Skocz do zawartości

[Kółka przerzutki] wymiana

angelhod

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej, 

mam przerzutkę niby deore jakąś starą 8 rzędów(model roweru z 2013). Rower ma już niezły przebieg i jak nic trzeba wymienić kółka pod przerzutką(luzy itp.). Kupiłem jakieś kółka shimano co niiby miały pasować do 8 rzędowych przerzutek lecz jak sciągnąłem obecne kółka to okazało się że moje maja 11 ramion i są ciut większe niż te co kupiłem co mają 10 ramion i są ciut mniejsze. Znalazłem więc sklep co niby mieli 11 ramienne ale na łożyskach maszynowych ale znowu tam powiedzieli że te 10 ramienne co już kupiłem spokojnie będą grały z tym co mam. I teraz pytanie, czy faktycznie mogę założyc te kółka co kupiłem? Model mojej przerzutki: Shimano Deore RD-M592  a to co kupiłem to: Shimano TY05/15/20/22/30 CT92/MJ05

Czy faktycznie mogę założyć te kółka 10 ramienne co kupiłem i będzie grała gitara?

z góry dzięki za podpowiedzi

Napisano

Dla działania przerzutki i jak i całego napędu mniejsze kółeczka nie będą miały żadnego negatywnego wpływu , tak więc montuje i śmigaj.

P.S.

Popraw temat na regulaminowe [...]

Napisano

A kółeczka raczej kończą się nie luzem tylko spiłowaniem ząbków, luz ma być! Kółko górne ma tulejkę metalową i luz wahliwy ułatwiający zmianę przełożeń, nie ma potrzeby zmiany kółek jeśli ząbki nie są spiłowane. Tak wyglądał mój zestaw przed i po zmianie:

04990204816278339840.jpg

Napisano

dzieki za info,

jutro dam fotki jak u mnie to wyglada ALE te kółka zrobiły ponad 10k km i porówuje je z rowerem który ma ok 1k km. W tym nowszym wszystko się ładnie trzyma a tam lata jak niewiadomo co.....

tylko że te kółka u mnie to ramiona miały takie wyszczerbione ostre ................ a na fotkach co cervandes dał są bardziej stępione

a co do edycji tematu to fakt zawaliłem ale ktoś przedemną chyba poprawił..........

Napisano

dobrze podałem model przerzutki, mam 8 rzędową

Dziś próbowałem założyć te kółka i się nie udało. One są grubsze i to położone niżej jakoś ledwo śruba gwint złapała ale to wyżej już nie dało rady. Widzę że na allegro za bardzo tych kółek nie ma. Czy może szukać dłuższych śrub?

Napisano

Chociaż przerzutka RD-M592 jest przerzutką 9rz (dedykowaną do napędów 9rz), to bardzo dobrze się sprawdza w napędach 8rz. Producenci rowerów bardzo często używali tej przerzutki w rowerach z napędem 8rz. Np. ja mam fabrycznie zamontowaną tą przerzutkę w Unibike Viper 2011 (8rz).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...