jeszcze za mały mętlik w głowie Kross Evado 5.0 http://www.kross.pl/pl/cross/evado-5-0 Northec Caledon http://nrowery.pl/2016/cross/caledon-db-dr Przy określonej kwocie większość rowerów często ma bardzo podobny osprzęt i wówczas nawet efekt wizualny ma znaczenie
dexmark Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 Kross Evado 6 na allegro już za 2500zł, chociaż jego opony nie są tak uterenowione jak w roweruch wymienionych przez Ciebie. Viper ma dodatkowo regulowany mostek, Unibike jest mega wygodny, za to wyglądem może nieco odstawać od reszty.
SaabFaan Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 Northtec niestety już nie dostępny, dopiero po nowym roku będzie dostawa.... same małe ramki zostały. Chyba, że ktoś ma namiary na jakieś zapasy magazynowe
artifj1200 Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 Mój kolega sprzedaje rocznego Gianta Roam 3 w bardzo dobrym stanie za 999, może używanego chcesz? Tapnięte z fona
MonsieurJack Napisano 7 Września 2016 Autor Napisano 7 Września 2016 Dzięki za podpowiedzi! Kross (szczerze nie sądziłem, że aktualnie jest w tak dobrej cenie) i Northec trafiają na moją listę. artifj1200 - dzięki za propozycję, ale nie biorę pod uwagę używek. Rower to prezent dla mnie na 30-tke która będzie w październiku... PS. możecie mącić w mojej głowie dalej!
artifj1200 Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 A to nawet dobrze bo dzisiaj poszedł do nowego właś ciciela ;-) No i fajnie :-D
dexmark Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Jest jeszcze dobry osprzętowo Romet Orkan 5, a Unibike Viper Disc też wyrwałbyś do 2700, wystarczy się trochę potargować. Olbrzymie znaczenie ma to, czy płacisz gotówką, jeśli tak to sprzedawcy chętnie sięgają po rabaty.
vdcmike Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Kellys Phanatic 70 też jest do wyrwania w tych granicach. Ma chyba najlepszą ramę ze wszystkich wspomnianych w tym wątku.
yarad Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 No to jeszcze mój dodatek do listy: GT Transeo 2.0 rocznik 2015https://www.domenasportowa.pl/product-pol-83247-Rower-crossowy-GT-Transeo-2-0-Matte-Blue-2015.html Baardzo dobra cena, solidny osprzęt (blokada amora na kierownicy!), oryginalna, bardzo dobrze wykonana i lekka rama. Pozycja raczej rekreacyjna, wyprostowana, chyba taki trend wśród crossów. Wygląda, że pełna rozmiarówka. Raczej niedostępny od ręki, ale na zamówienie sprowadzi sklep Perfect Sport w Warszawie, więc przed ostatecznym zakupem można się przejechać. Inne modele GT też do rozważenia. Bardzo mi się podobają rowery crossowe Cube (Nature i wyższe modele) - ładne, eleganckie ramy, ale widać dopłatę za markę, więc pod względem ceny i wyposażenia niezbyt konkurują... W Warszawie pełna gama do przymierzenia w sklepach Ski Team (Wola, Ochota). Było pytanie o Gepidę Alboin 700 - spontanicznie kupiłem takowy wiosną, gdy tuz przed wyjazdem padł mój wieloletni wehikuł... Starsza wersja ramy, 2014, chyba niedostępna już we wszystkich rozmiarach.http://halarowerowa.pl/alboin-700-crs-p70.html Przejechałem na rowerze blisko 2000 km i w sumie ... nie narzekam. Bardzo dobry napęd (wszystko Deore, 3x10), ogólnie dobre wyposażenie, pewnie poza amortyzatorem, który chyba jest najprostszy (dla mnie bez znaczenia).Natomiast rama jest pancerna i ciężka (wbrew deklarowanym parametrom wagowym; chociaż mam rower w największym rozmiarze), prowadzenie kabli wewnątrz górnej ramy to chyba sztuka dla sztuki - więc tu bez finezji. O dziwo mimo, że nielekki, rower można całkiem żwawo rozpędzić, może to zasługa sztywnego napędu (octalink)?Do tego to cross w starym stylu, kierownica stosunkowo wąska (60 cm) i nisko położona, sylwetka bardziej pochylona - tak lubię, od razu mi przypasował i to zadecydowało. Jeżdżę na nim bez żadnych zmian, regulacji kierownicy czy mostka. Jedynie siodełko zmieniłem na moje stare - ale podarowałem koledze, jakoś jeździ.W pełnej gamie rozmiarów dostępny jest nowszy model 2015, ze zmienioną ramą - inne różnice to hamulce Shimano (Deore?) zamiast Avida - chyba na plus. Rowery do obejrzenia w sklepie halarowerowa.pl na peryferiach Warszawy. Mam jednak wrażenie, że kończą handlować tą marką i sprzedają modele zeszłoroczne. Więc mogą być problemy z gwarancją (choć rama ma podobno dożywotnią).
Jaroromo Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Unibike Viper disc gts 2016 za 2500 jest dobrym wyborem, poza amorem wszystko w nim jest ok Teraz Giant ma 15%rabatu na kolekcje 2016 i takiego Roam 1 disc można mieć za 2550.
vdcmike Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 W tym unibike'u nie jest ok jego masa, musieli się nieźle postarać bo 14,6kg to już naprawdę kawał kloca a to żaden fatbike tylko crossówka.
Jaroromo Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 To fakt trochę waży, może to przez amortyzowaną sztyce i regulowany mostek
chudzinki Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Z tego co gdzieś czytałem to Viper ma dużą dopuszczalną masę całkowitą. Nie ma nic za darmo.
vdcmike Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Moim zdaniem sama rama waży ze 2,5kg i może jest jeszcze dodatkowo zalana betonem
dexmark Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 A waga Gianta? W katalogu brak informacji...
Jaroromo Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Też nigdzie nie znalazłem jego wagi ale pewnie jest mniejsza niż Viper
vdcmike Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Osobiście np. w trekkingu by mi nie przeszkadzała taka masa ale crossówka ma być z założenia lżejsza niż MTB a tymczasem za 2700 można kupić o kilo, półtora chudszego górala na dużym kapciu.
Pitof Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 A waga Gianta? W katalogu brak informacji... Na niemieckiej stronie Gianta widnieje 13 kg.
chudzinki Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Czyli 1,5 litra więcej picia można wziąźć na Gianta .
vdcmike Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 albo się porządnie wysikać przed dosiadnięciem unibike'a
Pitof Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Realnie to bym tak liczył 1kg różnicy na korzyść Gianta.
MonsieurJack Napisano 11 Września 2016 Autor Napisano 11 Września 2016 Dzięki wielkie wszystkim za propozycje i podpowiedzi. Biorąc pod uwagę dostępne propozycje zdecydowałem, że zmieszczę się w 2500 zł. Ostatecznie waham się między: GT Transeo 2.0 (2015 rok) za 2131 zł (dzięki Yarad) http://www.gtbicycles.pl/archiwum/2015-rowery-2015/crossowe/transeo-20 Kross Evado 6.0 (2016 rok) za 2460 zł http://www.kross.pl/pl/cross/evado-6-0 W poniedziałek lub wtorek rowerek będzie już zamawiany więc prosiłbym o wasz typ z uzasadnieniem. Warto dołożyć nieco ponad 300 zł do Evado? Na co powinienem zwrócić uwagę podejmując ostateczną decyzję? W przypadku GT Transeo z racji, że to mało popularna marka mam małe obawy co do gwarancji (są jakiekolwiek punkty serwisowe w Zachodniopomorskim?) No i jeszcze jedna sprawa - siedziałem w sklepie stacjonarnym na Evado na ramie L - sprzedawca powiedział, że jest ok biorąc pod uwagę moje parametry (185 cm wzrostu, 90 cm od krocza do ziemi). Czy dla Transeo też będzie L (nie mam możliwości sprawdzić stacjonarnie)? Z góry dzięki :>
MonsieurJack Napisano 14 Września 2016 Autor Napisano 14 Września 2016 Sprawa rozstrzygnięta. Kross Evado 6.0. w atrakcyjnej cenie mi wykupili, a do GT Transeo ostatecznie nie nabrałem przekonania mimo kilku istotnych plusów. Wybór padł na Unibike Viper disc gts w wersji niebieskiej (po rabacie zapłaciłem 2500 zł). Przekonał mnie osprzęt w tej cenie oraz względy związane z komfortem jazdy. Jeszcze nim nie zdążyłem się przejechać Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.