Skocz do zawartości

[Korba] wymiana korby na nową

Danilo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Moja obecna korba (KLS Master 44-32-22) jest już mocno wyeksploatowana, więc postanowiłem ją wymienić. Nie ukrywam, że od początku miałem problem z wyregulowaniem przerzutki przedniej przy tej korbie, dlatego z chęcią się z nią rozstane. Wpadła mi w oko korba Shmiano Alivio 430 44-32-22. Czy może macie jakąś inną propozycję ? Wybrałem akurat tę, ponieważ jest ona montowana na kwadrat i suport 130 mm, akurat taki, jaki obecnie posiadam. Cena też dosyć przyzwoita. Zastanawiałem się też nad wymianą na deore z hollowtech II, jednak czy różnica w jeździe będzie, aż tak olbrzymia, by wydać dwa razy więcej kasy ? W rowerze zostaje przerzutka przednia Shimano Alivio, kaseta tył Shimano Alivio Hg31 8 rzędowa oraz łańcuch Shimano Hg40. Czy przy takim zestawie powinno wszystko śmigać ?
Ogólnie śmigam raczej rekreacyjnie, około 5k rocznie. Dużo podjazdów asfaltowych. Ogólnie jestem dosyć lekki więc raczej masą nie będę "zajeżdzał" korby. Rower Northtec Gravity. 
Chyba wyczerpująco opisałem temat. Proszę o jakieś sugestie lub rady ;)

Napisano
Wpadła mi w oko korba Shmiano Alivio 430 44-32-22. Czy może macie jakąś inną propozycję ? Wybrałem akurat tę, ponieważ jest ona montowana na kwadrat i suport 130 mm,

Tak korba jest pod 113- PDF Shimano 

Dobrze zmierzyłeś suport?

Zastanawiałem się też nad wymianą na deore z hollowtech II, jednak czy różnica w jeździe będzie, aż tak olbrzymia, by wydać dwa razy więcej kasy ?

Zastanów się nad octalink. Korba z octalink kosztuje prawie tyle samo co kwadrat.

Czy przy takim zestawie powinno wszystko śmigać ?

Jeśli łańcuch jest już znacznie wyciągnięty to może skakać...

A w takim przypadku do wymiany też prawdopodobnie kaseta i łańcuch bo sam łańcuch może się nie przyjąć na starej kasecie

Najlepiej będzie jak zrobisz zdjęcia kasety i wstawisz do tego tematu http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/

Napisano

Korba ( może być 9 rzędowa) na octalink i do tego odpowiedni suport, kaseta Alivio CS-HG51 8 rz. lub inna niklowana  i łańcuch KMC X8 lub Connex 80x

Napisano

Faktycznie pomyliłem się. Suport jest 113 u mnie. Łańcuch faktycznie może być już kiepski. Gdyby nie podszedł na starą kasetę, to zakup HG 41 Alivio będzie dobrym pomysłem ? 
Rozejrzę się faktycznie za korbą na octalink jeśli faktycznie jest lepsza od "kwadratu".
Cz jest sens ładować się w hollowtech II ? jest spora różnica ?

Korba ( może być 9 rzędowa) na octalink i do tego odpowiedni suport, kaseta Alivio CS-HG51 8 rz. lub inna niklowana  i łańcuch KMC X8 lub Connex 80x

CS-HG51 to chyba Deore? Alivio to CS-HG41 ?

Napisano

Hg41-Acera Hg51-Alivio  

Tylko nie kupuj łańcuch hg41 bo on rozciąga się jak guma w majtkach :icon_lol:

Zainwestuj w coś lepszego Np Connex 80x lub coś od kmc

Hg41-Acera Hg51-Alivio  

Tylko nie kupuj łańcuch hg41 bo on rozciąga się jak guma w majtkach :icon_lol:

Zainwestuj w coś lepszego Np Connex 80x lub coś od kmc

Napisano

Witam

Moja obecna korba (KLS Master 44-32-22) jest już mocno wyeksploatowana, więc postanowiłem ją wymienić. Nie ukrywam, że od początku miałem problem z wyregulowaniem przerzutki przedniej przy tej korbie, dlatego z chęcią się z nią rozstane. Wpadła mi w oko korba Shmiano Alivio 430 44-32-22. Czy może macie jakąś inną propozycję ? Wybrałem akurat tę, ponieważ jest ona montowana na kwadrat i suport 130 mm, akurat taki, jaki obecnie posiadam. Cena też dosyć przyzwoita. Zastanawiałem się też nad wymianą na deore z hollowtech II, jednak czy różnica w jeździe będzie, aż tak olbrzymia, by wydać dwa razy więcej kasy ? W rowerze zostaje przerzutka przednia Shimano Alivio, kaseta tył Shimano Alivio Hg31 8 rzędowa oraz łańcuch Shimano Hg40. Czy przy takim zestawie powinno wszystko śmigać ?

Ogólnie śmigam raczej rekreacyjnie, około 5k rocznie. Dużo podjazdów asfaltowych. Ogólnie jestem dosyć lekki więc raczej masą nie będę "zajeżdzał" korby. Rower Northtec Gravity. 

Chyba wyczerpująco opisałem temat. Proszę o jakieś sugestie lub rady ;)

Z tego co piszesz, to z napędem w tym rowerze jest coś pomieszane i dlatego mogłeś mieć problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki.

Układ przednich tarcz 44-32-22T jest to typowy układ w standardzie Mega-9 (Shimano), czyli 9-rzedowy. Wszytko teraz zależy jaką masz przednią przerzutkę, gdyż grupa Alivio występowała w wersji 8-rzedowej (standard HyperDrive) i 9-rzędowej (standard Mega-9). Generalna różnica polega na tym, że największe koło 8-rzędowe jest 42T, a 9-ci rzędowe 44T. Więc skok w jednym jest 10T, a w drugim 12T - dlatego powinna optymalnie być zastosowana inna maszynka dla jednego i drugiego standardu - i tu się jeszcze zaczyna myk z szerokością łańcucha.

Sprawdź najpierw jaką masz przerzutkę/maszynkę przednią - a dokładniej pod jaki łańcuch - szeroki (6,7,8-rzedowy), czy już wąski (9-rzędowy). Stosowanie łańcucha HG-40 w przerzutce 9-ci rzędowej nie będzie prawidłowo działać, tak samo jak na odwrót w maszynce szerokiej HyperDrive stosowanie łańcucha wąskiego 9-rzedowego. Jeśli się okaże że masz maszynkę 9-ci rzędową - to musisz zacząć od wymiany jej na 8-rzedową (tak najtaniej - bo w przeciwnym razie cały napęd, łącznie z manetkami trzeba wymienić w przypadku przejścia na węższy system Mega-9.

Napisano

BikeOlo to do takiej korby Shimano Alivio 430 jaką wrzucić przerzutkę przednią ? i jaki najbardziej "kompatybilny" byłby łańcuch ? 

Edit:
Znalazłem, że do tej korby byłaby kompatybilna przerzutka Shminao Alivio FM 430. Teraz powiedzcie mi jaki łańcuch kupić żeby wszystko było "cacy" :)

Napisano
BikeOlo to do takiej korby Shimano Alivio 430 jaką wrzucić przerzutkę przednią ? i jaki najbardziej "kompatybilny" byłby łańcuch ?

Poszukaj symbolu przedniej przerzutki np. "FD-M410-E" i daj znać.

Jeśli się okaże, że jest wąska 9-tka, to najtaniej wyjdzie wymienić ją na 8-kę "szeroką" i kupić korbę 42-32-22T - łańcuch HG-40 lub HG-50 lub inny w systemie HG 6-8 rzędowy (jakiś tani). Jak nie będzie to przeskakiwać na tylnej kasecie - to kasetę możesz na razie zostawić.

Wymiana z kwadratu na octalink wiąże się zakupem nowego wkładu suportu i jego wymiany - co nie zawsze jest proste.

PS:

Ja cały czas biorę pod uwagę, że manetki masz 8-ki i kasetę tylną też 8-kę - TAK ??

Napisano

Ten twój wykład o korbie i przerzutce przedniej trochę bez sensu... http://www.forumrowerowe.org/topic/194808-kompendium-kompatybilnosc-napedow-do-11s/

Nie wspominałem o przednich zmieniarkach bo nie ma sensu są ze sobą kompatybilne, koniec. Jak i manetki tak i przerzutki. Nie wspominałem również o korbach bo także są ze sobą kompatybilne.
Wymiana z kwadratu na octalink wiąże się zakupem nowego wkładu suportu i jego wymiany - co nie zawsze jest proste.

Ciekawe co może być trudnego w wymianie suportu. 

Ja cały czas biorę pod uwagę, że manetki masz 8-ki i kasetę tylną też 8-kę - TAK ??
W rowerze zostaje przerzutka przednia Shimano Alivio, kaseta tył Shimano Alivio Hg31 8 rzędowa oraz łańcuch Shimano Hg40

Jeśli się nie mylę to ta kaseta występowała tylko w wersji 8s

PS. Ciężko nazwać coś co wyciąga się jak guma do majtek łańcuchem...  :whistling:

Napisano

Niestety na przedniej przerzutce nie ma żadnego opisu z modelem... Jest tylko napis "Shimano Alivio" oraz wewnątrz, że jest z Singapuru i pod jakim kątem zamontować :) Dorzucam 3 fotki może ktoś coś rozpozna na nich, bo ja już nie mam pomysłu. 
Tak kaseta z tyłu jest 8. Klamkomanetki również 8. 
Ewentualnie jakimś wyjściem jest szukanie przerzutki przedniej z pojemnością całkowitą 22T (chyba deore FM-591) i wtedy pociągnie korbę 44-32-22 ?

post-195124-0-92754300-1459286407_thumb.jpg

post-195124-0-51689500-1459286409_thumb.jpg

post-195124-0-03064800-1459286411_thumb.jpg

Napisano

W moim starym rowerze treningowym (zdegradowanym obecnie do roli zimówki) mam przerzutkę Alivio FD-M413 (ma chyba z 8 lat) - działa bez problemów z 9-cio rzędową korbą deore 44/32/22 i łańcuchem 9 rzędów oraz kasetą 9rz SLX. Zanim kupisz nową spróbuj napęd poskładać  i wyregulować z posiadaną przerzutką. Powinno działać, zakres regulacji wychylenia śrubkami L i H jest wystarczający. Jedyny problem, jaki może wystąpić to średnica rury podsiodłowej - jeśli  będzie za duża, wtedy przerzutka będzie za bardzo na zewnątrz i będą problemy z redukcją na najmniejszą koronkę. O ile masz sztycę o średnicy 27,2mm lub niewiele większej (30,6mm), powinno się dać prawidłowo wyregulować.

Napisano

Czyli zostaje mi szukanie korby 42-32-22.

Lub zmiana blatu 44 na nowy 42 i powinno smigac pod ta przerzutka.

Zmienienie blatów/tarcz na inne rozmiary nie ma takiego znaczenia w miarę prawidłowym/płynnym przełączaniem przełożeń przednich. Pisałeś, że przedni korbowód jest zużyty - więc należy przyjąć że jest do wymiany i od tego chciałeś zacząć.

Napisałeś, również że korby są w układzie 44-32-22T więc coś pod napęd 9-cio rzędowy - a tylna kaseta i manetki są 8-mio rzędowe - więc istnieje "ryzyko", że przednia maszynka może być wąska 9-cio rzędowa - i warto to sprawdzić - a dlaczego ??

. . . bo:

1. O ile wąski łańcuch 9-cio rzędowy bez problemu się mieści w maszynce szerokiej 6,7-8 rzędowej i jedyną wadą jest to, że szeroka maszynka nie najlepiej przepycha wąski łańcuch między blatami korbowodu - objaw jest taki, że albo nie zawsze chce łańcuch "spaść" z większej na mniejszą tarczę, albo trochę więcej "czasu" zajmuję wskoczenie z mniejszej tarczy na większą (trzeba "przytrzymać" manetkę w pozycji naciągającej linkę, a do tego słychać jak "klepocze się" łańcuch próbując wskoczyć na większą tarczę). Trudno jest trafić na regulację, która wypośrodkuje te wady.

. . . to natomiast znacznie gorsze jest:

2. Gdy mamy wąską maszynkę 9-cio rzędową (a niektóre są naprawdę ciasne) i mamy szeroki łańcuch 6,7-8 rzędowy. Łańcuch po prosu nie mieści się w zakresach ustawień takiej przerzutki. Objawy to np. spore ocieranie się łańcucha o boczne krawędzie maszynki w trakcie zmieniania tylnych przełożeń - ale znacznie gorsze jest odczuwalne ciężkie (z oporem i głośne) przechodzenie łańcucha z tarczy mniejszej na większą. W skrajnych przypadkach uszkodzi to mocowania nitowe maszynki, a z pewnością bardzo mocne zarysowania będą się pojawiać na ściankach roboczych maszynki. Często też zdarza się blokowanie łańcucha w trakcie zmiany z mniejszej tarczy na większą.

. . . dlatego warto ustalić na 100% (bo pisałeś o jakiś problemach z ustawieniem), czy ta przerzutka Alivio jest "wąska", czy "szeroka" - na 100% ma wykuty/nabity symbol - tylko szukaj go od strony mocowania do rurki ramy - tej mało widocznej, symbol jest też mało widoczny.

Ciekawe co może być trudnego w wymianie suportu.

Często suport może być tak mocno wkręcony/zapieczony w mufie ramy, że wykręcenie go wymaga naprawdę dużo siły, tym samym wyczucie i specjalnych kluczy i "patentów". Można też uszkodzić nakrętkę/blokadę "plastikową" (jeśli takowa jest).

W moim starym rowerze treningowym (zdegradowanym obecnie do roli zimówki) mam przerzutkę Alivio FD-M413 (ma chyba z 8 lat) - działa bez problemów z 9-cio rzędową korbą deore 44/32/22 i łańcuchem 9 rzędów oraz kasetą 9rz SLX.

W jednym rowerze podobnie mam od jakiegoś czasu (ale nie z wyboru "świadomego" tylko z oszczędności) łańcuch "wąski" w "szerokiej" przerzutce. Ale naprawdę nie najlepiej to współpracuje. Jak chcesz mieć pewność, że maszynka ściągnie łańcuch na mniejszą tarczę szczególnie pod silniejszym obciążeniem i wolnym pedałowaniu, to trzeba ją ustawić bardziej na "dół" - co z kolei powoduje, że odczuwalnie gorzej łańcuch wskakuje na większe tarcze. O ile można przeboleć, że łańcuch nie wskoczył szybko na większą tarczę, to przypadek gdy łańcuch nie chce spaść na mniejsza tarczę już jest naprawdę upierdliwe. Dlatego warto do 9-cio rzędowych łańcuchów stosować dopasowane przez producenta przerzutki.

Kiedyś natomiast byłem na kupnie przerzutki do tego roweru 8-rzędowej - szukałem czegoś w wyższych grup, nowego i kurcze okazało się, że już nie produkują/sprzedają przerzutek 8-rzedowych Alivio i wyższych :) Więc pomyślałem że kupię jakieś XT 9-cio rzędowe i jakoś to ustawię pod łańcuch HG-50 i korbowód 8-rzędowy. Wyszła z tego taka kupa, że nawet nie próbowałem wsiadać na rower i nowa maszynka do tej pory czeka (cała porysowana przez ocierający się łańcuch) w pudełku na swoją kolej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...