Skocz do zawartości

[korba octalink hollowtech II] Stare Alivio M430 na nowe M4000 - z jakim suportem?

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam małą zagwozdkę i pytanie do Was.

Aktualnie od 3 lat kręcę na korbie Alivio M430 44/32/22 na octalinku. Wymieniałem już tarcze jak była potrzeba jednak teraz bym to trochę zaktualizował. 

Wybór padł na nowe Alivio M4000/M4050 - jedno na octalink drugie to zintegrowana oś na hollowtech II i łożyskach zewnętrznych.

Suport to albo Aerozine albo Accent aby potem mógł dokupywać same łożyska.

Wiem że wersja z korba HTII jest sztywniejsza, lżejsza jednak o około 100 zł droższa. Czy wg Was warto dopłacać?

Tylko dodam że przez te 3 lata z hakiem nie miałem żadnych problemów z octalinkiem i w sumie jestem zadowolony. Dosłownie nic z nim nie musiałem robić. 

Czy waga rowerzysty ma tu jakiś wpływ na wybór? Bo wagę mam słuszną.

Rowerem jeżdżę cały rok - więc błotko i wszelaki uliczny syf na pewno się pojawi.

Kilka razu w roku wystartuje w jakieś Skandii czy innym maratonie.

Aktualnie mam suport octalink 113/68 i czy jeśli zdecyduje się na Alivio M4000 też na octalinku to czy zmieni się położeniu korby?

Bo dla M4000 zalecają długość 118mm.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Obawiam się że różnicy nie odczujesz na plus jeśli teraz nie masz problemów z brakiem sztywności. Do tego możesz "nabawić" się problemów z gorszą jakością suportów zewnętrznych. Sto gramów na samej korbie bez golenia z masy całego roweru to zysk psychologiczny.

Czy przypadkiem nowa korba nie ma innych tarcz?

Napisano

Czy przypadkiem nowa korba nie ma innych tarcz?

Tak ma inne, dokładnie takie 40/30/22 co mi odpowiada ;) 

Napisano

Musiałeś coś źle doczytać, bo ja zmieniłem M430 na M4000 bez zmiany suportu (113/68) i wszystko siedzi idealnie. Wydaje mi się, że suport 118 octalink jest zalecany do korb crossowych Alivio.

Gdyby rzeczywiście zalecano 5 mm dłuższy sport to korba wypadłaby 2,5 mm zbyt blisko ramy i pewnie nie dałbyś rady wyregulować przedniej przerzutki.

A co do samej korby to z M4000 jestem bardzo zadowolony, a już jej jakieś 3000 km pykło w podobnych warunkach jak opisujesz.

A propos przedniej przerzutki - nie da rady wyregulować poprawnie przerzutki pod blaty 44/43/22 na blatach 40/30/22 - pojemność przerzutki się nie zgadza.

Napisano

Musiałeś coś źle doczytać, bo ja zmieniłem M430 na M4000 bez zmiany suportu (113/68) i wszystko siedzi idealnie. Wydaje mi się, że suport 118 octalink jest zalecany do korb crossowych Alivio.

Np tutaj tak piszą: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-alivio-fc-m4000-9rz-175mm-40x30x22t-octalink-z-oslona-shimano,377890.html#75887886

A ja u siebie mam ten 113/68 oryginalnie z rowerem i korbą Alivio M430 44/32/22.

Czyli wychodzi że 113m będzie również idealne dla nowego Alivio M4000 40/30/22 - to super bo jeśli zostanę przy octalinku trochę grosza zostanie w kieszeni ;)

Tak czytam o tym HTII to się zastanawiam skąd taka popularność tego?

ja zmieniłem M430 na M4000 bez zmiany suportu (113/68) i wszystko siedzi idealnie

Czy musiałeś coś zmieniać/kombinować w przedniej przerzutce?

Napisano

Rzeczywiście tak piszą :sweat: Sam już nie wiem o co chodzi... Ja wymieniłem korbę jak pisałem bez zmiany suportu :sorcerer:

Popularność stąd, że lepsze wrogiem dobrego - Shimano zrobiło coś nowego i powiedzieli, że lepsze, lżejsze, sztywniejsze. Ludzie zaczęli kupować i większość zauważyło różnicę, a niektórzy nie i już. Nie wiesz jak działa rynek?

Napisano

Ja wymieniłem korbę jak pisałem bez zmiany suportu

A jak z ustawieniem przerzutki? Dało się? Czy musiałeś coś wymieniać?

Napisano

Tak czytam o tym HTII to się zastanawiam skąd taka popularność tego?
Popularność HT2 wzięła się stąd że zestaw korba i suport jest lżejszy, a waga to pierwsze na co ludzie dziś patrzą. Z tym że korby m4000 ani nawet Deore to tak naprawdę nie HT2. Mają zewnętrzne łożyska takie jak HT2, ale nie maja drążonych ramion jak HT2, cały zysk wagowy idzie się przez to bujać, zostają mniej wytrzymałe suporty i "nowoczesny" wygląd. I nazywa się taka imitacja "korba dwuczęściowa" a nie HT2 a popularność tego, kiepskiego wg. mnie rozwiązania, wynika stąd że nie ma alternatywy. Przestali robić korby HT (puste w środku jak ht2 ale bez zewnętrznych łożysk) pod Octalink które ważyły z suportem tyle co obecne "dwuczęściowe" z łożyskami ale miały porządne suporty. Dzięki temu oszczędzają na kosztach produkcji korb i zarabiają na częstszej wymianie suportów co jak widać nawet wliczając koszta wmawiania ludziom że tak jest lepiej się opłaca :)
Napisano

Wymieniłem przerzutkę ostatecznie. Oryginalnie miałem FD-M430 i nie dało jej się wyregulować jak należy. Nie dość, że musiała być wyżej (co mi nie pasowało estetycznie) to jeszcze jak zmieniała dobrze biegi to łańcuch tarł o klatkę na skrajnych biegach...

Ostatecznie kupiłem przerzutkę o pojemności 18T (zamiast 22) i po problemie. 10 rzędowe Deore mam, ale FD-M4000 będzie pasować jeszcze lepiej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...