Skocz do zawartości

[Nawigacja] Mio Cyclo 200 czy jakiś Garmin- prośba o pomoc

GoHa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kurcze, ciemna jestem.

Ściągnęłam na kompa mapki stąd:

http://garmin.osmapa.pl/

I co dalej? Tylko poproszę łopatologicznie, bo czytam w internetach, jedni piszą o jakimś mapsource, inni jeszcze inny sposób, a ja nie czaję tego w ogóle :(

Edit.

Nieaktualne. Ogarnęłam. Wystarczyło przeczytać plik readme, a nie kombinować, ściągać jakieś programy, patrzeć jak to się przerabia w mapsource itp. Po zainstalowaniu OSM działa raz-dwa, nie ma mulenia przy wyszukiwaniu. Czyli mapa TOPO, która była w komplecie, musi być uszkodzona.

Napisano

Miało być solidnie,prosto,przyjemnie....

Postanowiłem zerwać z papierowymi mapami,zeszytem z komentarzami,tefefonem z drogim roamingiem danych z gpsies,com

Z racji tego,że 90% wolnej gotówki idzie na wyjazdy,kupiłem na raty,dla spokoju sumienia,że gdzieś nie pojadę kosztem plastikowej zabawki.

Od paru godzin męczę Etrexa35t - chciałem tylko prostej mapy topo na Polskę i Europę,zapisu śladu i podglądu w domu na jakiejś mapie,wreszcie wgrania gotowego śladu i nawigacji po nim.

Na razie przekopałem sie przez My Garmin, Garmin Connect,Garmin Express,Base Camp.....Garmin Adwentures jeszcze nie tknąłem........i Garmin Connect Mobile też.

Wnikliwie studiuję subtelne różnice między śladem,trasą,przygodą,podróżą,aktywnością,segmentem,treningiem,celem.

Programy pytają mnie o rodzaj butów,numer kija golfowego.........

Nie ma łatwo.....różne aktywności pozwalają na wybór tylko niektórych opcji,ślady nie są zawsze widziane i możliwe do importu/eksportu,mapy gryzą się ze soba,niektóre ustawienia spowalnają urządzenie na długie minuty,czasem mapa jest zasypana taką ilością informacji,że widać tylko plamę.

Co za naćpany technokrata wymyślił taki bigos ?

Nie wiem ile czasu zajmie ustawienie tego "po siebie",czyli bez tego całego szlamu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie sprawa wygląda niezbyt ciekawie.

Okazało się, że problemem jednak nie była mapa, bo po zainstalowaniu OSM znowu było to samo. Jednak wcześniej zdążyłam wysłać mapę do reklamacji i mi odesłali.

Wysłałam Garmina do reklamacji. Dzisiaj kurier przyniósł nowy. Włożyłam nową mapę, włączyłam i testuję. I znowu to samo! Przy wpisywaniu nazwy miasta urządzenie zawiesiło się i wyłączyło. Zaktualizowałam softa to tego 3.20. Wciąż ten sam problem. Wszystko inne działa- szukanie ulic w miastach, prowadzenie po wgranym śladzie, szukanie sklepów, miejsc usługowych itp. Tylko przy wpisywaniu nazwy w wyznaczaniu trasy w "znajdź miasto" coś jest nie tak.

Ciężko mi uwierzyć, żeby dwa egzemplarze były uszkodzone w ten sam sposób. Czyżby jednak procesor tego nie ogarniał? Czy ktoś ma ten sam model i może zobaczyć u siebie czy jest ok?

Napisano

Nie martw się,w 35t na starszym sofcie wyłączał się w takiej sytuacji,na 3.20 szuka i szuka.......i szuka........o napisałem post.......szuka dalej.

Niech szuka,akurat tego nie potrzebuję.

Fakt - tak być nie powinno.Jestem ciekawy co na to Garmin.

Jest powód,żeby to oddać w cholerę - tylko co w zamian ? Na razie sensownej alternatywy brak.

Nowe 820 to znowu seria Edge......nie pasuje mi zupełnie pomimo fajnego wyświetlacza.

Edit : Ooo....mam pierwszy bad pixel konkret......a jeszcze nie upadł konkretnie.

Napisano

Garmin chyba nic na to.

Poruszyłam ten problem na forum garniak.pl i podesłano mi link do wątku na ten temat. W etrexa 20/30 ten błąd występuje od... 2013 roku. I już w 2013 był soft 3.20. Kiepściutko, że przez 3 lata tego nie ogarnęli, najwyraźniej nie ogarnia tego procesor.

Czy będę używać wyszukiwania miast? Nie wiem, teoretycznie mogę szukać adresu. Ale... To tak samo jak ktoś kupuje drogi samochód z salonu. Działa, jeździ, ale np. nie działa regulacja dźwięku przy kierownicy, można zmieniać tylko przy użyciu gałki przy radiu. Niby drobiazg, ale niesmak pozostaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...