najtel Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Witam, Mam rower btwin Rockrider 340 z wolnobiegiem i kurcze nie wiem czy to moja slaba kondycja czy wina roweru, ale wydaje mi sie ze jest strasznie wolny... U kumpla, ktory ma Rockridera 520 z kaseta wydaje mi sie ze jezdze duzo szybciej, wiec wnioskuje ze miedzy innymi moze to byc tym spowodowane ? Czy wymiana wolnobiegu na kasete w tym przypadku by pomogla ? Warto zrobic cos takiego i jaki bylby orientacyjny koszt w jakims serwisie ? Pozdrawiam Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Kaseta ma najmniejsza zebatke 11 T a wolnobieg 13 więc logiczne ze kaseta idzie szybciej. Po za tym mogą być różnice w zębach korby im większa tarcza tym szybciej jedziesz. Do wymiany miał byś koło i łańcuch oraz pewnie tylna przerzutka. Zależy jakich części użyjesz ale pewnie wyjdzie coś około 150 zl. Kaseta ~ 50 Łańcuch ~ 40 Koło tutaj się nie wypowiem Ewentualna przerzutka ~ 40
Mod Team sznib Napisano 26 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 26 Kwietnia 2016 Pomaluj rower na czerwono, bo wiadomo że czerwony jest szybszy Kaseta, wiadomo coś tam da, ale nie tyle co trening.
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 No wiadomo trening najpierw ale w sumie nie ma slowa czy On kondycyjnie nie daje rady czy mu przelozenia brakuje. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Jest jeszcze jedna różnica, Rockrider 520 ma koła 27,5", a 340 ma 26" - co w sumie z innymi przełożeniami kasety daje dużą różnicę.
alagor96 Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Jakoś wątpię, żeby kolega jeździł tak szybko, że przełożeń brakuje. Poza tym wymiana na kasetę sama w sobie nic nie da, ewentualnie da tak niewiele, że będzie to nie do zauważenia. Stawiam na za słabą nogę, trzeba trenować, to i jeździć się będzie szybciej. W jakim terenie się poruszasz? Zawsze można zmienić opony, to już da zauważalna różnicę.
Kiciok Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Różna wielkości kół, opony, ciśnienie w nich, pozycja na rowerze, dobrze ustawione siodełko itd. to ma większy wpływ niż sama kaseta.Ja akurat przeszedłem z wolnobiegu na kasetę, bo u mnie ośki gięły się jak szalone.
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Wszystko ma wpływ, różne koła i kaseta z zębatką 11 a nie 13, po prostu kolega mądrzej kupił ...
adamtulak Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Najmniejsza zębatka w najczęściej spotykanych wolnobiegach ma 14 zębów.
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 No tak ale są też 13 z tym że autor ma 14. Tak btw. mam takie samo przełożenie. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Ale to są szczegóły, ważne, że różnica jest, i jest odczuwalna w kadencji, przy tej samej szybkości obracania korbą osiągamy większą prędkość obrotową koła, i o to chyba zakładającemu temat chodziło. A czy będzie zadowolony z wymiany, to już inna sprawa.
alagor96 Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 @@Rulez,Ale kosztem większej siły użytej do kręcenia, warto to dodać, bo ktoś nieobeznany może zrozumieć Twój post źle.
WaGiant Napisano 27 Kwietnia 2016 Napisano 27 Kwietnia 2016 Ale nikt nie napisał wyraźnie że wymiana wolnobiegu na kasetę nie jest taka prosta . Na piastę przystosowaną do wolnobiegu nie założysz kasety ! Trzeba wymienić piastę albo całe koło .
Ychu Napisano 27 Kwietnia 2016 Napisano 27 Kwietnia 2016 Przecież ja o tym pisałem. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.