iwiniusz Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Witam! Panowie, jak poprawnie i kiedy używać sprzęgła w tylnej przerzutce slx shadow+ 10s dyna sys. tzn kiedy włączać ten "wichajster" a kiedy zostawiać otwarte?
Marcin9 Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 kiedy używać sprzęgła w tylnej przerzutce slx shadow+ 10s dyna sys. Zawsze. Sprzęgło może być cały czas włączone. Nie musisz go wyłączać. Ja sprzęgło wyłączam tylko gdy muszę zdjąć łańcuch ułatwia to jego demontaż i ponowy montaż
vpablov Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Ja mam włączone cały czas, jeśli nie jeździsz w terenie możesz wyłączyć, lżej biegi wchodzą.
tobo Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Na yt znajdziesz sporo info od samego Shimano jak to działa i kiedy z tego korzystać.
alagor96 Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Był już kiedyś taki temat, sprzęgło w zasadzie się nie zużywa od używania, więc włączaj kiedy chcesz.
iwiniusz Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Napisano 21 Grudnia 2015 Właśnie miałem obawy odnośnie zuzywania się i tak sobie rozkminiałem ze jak będę się szwendał po lesie na wycieczce w tempie nie treningowo-startowym to nie włączam tego ,ale stojąc w sektorze przed startem zapinam blokadę i nie tłukę łańcuchem. Ale skoro można używać zawsze to czemu nie....
modrzew Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Tak, z pewnością byś to w kółko włączał i wyłączał w praktyce
SovaLTD Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Też się nad tym nie dawno zastanawiałem: http://www.forumrowerowe.org/topic/192012-przerzutka-xt-co-to-za-przelacznik/ Mi ten przełącznik nie przypasował, nadal wolę wyłączony. Nie śmigam w górach, a szkoda
alagor96 Napisano 22 Grudnia 2015 Napisano 22 Grudnia 2015 @@SovaLTD, Jest jeszcze przydatny w napędach z pojedynczą zębatką z przodu.
MartinH Napisano 22 Grudnia 2015 Napisano 22 Grudnia 2015 Mi ten przełącznik nie przypasował, nadal wolę wyłączony. Nie śmigam w górach, a szkoda Ja po myciu raz zapomniałem włączyć sprzęgło, i teraz nie wyobrażam sobie jazdy bez sprzęgła, różnica jest ogromna
rzymo Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 @@SovaLTD, Jest jeszcze przydatny w napędach z pojedynczą zębatką z przodu. Niekoniecznie Przerzutka Zee, kaseta 11-36, przód 36 (narrow-wide) i napęd działa tak samo bez względu na to, czy sprzęgło włączone, czy też nie.
vpablov Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 napęd działa tak samo bez względu na to, czy sprzęgło włączone, czy też nie. czyli nie ma różnicy w napięciu wózka przy włączonym i wyłączonym ?
beskid Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 czyli nie ma różnicy w napięciu wózka przy włączonym i wyłączonym ? Jest różnica i to spora. Jak ktoś to neguje to ma coś zepsute.
vpablov Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 Jest różnica i to spora. dlatego pytam, po odgięciu wózka ręką wyraźnie czuć większy opór, przy pozycji na on.
patrix007 Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 Sprzęgło jak najbardziej się wyciera, więc jeśli nie trzeba to nie używać. Zestaw naprawczy np. dla RD-M786 to STABILIZER UNIT Y5Y198020 nie jest zbyt tani.
dran2 Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 Wytarcie sprzęgła trwa dłuuuugo i zawsze można je jeszcze podciągnąć więc pod tym względem starcza na lata. Nawet nie słyszałem o takim które się starło. Większym problemem było to że wcześniejsze wersje były wadliwe i łamały się te blaszki i to następowało nawet szybciej przy ciągłym włączaniu i wyłączaniu. IMO jak nie trzeba to nie wyłączać.
rzymo Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 Jest różnica i to spora. Jak ktoś to neguje to ma coś zepsute. Czyli najwidoczniej mam, bo nie odczuwam żadnej różnicy w jakości przerzucania, łańcucha nie gubię, o ramę nie uderza - obojętnie on/off. A może po prostu jeżdżę zbyt delikatnie, nie wykluczam tego... (konfig: HCC 36z + 12-36T (10sp) + Zee M640). dlatego pytam, po odgięciu wózka ręką wyraźnie czuć większy opór, przy pozycji na on. Tak, jest spora różnica w potrzebnej sile przy próbie odginania wózka ręką.
vpablov Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 estaw naprawczy np. dla RD-M786 to STABILIZER UNIT Y5Y198020 nie jest zbyt tani. trochę poleciałeś , że drogo http://rowerplus.pl/kolka-przerzutki-i-czesci-zamienne/2855-shimano-mechanizm-napinajacy-shadow-plus.html @rzymo czyli działa jak należy
Roonin Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 Panowie tak tylko dodam od siebie że te zestawy naprawcze to są właśnie te sprzęgła nie poprawione które się łamią. Zresztą widać to na zdjęciu wyżej. Wiem bo ja jestem już po wymianie. Jest tak dlatego że nowej wersji nie założy się do starej wersji, wszystko z powodu przekonstruowania otworu. Co do wycierania... Nie wiem ile trzeba by jezdzić żeby się wytarło. Poza tym po to jest śruba regulacyjna żeby ewentualnie skorygować napięcie.
alagor96 Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 rzymo, narrow wide nie jest zamiast sprzęgła, tylko razem ze sprzęgłem.
patrix007 Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 trochę poleciałeś , że drogo http://rowerplus.pl/kolka-przerzutki-i-czesci-zamienne/2855-shimano-mechanizm-napinajacy-shadow-plus.html @rzymo czyli działa jak należy Faktycznie, orientowałem się jakiś czas temu i wtedy z dostępnością było ciężko, to nic tylko radować się. Ja z tego powodu właśnie zrezygnowałem z tego wynalazku i mam bratni model z grupy bez sprzęgła.
phoe Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 Sprzęgło minimalnie upośledza pracę tylnego zawieszenia, ale bez niego łańcuch napie~po tylnym trójkącie jak nie powiem co. Jak ktoś ma rame HT to wg mnie jeździć na sprzęgle zawsze, przy fullu w lekkim terenie można wyłączyć od biedy.
Roonin Napisano 24 Grudnia 2015 Napisano 24 Grudnia 2015 Ja regulowałem swoje. Teraz nie nap... o ramę i nie upośledza Co do upośledzania zawiechy to troszkę raczej mitologia. Fakt jest faktem że na ustawieniu tak jak wychodzi z fabryki praca przerzutki jest zamulona.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.