Skocz do zawartości

[łancuch] sztywny

M83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, niedawno kupilem kands maestro, wszystko okej, tylko po 2 dniach gdy zmienialem biegi, to na 2-4 coś jakby przy obrocie lancucha przeskakiwalo w tyle. Zlokalizowalem problem i okazal się nim lancuch. Jedno z ogniw nie wygina się swodobnie, jest jakby sztywne, przez co jak wygnie się jednym kierunku na kasecie, to ciezko jest mu wrocic do stanu poczatkowego i jakby podskakuje na przerzutce z tylu. Nie mam narzędzi do pracy z lancuchem. Wie ktoś jak to naprawic, rozluźnić?

Napisano

Sprobuj w tym miejscu wygiac lancuch na boki (prostopadle do kierunku w jakim pracuja ogniwa). Tylko bez przesady.

A jak ro nie pomoze to podjedz do serwisu to skuwaczem poprawia bo pewnie pin jest zle zalozony.

Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Próbowalem rozszerzać ogniwo na boki, prostopadle i dalej sztywne. Da się jeszcze coś zrobić?

ps. chce zrobić cos sam, bo serwis jest najbliższy okolo 30km, a nie mam samochodu, do ktorego bym go zmieścił.

Napisano

Nie zrobisz tego bez wymiany ogniwa. W trakcie jazdy zapiekło ci się ono, rolka przestała się obracać, rozklepała się i teraz jest efekt. Przerabiałem to niedawno na łańcuchu C9. I wcale nie było to w miejscu łączenia łańcucha pinem, tylko w fabrycznie zakutym miejscu. Też próbowałem jakoś poluzować, ale zapomnij, nie da się tzn. da się ale za słabo i efekt natychmiast powróci. Tylko wymiana ogniwa na nowe. 

Co proponuję? Kup nowy łańcuch, skróć do pożądanej długości, a z końcówki pobierzesz organ do przeszczepu w wstawisz w starym. Jak to nowy rower, to nie zdążyłeś jeszcze łańcucha na tyle zużyć, by miały nastąpić jakieś problemy. Przy okazji zakupisz sobie skuwać i będziesz miał drugi łańcuch w zapasie, a wszystko w cenie dojazdu i obsługi serwisowej.

Napisano

Nie da rady, bo tulejka jest rozklepana. To nie jest efekt po zbyt mocnym zakuciu widoczny natychmiast, lecz po 2 dniach jazdy na zablokowanym ogniwie. Teraz już po ptokach, musiał by tak rozszerzyć ogniwo, że nie będzie gwarancji poprawności zakucia, a w efekcie może w trakcie jazdy zerwać łańcuch. 

Napisano

Czyli co robić? Nie da się tego odgiąć ani nic? Próbowałem takim środkiem, który się stosuje, gdy śrubki nie wykręcają się, ale także nie pomogło. Wyginanie i wszelkie rozszerzanie także. Czyli nie pozostało mi nic, jak tylko jechać do serwisu?

I czy od tego uszkodzonego ogniwa przeskakiwanie może mi uszkodzić kasetę?

Napisano

Kup skuwacz + spinkę i zastąp to ogniwo spinką, lub żeby nie kupować skuwacza podjedz do serwisu.

Możesz jeszcze na upartego za pomocą młotka to rozkuć(spinka i tak będzie konieczna), ale jak tego nigdy nie robiłeś(a jak założyłeś ten temat to nie robiłeś) to pewnie nic dobrego z tego nie wyjdzie. :D

Napisano

Czyli co robić?

Napisałem wyżej, przeczytaj jeszcze raz.

czy od tego uszkodzonego ogniwa przeskakiwanie może mi uszkodzić kasetę?

Kaseta może i przetrwa, ale czy ty nerwowo to wytrzymasz? Z całą pewnością nie jest to dobre dla mechanizmu.

Napisano

Nerwowo to ciężko wytrzymać. Mam nadzieje, że pojade do najbliższego serwisu, to mi to zrobią. I obym nie musiał płacić niewiadomo ile :o

Napisano

Nerwowo to ciężko wytrzymać. Mam nadzieje, że pojade do najbliższego serwisu, to mi to zrobią. I obym nie musiał płacić niewiadomo ile :o

Nie boj sie. Pewnie nie wezma za to nic albo wezma jakies grosze. Jak wezma wiecej niz 5zl to zdzierstwo. Szczegolnie jak kupisz u nich spinke (tez kilka zlotych).

Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Czyli podsumowując, zamiast uszkodzonego ogniwa wbić tam spinke? I czy przez to łańcuch nie będzie osłabiony?

Napisano

Okej, to nie mam pytań. Dzięki każdemu, który się udzielił. Można zamknąć temat, albo coś :P

Napisano

Tak i nie będzie osłabiony, bo spinka to po prostu ogniwo, tylko takie które można łatwo rozpiąć w celach serwisowych.

Nie, musi wymienić także tulejkę, bo to tulejka jest winowajcą. Ona już nie ma przykładowo 1,5mm, a 1,7 i to w dodatku tylko w jednym miejscu, bo zwyczajnie się rozklepała. Tu nawet spinka nie jest potrzebna, a nowy pin i tulejka właśnie.

Pytanie też, jak wyglądają blaszki od środka, czy kołnierz nie ucierpiał od takiej jazdy? Dla pewności wstawił bym całkowicie nową parę ogniw.

Napisano

Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli, że mają do takich łańcuchów ( cn hg 53 ) spinkę SUNRACE. Mówił gość, że podczas mocnych i szybkich zmian przelożenia może się odpiąć. Co sądzicie?

Napisano

Sunrace jest ich kopią.

A może one są kopia Sunrace ? :)

Jedyna spinka jaka kiedykolwiek mi się rozpięła na rowerze to spinka Connex Link.

Tylko tu trzeba jasno i wyraźnie powiedzieć że to chyba jedyna spinka na rynku, która ma kierunek zakładania i ją źle założyłem.

Pozdrawiam

Napisano

szajbajk na swoim kanale tłumaczył o co chodzi z tym rozpięciem się spinki w trakcie jazdy. Ponoć następuje to w momencie zmiany biegów o dużą liczbę koronek. Łańcuch na kasecie się wygina i wtedy może do tego dojść. Pewnie to też kwestia nieumiejętnej zmiany biegów i zbyt dużego obciążenia korb w tym momencie. No nie wiem, trzeba generalnie mieć duże szczęście by tak rozpiąć spinkę lub źle założyć ;)

Napisano

Ja używam spinek KMC tych najtańszych i jest problem żeby je rozpiąć, trzeba kombinerek używać do tego, nie chce mi eis wierzyć że ona mi się sama rozepnie.

Zresztą, podstawowa zasada jak się używa spinek, to mieć zapasową ze sobą - a to nie jest jakiś większy problem czy koszt.

Napisano

Dobra, założoną mam tą spinke sunrace. 12 kosztowała i 8 sobie wzial za robotę, gdzie w sumie skuwaczem nie robił, tylko kowadełko i młotek XD

Tak, mówil też, ze przy zmianie kilku biegow na raz moze sie odpiąć, na szczęscie zmieniam po jednym ;p

Mam nadzieje, że ta spinka nie jest jakoś gorsza od innych.

Nie droczmy już tego tematu, dzięki wszystkim za pomoc :)

Napisano

No nie wierzę. Po przejechaniu z 30 km, 2 miejsca od spinki kolejne ogniwo stało się sztywne.

Juz nie wiem co robić. Czego to może być przyczyna?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...