Skocz do zawartości

[2000-3000] cross - miasto + las

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Szukam roweru crossowego na miasto (60%) i ścieżki leśne, parki (40%) oraz czasem dłuższe wycieczki rowerowe, ale głównie dojazd do pracy. Jestem laikiem jeśli chodzi o sprzęt więc zdaje się na was.

Aktualnie mój budżet to 2000-2500 (jeśli będzie można zmieścić się w dolnej granicy to super).

- Najlepiej rocznik z 2015 (oszczędność kilku stów)

- Chętnie zrezygnowałbym z hamulców tarczowych na rzecz dobrych v-braków (są jakieś modele w moim przedziale?). Nie do końca czuje potrzebę ich posiadania i wolałbym dostać lepszy osprzęt i wyposażenie. Szczególnie zależy mi na napędzie, rozsądnym amortyzatorze (z możliwością zablokowania), dobrej ramie, oponie która poradzi sobie w lesie i na asfalcie, wygodnym siedzeniu. Chciałbym aby rower posłużył mi kilka lat.

Przeglądałem kilka rowerów:

- Krossa (Evado 3,4,5)
- Unibike (Głównie Zethos chociaż poza moim widełkami)

- Giant (Roam 0 Disk, Roam 1 Disk)

Nie do końca czuje różnicę w jakości między rowerami za 2 oraz 3tys (pewnie wynika to z tego że jestem laikiem) i czy ta różnica będzie odczuwalna w mojej rekreacyjnej raczej jeździe.

Byłbym wdzięczny za propozycję i pomoc  :)

Napisano

Racja. Jest tych tematów od groma ale szczerze wyboru nie ułatwia...

Ale do rzeczy. Wybrałem kilka modeli i jeśli ktoś mógłby pomóc w wyborze będę wdzięczny:

-Romet Orkan 5.0 (Zastanawia mnie skąd ta obniżka. Niby rocznik 2015 ale aż tyle?)

- Kross Evado 5.0

- Giant Roam 0 (Opłaca się dopłacać za markę?)

- Unibike Viper GTS 2015 (V-ki chyba wystarczą w zupełności i nie będzie z nimi problemów)

- LAZARO INTEGRAL V3 (Tańszy model dla porównania czy opłaca się dokładać do droższych jeśli chodzi o moją rekreacyjną jazdę)

Moja waga: 75kg / Wzrost: 179cm
Napisano

Wyprzedaż Rometa ma na celu zrobienie miejsca pod model 2016. Ponadto, prawdopodobnie Romet stosuję mniejszą marże na swoje rowery, więc stąd by się brała taka właśnie cena. Niewątpliwie Romet jest najlepszym wyborem w tej cenie. Posiada pełne Deore, powietrzny amortyzator ( wartości 1000pln ) i siodełko wartę około 150-200pln. Jeżeli nie odstrasza Cię napis ROMET na ramie to nawet się nie zastanawiaj i go bierz, bo sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. Przeglądając forum, Ci którzy go kupili są zadowoleni z wyboru. Jakbym miał 2500pln, też bym go kupił, dlatego liczę, że znajdę jakąś kasę, bądź ktoś mi odpisze jakiś spadek :D :D :D

Napisano

Wygląda że Romet najlepiej wyposażony ale czy z jakością wykonania/warunkami gwarancji oraz serwisem nie ma jakiś problemów?

Napisano

Nie powinno być problemów, bo sieć serwisowa tej marki jest spora + sporo salonów i dealerów Rometa. Ryzyko jest, albo trafisz na dobrych serwisantów, albo na słabych. Tyczy to każdej marki... ;)

Na forum, z tych co kupili to nie narzekają na wykonanie Orkana

Napisano

fotofx jak oceniasz Alfine 11? Jak sprawuje się w porównaniu ze standardowym napędem? Ze względu na jakie cechy wybrałeś 6.0 a nie np. 5.0?

Napisano

Jestem leniwy i przy Alfine 11 mam mniej mycia i konserwacji , śmigam po płaskim i na co dzień wystarczyło by mi ostre koło ale to wymaga zapału podczas jazdy , a ja jestem leniwy to wybrałem Alfine 11 przy którwej jest tyle samo zabiegów w utrzymaniu sprawności co w ostrym , a jak jakaś górka stanie prze de mną to kliknę manetką i wjadę Alfine11 to wybór wyłącznie z lenistwa , po służbie wojskowej mam obrzydzenie do wysiłku fizycznego łącznie z myciem zębów :002:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...