Skocz do zawartości

[suport] Kompatybilność

KaroPL

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Eeee pasować będzie :D I dziłać także. Gorzej z reszta, bo przerzutka i reszta napędu prawdopodobnie nie będzie działać poprawnie :D Korba natomiast będzie :D Będzie się kręciła tak samo jak na poprawnej długości osi :D

Napisano

Lepiej dobierz wlasciwa dlugosc pozniej bedzie przerzutka szurac i bedziesz sie irytowal niepotrzebnie

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nie. Linia łańcucha będzie zła i może nie działać prawidłowo

Nawet nie wiesz co to za korba i ile mm wynosi jej linia łańcucha przy wkładzie 123mm, a stanowczo twierdzisz, że działać nie będzie. Przy 50mm zmiana wkładu o 5mm da przesuniecie linii łańcucha o 2,5mm. To niewiele i jest szansa, że wszystko dobrze zadziała o ile kolega nie stosuje bardzo grubych opon, widełki zmieszczą tak przesunięte zębatki i ogarnie to przednia przerzutka (da radę się złożyć bardziej o te 2,5mm). Bez eksperymentalnego sprawdzenia nie da się tego jednoznacznie stwierdzić, ale zważywszy na ceny wkładów, można zaryzykować taką zabawę.

• Mod Team
Napisano

Wszystko zależy, bo sa przerzutki co przy poprawnym suporcie już sa tak blisko ramy ze ledwo sie je da wyregulować, skróć daytans o 5mm ... i nie wyregulujesz.

Da sie to oczywiście ogarnąć, ja dałem rade wyregulować przerzutkę na suporcie ponad 1cm krótszym. Fakt, musiałem tu i ówdzie podciąć, podpiłować i ponaginać ale działało :D względnie dobrze.

Weźmy pod uwagę że klatka przedniej przerzutki porusza się po łuku a nie w lini prostej. odsunięcie o 5mm, spowoduje przemieszczenie wytłoczeń do wrzucania i zrzucania łańcucha. Czy przesunięcie będzie juz za duże i będą problemy, czy mieści sie w granicy, okaże się po zamontowaniu.

Napisano

Po co w ogóle ta cala dyskusja ? Janusze mechaniki... to takie polskie... Jak producent pisze że ma być 123 mm to ma być 123mm. Nie, nie będzie to działać prawidłowo i pogódź się z tym.

• Mod Team
Napisano

Bez przesady januszu dyskusji. Jak by wszyscy tak myśleli, to byśmy ciągle w jaskiniach żyli. Bo producent powiedział...Shimano pisze na swoich produktach shimano chain only i co ... urwało sie komuś coś przez to ? na heblach shimano oil only często sie zdarza. itd ...

Fakt ze to będzie działać gorzej. Ale np już dla kasety 7 rzędowej będzie dobrze, lub prawie dobrze.

• Mod Team
Napisano

No ale ja już dawno napisałem że tak być nie powinno i raczej nie będzie to działać poprawnie. Teraz sie teraz odniosłem do Bo producent przecież napisał...To co pisze producent jest naprawdę mało ważne, to z czym może a z czym nie może działać i w jaki sposób. Na tym forum już wiele razy udowodniono ze to co napisali producenci należy przez grube sito siać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...