Skocz do zawartości

[napęd] rozrywa łańcuch

RafalK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

to mój pierwszys wpis na forum..

Mam problem z rozrywanym łańcuchem.

Mam rame BULLS  Comp 4.50 (wiekowa) z 3x9

ale wymieniłem cały (prawie) napęd, Zamontowałem:

-korbę HT II FC-M770 + łożyska zew. SM -BB70 ( zgodnie z instrukcją, długość mufy 68mm + 3 podkładki; 2 od strony blatów 1 od korby) sprawdziłem odległości, kąt zgadza się

-nowa przerzutka FD-M770 ( zamontowana zgodnie z instrukcją)

-kaseta nowa SRAM 9.0 (nie x9, wiem, że stary model, ale nówka za grosze)

-nowy łancuch CN-HG93

-manetki stare ST- M760(ale zgodne 3x9)

-przerzutka tył LX RD-M581 (stan dobry) lub XT RD-M750 (stan średni swoje km zrobiła) przerzutki na tyle ile się dało sa wyregulowane poprawnie, uzywane na zmianę do testów

-linki i pancerzyki nowe (obie przerzutki)

-został stary bębenek (stan dobry)

Teraz opis co się dzieje. Jeżdżę AM, lekkie enduro coś takiego.. Na spokojnaj trasie po leśnej ścieszcze tempo spokojne, na róznych przełożeniach, łańcuch strzela na kasecie, nie zawsze czasami jak mu się podoba, przód nie wydaje żadnych dziwnych dzwięków. Natomiast na szybkich krótkich podjazdach lub gdy trzeba szybko pedałować, nacisnać korbę obciążyć łańcuch, napęd, wtedy najczęściej rozrywa łańcuch.

Cześci są nowe, czyszczone, smarowane, w miare kompatybilne. Co może być przyczyną...?

pozdrawiam

Napisano

Może zmieniasz nagle bieg w przedniej przerzutce  pod dużym obciążeniem na podjeździe.

Nie, raczej to nie to, widzę podjazd to zmieniam przerzutkę jest ok najazd i strzał..to samo na prostym widze, że można grzac zmiana biegu wskoczył  i daje moc na pedały i trzask.

Poochaty

Typowy objaw źle zakutego łańcucha. Sam go zakuwałeś? Masz spinkę? Bo rozumiem, że nie rozrywasz ogniwa, tylko Ci się rozczepia?

tak sam go skuwam, bez spinki, instrukcja, podawała że można bez spinki. Tak zawsze tak samo rozrywa łańcuch, na ogniwie zewnętrznym.

Napisano

łańcuch strzela na kasecie, nie zawsze czasami jak mu się podoba

Co to znaczy dokładnie, strzela? Rozumiem, że chodzi o dziwny odgłos? Czy czujesz coś w pedałach w tym momencie?

-został stary bębenek (stan dobry)

Właśnie jego podejrzewam jako pierwszego, czy to Shimano? Czy rozebrałeś bębenek i jesteś pewny tego, że w środku jest wszystko OK i zapadki ci nie zrywają? Jak by tak było, to poczujesz właśnie to w pedałach, a nie tylko dźwięk. Obiaw wystąpi dokładnie w tym momencie co opisałeś czyli:

Natomiast na szybkich krótkich podjazdach lub gdy trzeba szybko pedałować, nacisnać korbę obciążyć łańcuch,

Napisano

hmm w pedałach nic nie czuję, może tylko tyle że nie pracują płynnie bo coś dzieje się z łańcuchem..strzela bo coś się z nim dzieje cieżko mi to zobrazować bo sam nie wiem co się z nim dzieje bo nie widzę tego podczas jazdy, tylko słychac dziwne trzaski, i to nie zawsze...

tez tak myśle że to może bębenek, jeszcze go nie rozebrałem, nie ściągnołem z koła (z tyłu mam 17 i nie mam 2 płaskich)..ale podejrzewam że to shimano..

mam go jeszcze na kolę, ale chodzi płynnie nie ma luzów, fakt nie wiem jak to w środku wygląda..

Napisano

kinder85

łańcuchów shimano nie powinno sie zakuwać na starym (rozkuwanym już) ogniwku. Albo nowy pin albo spinka.

no tak, ale skułem zgodnie z instrukcją nowy łańcuch nowym pinem i rozwerwał łańcuch na zewnętrznym ogniwie, za kazdym razem jat tak samo..ponownie rozrywa łańcuch..

Napisano

Obawiam się , że to kwestia nieprawidłowo zakutego łańcucha. Zrobiłeś to raz źle i teraz się powtarza. A jak Ci się zerwie, to wywalasz to ogniwo, czy skuwasz jeszcze raz?

Napisano
łańcuchów shimano nie powinno sie zakuwać na starym (rozkuwanym już) ogniwku. Albo nowy pin albo spinka. 

Ale to byłby objaw cykliczny, za każdym przejściem tego ogniwka przez kasetę.  

tez tak myśle że to może bębenek, jeszcze go nie rozebrałem, nie ściągnołem z koła (z tyłu mam 17 i nie mam 2 płaskich)..ale podejrzewam że to shimano.. mam go jeszcze na kolę, ale chodzi płynnie nie ma luzów, fakt nie wiem jak to w środku wygląda..

Luzów żadnych nie wyczujesz podczas kręcenia, a gdy go dłonią zablokujesz to zapadki normalnie się zazębią. Za mała siła, to trzeba mocno depnąć w pedały by zapadki zerwały, a początkowo robią to tylko co jakiś czas, dokładnie jak u ciebie. Z czasem objaw zacznie się nasilać, aż w końcu zęby stracisz i nie będziesz mógł już na nim jeździć.

Tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/

masz cały toturial jak zabrać się za ten serwis. Najgorszy jest spec klucz, ale do dostania na allegro za kilkanaście złotych lub zrobienia samemu z płaskownika, młotka itp.

PS. Rafał, czemu nie odpisujesz na moje wcześniejsze pytanie dotyczące hasła "strzela"? 

To oczywiste, że problem leży w źle zakutym łańcuchu skoro go rozrywasz.

Napisano

Jeżeli łańcuch rzeczywiście jest zrywany to może warto spróbować spinki zamiast spinania? A druga sprawa, HG-93 nie jest kierunkowy? Nie wiem czy ma to wpływ na zrywanie ale warto spróbować założyć go dobrze ( jeżeli nie jest)

Napisano

Tak jak pytał Arni220 spróbuj zlokalizować moment, gdy łańcuch "strzela" na kasecie. Czy dzieje się to przy dowolnym przełożeniu, czy tylko przy jakimś konkretnym? Przy zmienianiu biegu czy tez przy spokojnej jeździe? To strzelanie oznacza, że łańcuch się gdzieś na moment blokuje. Jak nie ciśniesz za mocno to przeskoczy i kręci się dalej. Jak dociśniesz gdy jest zablokowany to coś musi puścić, czyli puszcza najsłabsze ogniwo.

Powodów blokowania może być dużo. Uszkodzona kaseta, górne kółko przerzutki za blisko zębatek, krzywy hak, źle przepleciony łańcuch przez przerzutkę, źle zakuty łańcuch itp, itd

Bębenka bym o to nie posądzał. To proste urządzenie i zwykle albo zrywasz zapadki i nie masz napędu (łańcuch się kręci a kolo nie) albo się zablokuje i wtedy masz ostre koło (ale da się jechać).

Dlatego spróbuj wstawić rower na stojak i zlokalizować przyczynę blokowania. Albo wklej zdjęcia napędu z rożnych stron. Może da się coś zauważyć.I oczywiście sprawdź łańcuch, czy np nie masz sztywnych ogniw.

Napisano

PS. Rafał, czemu nie odpisujesz na moje wcześniejsze pytanie dotyczące hasła "strzela"?

odpisałem :

RafalK

Napisano wczoraj, 20:42

hmm w pedałach nic nie czuję, może tylko tyle że nie pracują płynnie bo coś dzieje się z łańcuchem..strzela bo coś się z nim dzieje cieżko mi to zobrazować bo sam nie wiem co się z nim dzieje bo nie widzę tego podczas jazdy, tylko słychac dziwne trzaski, i to nie zawsze...

juz rozwijam wątek...

zadra1965

Napisano wczoraj, 22:59

Zmień łańcuch , kiedyś mialem takie same objawy jakby przeskoku , ale bez zerwania łańcucha , po zmianie jest juz ok.

po co zmieniać nowy łąncuch który na pierwszych km pękł..?

Garlock

Napisano dziś, 12:03

Tak jak pytał Arni220 spróbuj zlokalizować moment, gdy łańcuch "strzela" na kasecie. Czy dzieje się to przy dowolnym przełożeniu, czy tylko przy jakimś konkretnym? Przy zmienianiu biegu czy tez przy spokojnej jeździe?

dzieje się to z przodu albo na największej lub śerdniej tarczy (najmniejszej nie używam praktycznie), tył róznie od najmniejszej po 5-6 tak jak się naczęściej jeździ... przed zimana biegu w trakcie i gdzy przycisne...na spokojnej tylko strzela bo:

To strzelanie oznacza, że łańcuch się gdzieś na moment blokuje. Jak nie ciśniesz za mocno to przeskoczy i kręci się dalej. Jak dociśniesz gdy jest zablokowany to coś musi puścić, czyli puszcza najsłabsze ogniwo.

to jest ESENCJA mojego problemu...

Uszkodzona kaseta

fabrycznie nowa..nie widzę śladów uszkodzenia..etc..

górne kółko przerzutki za blisko zębatek

czy to wina długośći łańcucha..? jak to sprawdzić ..? jaka ma być prawidłowa odlebgłośc..?

źle przepleciony łańcuch przez przerzutkę

hmm tutaj raczej bym się nie pomylił..kumple sprawdzali..jest OK

źle zakuty łańcuch

zakuwałem go z kumplem ( co dwie głowy to nie jedna), zgodnie z instrukcja...zreszta to nie mój pierwszy łancuch..

choć nie wykluczam jakiegoś banalnego (ślepego) błedu...

Albo wklej zdjęcia napędu z rożnych stron

moge wklejić zdjęcia pewnie, a poskłądanego napędu..czy luzem częśći? Tył..? przód też..?

zapomniałem wspomieć hak też wymieniłem, jest OK

pozdrawaim..

dzięki za dotychczasowe komentarze..

Napisano

Bębenka bym o to nie posądzał.

Tak, tak, to już sprostowałem od razu. Poruszyłem bębenek, bo wtedy nie było znane co to znaczy strzela łańcuch. Teraz wiadomo, że strzela = pęka więc bębenek nie ma nic wspólnego.

To proste urządzenie i zwykle albo zrywasz zapadki i nie masz napędu (łańcuch się kręci a kolo nie) albo się zablokuje i wtedy masz ostre koło (ale da się jechać).

Zanim zapadki się zerwą, następuje powolny proces ich uszkadzania. Myślę, że rzadko kiedy byłby to natychmiastowy problem, który nie rozpoczął się wcześniej od małego uszkodzenia samej zapadki lub ząbków. Akurat w bębenek się bardzo rzadko zagląda więc trudno ocenić kiedy i od czego rozpoczął się proces. Ja miałem uszkodzonych chyba dwa ząbki i jak trafiłem zapadkami na nie, przy jednoczesnym mocnym depnięciu, to bębenek przeskakiwał mi o jeden. Było to bardzo nieregularne, więc pasowało by do objawów pytającego, jeśli chodziło by o jakieś zrywanie w sensie przeskakiwanie o ćwierć obrotu.

Problem bębenków potęguje fakt, iż ponoć Shimano uznaje je jako część nierozbieralną :D więc pewnie i mechanicy niechętnie do środka zaglądają.

To tak na marginesie, poza tematem.

czy to wina długośći łańcucha..? jak to sprawdzić ..? jaka ma być prawidłowa odlebgłośc..?

To może być strzał w dziesiątkę. Reguluje sie to śrubką  B:

file:///C:/Users/Arni/Downloads/SI-5W70B-001-POL.pdf

pkt 5 tego pdf. Powinno być 5/6mm, ale to chyba tez zależy od wielkości zębatki kasety. 8mm było bodaj w 28z.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...