sax0 Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Witam. Przejechałem juz 1000km na swoim rowerze Limber Tasso i zastanawiam nad wymianą łańcucha czy to odpowiedni moment czy spokojnie jeszcze mogę na nim pojeździć, nie mam klucza aby zmierzyć czy się łańcuch rozciągnął także kieruję pytanie do was czy wymieniać? Dorzucam jeszcze zdjęcie kasety (mam nadzieje że coś widać). Pozdrawiam Łańuch HG53 Kaseta HyperGlide HG
Mod Team sznib Napisano 15 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2016 Jakby to się dało tak na oko ocenić sens przyrządu do pomiaru rozciągnięcia byłby żaden. Masz 3 opcje do wyboru: - kupić w.w przyrząd i zmieniać łańcuch kiedy przyjdzie pora - jeździć aż zajeździsz napęd i będzie przeskakiwać - jeździć na 2-3 łańcuchy i rotować co ~ 500km i przede wszystkim dbać o czystość napędu, na fotce widać ze nie jest z tym najlepiej.
sax0 Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Napisano 15 Stycznia 2016 Chyba zdecyduję się na tą trzecia opcje i dokupię łańcuch lub nawet dwa. O wiele przedłużę żywotność kasety w takim przypadku? I w takim razie jaki łańcuch proponujesz? Myślę że mogę wydać tak do 80zł + parę złotych jeśli ma to zrobić różnice.
alagor96 Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Teraz już ci raczej nowego łańcucha kaseta nie przyjmie.
sax0 Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Napisano 15 Stycznia 2016 ooo to teraz mnie zaskoczyłeś no nic zostaje chyba tylko dojechać kasetę i łańcuch do końca i wymienić oba.
cervandes Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Ja po tysiaku ostrej jazdy na dobrym ale i bardzo czystym napędzie jak założyłem nowy łańcuch, to zdarzyło się przeskoczenie na najczęściej używanej koronce ale generalnie łańcuch się przyjął. Jeśli nie ciśniesz ostro to jak najbardziej możesz spróbować, a jeśli by skakało to na używaj o 1 łatwiejszego przełożenia niż normalnie i popracuj nad kadencją. W 100km łańcuch się dopasuje do kasety. A o ile przedłużysz żywotność napędu? No o dwa łańcuchy, jeśli normalnie zrobiłbyś 3 tysiące to na trzech pewnie zrobisz z dychę. Tylko na miłość boską szoruj ten rower i dbaj, bo syf jaki zaprezentowałeś jest niewybaczalny.
GTZaskar1991 Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Po 1000 km to nawet gdyby to był najgorszy 9rz łańcuch, czyli KMC 9000 to i tak by następne napęd przyjął. Przy HG to nawet skakać nie będzię, a nawet jesli to jak wyżej napisano ...kilka km. Do obecnego proponuje kupić 2 łańcuchy tańsze lub jeden dobry (Campagnolo C9).
Alsew Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Po 1000 km to nawet gdyby to był najgorszy 9rz łańcuch, czyli KMC 9000 to i tak by następne napęd przyjął. Przy HG to nawet skakać nie będzię, a nawet jesli to jak wyżej napisano ...kilka km. Nie bym był taki pewien... Ja na 2 łańcuchach Shimano HG-40 zrobiłem łącznie 2 tys km , oba łańcuchu rozciągnęły się jak guma w gaciach i obecnie nadają się jedynie na złom a kaseta nowego też już nie przyjmie... Lepiej kupić sobie miarkę niż wyrzucać kasę w błoto. Ja ostatnio takową nabyłem za zawrotną kwotę 8 zł
GTZaskar1991 Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 No dobra, jest możliwe, ale to musiałby być kierowca bardzo monotonny (jeżdżący nagminnie na 2-3 biegach) z b. niska kadencją. Więc może jak ktoś już pisał, czyszczenie napędu, fotki do działu gdzie oceniamy napęd i będzie jasne. Miarkę lub suwmiarkę, na 10 ogniwach mierząc wew. nowy ma 132.2 mm, a zużyty 133.5 mm.
sax0 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 dobra biore suwmiarke i wurzcam screena do dzialu oceniania Średni wynik z kilku pomiarów na 10 ogniwach to 132,89mm Dorzucam jeszcze screena z kasetą po oczyszczeniu
cervandes Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Kup łańcuch i zakładaj, będzie działać. W najgorszym przypadku przez chwilę poprzeskakuje jeśli rzeczywiście uporczywie katujesz jedno przełożenie.
sax0 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 Dobra czyli kupuje Campagnolo C9 i jeżdżę tylko na nim czy np. zmieniam co 500km ze starym łańcuchem?
severian Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Nawet nie wiesz czy ten łańcuch się wyciągnął , a już chcesz go zmieniać.Jeśli koniecznie chcesz wydać tę stówkę to kup campę.To dobry łańcuch.Aczkolwiek uważam,że do taniej kasety szkoda drogiego łańcucha.Na temat łańcuchów są setki tematów.Jest to kwestia bardzo indywidualna tak jak dobór siodełka.Ja w początkach swej kariery takie tanie napędy zajeżdżałem na amen i wymieniałem na nowe.Jeśli nie ścigasz się i nie jeździsz po górach to taka opcja jest najlepsza.
Alsew Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Dobra czyli kupuje Campagnolo C9 i jeżdżę tylko na nim czy np. zmieniam co 500km ze starym łańcuchem? Kup drugiego hg53 i wymieniaj co 300-500 km. Dwa równe łańcuchy to gwarancja ze będą się w takim samym stopniu wyciągać.
adamtulak Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Kup drugiego H53, przed założeniem porównaj że starym przykładając równolegle do siebie, np. wieszając na gwoździu. Porównaj na setnym ogniwie. Jeśli stary będzie dłuższy o całe ogniwo będzie do kosza (na pewno nie, myślę że z 5-7 mm). Kasetę zniszczył byś jeżdżąc dużo na łańcuchu wydłużonym o ponad 10mm a raczej o całe ognowo 12,7mm). Na nowym jeździć dopóki się nie zrównają, czyli pewnie z 1000km, potem rotuj co 300-500km zakładając zawsze krótszy łańcuch. Kaseta wygląda zdrowo. Pojeździsz na niej w ten sposób do zakatoawnia jej i tych dwóch łańcuchów (jak obydwa łańcuchy będą skakały) pewnie jeszcze conajmmiej 2500km, raczej więcej.
sax0 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Napisano 16 Stycznia 2016 Łańcuch zamówiony, dziękuje wszystkim za rady i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.