Skocz do zawartości

[Suport] znów odkręcony?

nieprzekraczam30km_h

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Mam taką zagadkę, której sam rozwiązać nie potrafię a i nie mam się do kogo zwrócić z pytaniem, zatem zapytuję Was. Otóż jakiś czas temu coś zaczęło mi stukać w czasie jazdy. Udałem się do serwisu, ale mechanik który testował rower nic nie wykrył. Nie ma dziwne, ja jestem "solidnej budowy", domowa waga taka do 120 kg mnie nie łapie a mechanik drobniutki taki, więc i pod nim nic nie stukało. Ustaliliśmy zatem , że trzeba spróbować zrobić coś "na czuja" - na początek padło na suport. Nawet jeśli to nie jego wina, to i tak po dwóch latach jazdy na oryginalnym nic nie zaszkodzi jak się go zmieni. Początkowo wszystko było OK, ale po jakimś czasie ,podczas jazdy coś zaczęło jak diabli trzeszczeć. Wierzcie mi, wytrzymać się nie dało, zatem znów do warsztatu. Ponieważ ten w którym zmieniany był suport miał przerwę urlopową, pojechałem do innego. Tam mechanik przejechał się ,ponaciskał na korbę z pedałem  i stwierdził że "strzela" suport. :icon_question: dokładnie to jakieś łożysko miało luz. Hmmm, znowu suport? Ale Ok zostawiłem rower, założyli mi solidny Shimano suport (solidny przynajmniej wizualnie w porównaniu z tamtym poprzednim) Po wymianie - cisza. Uff co za ulga. Pojeździłem dwa tygodnie i dziś ...znów zaczęło strzelać. Takie suche trzaski przy każdym obrocie i dzwięk dokładnie taki sam jak poprzednio. Z początku myślałem, że strzela mi zapieczone łożysko w lewym pedale, bo on mi się coś niechętnie obraca, ale po wymianie na inny stary pedał nic się nie zmieniło,więc tak jak wcześniej mechanik użyłem siły naciskając na korbę z lewym pedałem i okazało się że wszystko się rusza, widać wyraźnie że cały suport lata góra- dół! I zatem ,znów wizyta w serwisie.A tutaj - lekkie niezadowolenie, "jak to suport się rusza? dwa tygodnie temu założony i już luźny? jak to możliwe" ITD, ITP. Na chwilę obecną rower został w naprawie a ja piszę te słowa. Podsumowując - faktycznie tak wygląda, jakby nowo zakładane suporty zaraz poluzowywały się, ale jak to jest możliwe? Je się wkręca na swoje miejsce do tej tulei w ramie , czy tylko wsadza? Czy komuś przychodzi coś do głowy co może być tego przyczyną? Dla mnie to jest czarna magia, więc zwracam się do osób obeznanych z tematem. Pozostaje czujny...

PS: rower to KROSS X9 jeśli to coś wniesie do sprawy....

Napisano

Suport jest wkręcany.Jeśli był zbyt lekko przykręcony może się odkręcić.Aby temu zapobiec można dać trochę kleju do gwintów (np Loctite)Warto sprawdzić gwint w mufie,czy nie jest przypadkiem uszkodzony

Napisano

Najmocniejszy sklei tak,że bez podgrzania mufy to może i nie odkręci.Ale niebieski nie jest już taki mocny.Są tematy o tym na forum.Pracuję w warsztacie naprawczym,co prawda nie rowerowym i używam loctite.Wersja 243-średni, 222-słaby

Napisano

Ale po co kleić suport jak wystarczy mocno odkręcić? suport raczej się zapieka niż sam odkręca ;)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

Nie. Ma problem z trzeszczącym suportem a nie z odkręcającym. W jaki niby sposób wkład miałby się odkręcać skoro gwinty są lewy w lewej, prawy w prawej misce, w rezultacie pedałując miski są dokręcane a nie odkręcane? Samodzielnie się :pod prąd" kręcą? Telekineza?

Napisano

Z mojej obserwacji seryjne wkłady suportu są słabo dokręcone. Jak zdarzy się klient o wadze 120 + raz poluzowany suport + parę setek przejechanych ---- można wygnieść gwint w takiej ramie.

Trzeba dokładnie wszystko sprawdzić. Ostatecznie nawet klej do gwintów. Wiele suportów ma taką konstrukcję że jest rozbieralny z 2 stron.. . nawet osadzenie na kleju daje możliwość wymiany suportu bez wykręcania miski. W przypadkach beznadziejnych przegwintować na włocha ;-)

Napisano

W jaki niby sposób wkład miałby się odkręcać skoro gwinty są lewy w lewej, prawy w prawej misce, w rezultacie pedałując miski są dokręcane a nie odkręcane? Samodzielnie się :pod prąd" kręcą? Telekineza?

Jesteś tego pewien?

Napisano

Klej klejowi nie równy, są takie które tylko służą do tego żeby własnie się gwint nie luzował(np niebieski locite) i takie co łapią dużo mocniej(u locite jest to czerwony), nie musi to być drogi loctite, w Castoramie itp się kupi porównywalne zamienniki sporo taniej.

Większość tych klejów ma podana temperaturę, do jakiej należy podgrzać sklejone elementy żeby ten klej puścił. Tylko opalać palnikiem mufe ramy do 200 stopni to średni pomysł bo będzie to potem wyglądało jak się nie trudno domyśleć.

No chyba że sam suport punktowo nagrzewać i da się to wtedy zrobić bez uszkodzenia lakieru, ale to by się ktoś musiał wypowiedzieć kto tak robił co najmniej kilka razy i udało mu się bez uszkodzenia lakieru to zrobić, bo jak komuś nie zależy na lakierze - stary rower itp, to problemu tutaj nie ma żeby ten klej nam puścił.

Napisano

W jaki niby sposób wkład miałby się odkręcać skoro gwinty są lewy w lewej, prawy w prawej misce, w rezultacie pedałując miski są dokręcane a nie odkręcane?

Jest dokładnie na odwrót niż napisałeś. A autorowi tematu proponuję najpierw dokręcenie suportu z momentem minimum 50Nm, jeśli dalej się będzie wykręcał zostaje zaawansowane kombinowanie.

Napisano

Właśnie odebrałem rower z serwisu - ponoć ten suport Shimano rozleciał się. Czy to możliwe, żeby rozpadł się od mojej wagi, czy raczej od siły kręcenia? Ciężar rowerzysty to chyba raczej daje wycisk na szprychy, felgi i piasty niż na suport.  Wymienili na nowy wg zasady, że mógł mieć felera fabrycznego, ale drugiego darmo już nie wstawią. Chyba w ogóle jak się u nich z czymkolwiek pokaże  to mnie przegnają :woot:. Trochę mnie woojj przestraszyłeś tym wygnieceniem się gwintu w mufie, to by tłumaczyło czemu się same wykręcają - ale mam nadzieję że to się nie zdarzyło, raczej za krótko jeździłem na poluzowanym suporcie. Dodzwoniłem się to tego pierwszego serwisu i gościu powiedział mi, że pamiętał iż gwint w mufie był OK i ładnie się suport wkręcił. Ale mimo to stracha mi zaszczepiłeś, rower dwa i pół roku dopiero ma...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...