Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana całego do +/-350 zł

kozak101

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Przejrzałem forum i natknąłem się na na temat wymiany napędu za 500 zł z 2013 ale nie znalazłam tam dokładnie tego czego szukałem.

Moim celem jest ożywienie starego rower Wheeler proline 1000 który zakupiłem niedawno w dość dobrej cenie na allegro.

Rowery wkręciły mi się od niedawna i chce się jak najwięcej nauczyć podczas składania tego staruszka.

http://www.bikepedia.com/QuickBike/BikeSpecs.aspx?year=1993&brand=Wheeler&model=1000

Wiekowy Altus c10 potrafi przepuścić tylną piastę i chyba już nie da się tego naprawić. Jeśli bym wyczyścił wszystko z rdzy chemią mogło by być jeszcze gorzej.

Wiem ze stare mechanizmy jak działają to działa a jak się coś ruszy, zmieni to już różnie z tym bywa.

Chce żeby to był zapasowy rower dość trwały nie do agresywnej jazdy ale na dość długie trasy.

Myślałem żeby dać

Przerzutka przód: shimano altus fd m191 3x7

Przerzutka tylna: shimano altus rd m310 7

Kaseta: Shimano HG20 7rz 12-28t

Łańcuch: HG40 FL

Klamko manetki: Shimano st ef65 3x7

Korba: Shimano Acera FC m311 42x32x22

Suport: Neco

Co myślicie o takiej konfiguracji? będzie to trwałe i czy będzie jakaś przyjemność z jazdy na takim sprzęcie?

Napisano

Wszystkie powyższe elementy zagrają ze sobą i na pewno będzie to chodzić zdecydowanie lepiej niż twoje obecne podzespoły. Trwałość wiele zależy od dbania o napęd , używania z dobrym łańcuchem (HG40 to nie najlepszy wybór , zdecydowanie lepszy będzie KMC X8) i pilnowania jego wyciągnięcia.

Napisano

Wszystkie powyższe elementy zagrają ze sobą i na pewno będzie to chodzić zdecydowanie lepiej niż twoje obecne podzespoły. Trwałość wiele zależy od dbania o napęd , używania z dobrym łańcuchem (HG40 to nie najlepszy wybór , zdecydowanie lepszy będzie KMC X8) i pilnowania jego wyciągnięcia.

W takim razie dołożę te 20 zł do lepszego łańcucha.

A co jak bym kupił jakieś stare używane przerzutki Deore XT, opłaca się bardziej niż nowe Altusy?

Często ludzie piszą że są nieśmiertelne i że to lepszy wybór niż nowe nisko budżetowe, ile jest w tym prawdy?

Napisano

A co jak bym kupił jakieś stare używane przerzutki Deore XT, opłaca się bardziej niż nowe Altusy? Często ludzie piszą że są nieśmiertelne i że to lepszy wybór niż nowe nisko budżetowe, ile jest w tym prawdy?

Jest w tym sporo prawdy , starsze grupy były robione bardzo solidnie , ale do specyfikacji twojego napędu wyższe modele to już bardzo wiekowe sprzęty (10 lat i więcej) i ciężko będzie znaleźć takie przerzutki które będą w dobrym stanie. Altus M310 nie jest zły i przy normalnym i nie katowanym użytkowaniu sporo pochodzi.

Jeszcze w kwestii przedniej przerzutki , do korby FC-M311 lepiej będzie współpracować przednia FD-M310 (jest tylko kilka złotych droższa od M191).

Napisano

No dobra to już w sumie mniej więcej wiem na czym stoję. Po rozmowie jeszcze z kumplem, dołożę parę złotych i postaram się coś takiego sklecić.

Ale mam jeszcze parę niejasności

Przerzutka przód: Shimano Altus fd m191 3x7 35zł

Przerzutka tylna: Deore LX RD-M570 x9 (już zakupione w dość dobrej cenie i świetnym stanie) 69 zł

Kaseta: Shimano HG41 7rz 11-28t (jeśli dobrze myślę dzięki temu że ma 11 zębów a nie 12 będę mógł osiągnąć większą prędkości?) 37zł

Łańcuch: KMC X8 38zł

Klamko klamkomanetki: Deore LX 3x7 ??? (poluje teraz na nie ale ciężko o dobry stan, nie za dużo ofert znalazłem widziałem)

Korba: Shimano Alivio FC-M431 48T (wyczytałem że ma lepszą sztywność od Acera FC m311 tylko jest na 9 rzędów ale to chyba nie ma żadnego wpływu na kasetę? choć nie jestem pewien bo łańcuch jest trochę inny do 9 rzędowej)  89zł

Suport: (nie wiem jaki)

------------------------

Wychodzi 268zł, zostaje powiedzmy ze stówka na klamkomanetki i 30 zł suport

Napisano

Przednia FD-M191 nie pasuje do korby FC-M431 48/36/26 , do tej korby potrzebujesz przerzutki z różnicą duża/średnia 12T i pojemności 22T np. http://allegro.pl/przerzutka-deore-fd-m511-31-8-34-9-down-swing-i6243270494.html

Do korby FC-M431 na kwadrat idzie suport z osią 123mm (musisz jeszcze dopasować szerokość mufy 68/73 jaka jest w twojej ramie) , dla korby nie ma znaczenia z jakim napędem współpracuję i działa tak samo dobrze z 7/8/9/10s.

Kaseta z najmniejszą 11T da ci twardsze przełożenie (będziesz mógł jak to określiłeś "osiągnąć większą prędkośc" ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...