Skocz do zawartości

[Naped] Wolnobieg na kasete?

najtel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam rower btwin Rockrider 340 z wolnobiegiem i kurcze nie wiem czy to moja slaba kondycja czy wina roweru, ale wydaje mi sie ze jest strasznie wolny...

U kumpla, ktory ma Rockridera 520 z kaseta wydaje mi sie ze jezdze duzo szybciej, wiec wnioskuje ze miedzy innymi moze to byc tym spowodowane ?

Czy wymiana wolnobiegu na kasete w tym przypadku by pomogla ? Warto zrobic cos takiego i jaki bylby orientacyjny koszt w jakims serwisie ?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Kaseta ma najmniejsza zebatke 11 T a wolnobieg 13 więc logiczne ze kaseta idzie szybciej. Po za tym mogą być różnice w zębach korby im większa tarcza tym szybciej jedziesz. Do wymiany miał byś koło i łańcuch oraz pewnie tylna przerzutka.

Zależy jakich części użyjesz ale pewnie wyjdzie coś około 150 zl.

Kaseta ~ 50

Łańcuch ~ 40

Koło tutaj się nie wypowiem

Ewentualna przerzutka ~ 40

Napisano

No wiadomo trening najpierw ale w sumie nie ma slowa czy On kondycyjnie nie daje rady czy mu przelozenia brakuje.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jest jeszcze jedna różnica, Rockrider 520 ma koła 27,5", a 340 ma 26" - co w sumie z innymi przełożeniami kasety daje dużą różnicę.

Napisano

Jakoś wątpię, żeby kolega jeździł tak szybko, że przełożeń brakuje. Poza tym wymiana na kasetę sama w sobie nic nie da, ewentualnie da tak niewiele, że będzie to nie do zauważenia. Stawiam na za słabą nogę, trzeba trenować, to i jeździć się będzie szybciej. W jakim terenie się poruszasz? Zawsze można zmienić opony, to już da zauważalna różnicę. 

Napisano

Różna wielkości kół, opony, ciśnienie w nich, pozycja na rowerze, dobrze ustawione siodełko itd. to ma większy wpływ niż sama kaseta.

Ja akurat przeszedłem z wolnobiegu na kasetę, bo u mnie ośki gięły się jak szalone.

Napisano

No tak ale są też 13 z tym że autor ma 14. Tak btw. mam takie samo przełożenie.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ale to są szczegóły, ważne, że różnica jest, i jest odczuwalna w kadencji, przy tej samej szybkości obracania korbą osiągamy większą prędkość obrotową koła, i o to chyba zakładającemu temat chodziło. A czy będzie zadowolony z wymiany, to już inna sprawa.

Napisano

Ale nikt nie napisał wyraźnie  że wymiana wolnobiegu na kasetę nie jest taka prosta . Na piastę przystosowaną do wolnobiegu nie założysz kasety ! Trzeba wymienić piastę albo całe koło .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...