Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana napędu, wszystko nowe?

K0ras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

stanąłem przed pewnym dylematem, który sój początek ma w korbie. Chciałbym wymienić starą korbę suntoura 42/34/24 na korbę Shimano. Najlepiej chyba 44/32/24 (dobrze mi się jeździło na "32"). Posiadam suport na kwadrat, więc od razu zakładam jego wymianę (choćby ze względu wyeksploatowania).

No i tu pojawił się problem. Ogólnie bardzo jestem zadowolony z rodziny SLX. Myślałem o korbie SLX ale widze, że tutaj to już Japończycy proponują swój "cudowny" dynasys...

Mój obecny napęd to:

manetki SLX (w bardzo dobrym stanie (3x9)

przerzutka przednia shimano XT (przebieg około 1000km)

przerzutka tylna shimano SLX 662 chyba (przebieg ~5000km), chodzi bez zarzutu,

kaseta HG80 SLX (2000km)

Jak widać napęd jest w zasadzie nowy, nie sprawia problemów, zadbany i nie widzi mi  się jego wymienianie.

Prosiłbym o poradę, albo jaką korbe kupić pod obecny napęd albo ewentualne koszty zakupu nowego napędu shi(t)mano opartego na ich nowych wymysłach. Przy tym celowałbym jak już chyba w 2x10 bo w 3x10 to za "dużo szczęścia"...

Napisano

Więc tak masz napęd 3x9 i twierdzisz, że wszystko działa jednak jest problem z korbą.Na końcu piszesz, że jednak chciałbyś 2x10/3x10.

Musisz się zdecydować albo dynasys(napędy 10rz), albo stary 9rz.

Do napędu 2x10/3x10 musiałbyś kupić wszystko nowe, więc raczej pozostaje opcja kolegi wyżej.

Napisano

Nie widzę nic wykluczającego się w tym co napisałem :)

Działa wszystko, ale korba powoli dobiega do końca swoich dni. To po prostu czuć pomimo, że jeszcze działa.

Jeżeli chodzi o napęd 10 rz. to nie czytałeś mojego posta dokładnie chyba. Chce 9rz. ale ewentualnie zastanawiam się nad całym nowym napędem (policzyłem juz, że około 1100zł potrzeba z XT shadow na tył).

Fenthin,

niestety ale FC-M660-9, która chciałem kupić kiedyś nie jest już w zasadzie dostępna w Polsce. Choć tu coś znalazłem http://www.synkros.pl/product-pol-669-Korba-Shimano-SLX-FC-M660-9-44-32-22.html

Zastanawiam się też nad Shimano SLX FC-M665 9rz. 175mm 36-22, jednak 2x9 nie wiem jak się sprawdzi przy mojej jeździe i jak będzie wyglądała współpraca z SLX SGS z tyłu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...