pmarszal84 Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 Witam; posiadam przerzutkę jak w temacie, rocznik chyba 2013. Czy luz na dolnym kółeczku jest normalny? Jeśli to już awaria, to czy muszę niezwłocznie wymienić kółeczko czy mogę tak jeździć? Czytałem gdzieś że luz na górnym kółeczku jest dopuszczalny, tylko dotyczyło to innego modelu XT. Myślę że to jednak padło łożysko bo górne kółeczko idealnie sztywne jest i kręci się lepiej. Jak rozebrałem wózek i wyczyściłem kołeczka to zauważyłem że ta gumka uszczelniająca łożysko jest lekko przetarta więc pewnie już łożysko padło. Drugie pytanie czy luz wózka jest normalny? Mam lekki luz w miejscu połączenia wózka z resztą przerzutki tj. w miejscu górnego kółeczka. Też gdzieś wyczytałem że niby czasami ten luz jest normalny tylko dotyczyło to innych modeli XT. Jeszcze coś piszczy podczas jazdy, ale to pewnie kółeczko i też gdzieś wyczytałem że kółeczka właśnie piszczą jak się zabrudzą itd. ja wyczyściłem kółeczka i dalej coś piszczy, pewnie przydałaby się kapka smaru ale wolę przy tej pogodzie nie wprowadzać żadnych przyciągaczy brudu Czy górne kółeczko jest kierunkowe? bo nie ma na nim żadnych strzałek. Co za SZAJS swoją drogą, przerzutka ma przejechane może z 2tyś km. Pozdrawiam Piotr
kinder85 Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 w takim układzie może masz założone odwrotnie kółeczka bo górne powinno mieć mały luz ale dolne już nie A czy na łańcuch też nie używasz żadnych "przyciągaczy brudu''? Smarowanie elementów ruchomych to podstawa, czasem wystarczy mała kropelka rzadkiej oliwki
pmarszal84 Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Napisano 3 Grudnia 2015 Kółeczko dolne ma strzałki kierunkowe i napis narow a górne puled-g czy coś takiego i nie ma strzałek kierunkowych, więc chyba dobrze założone. U mnie właśnie dziwne że górne nie ma luzu ale pracuje bardzo ładnie i przerzutka też chodzi bez zarzutu. Oczywiście że łańcuch smaruję, ogólnie bardzo dbam o napęd i czyszczę po każdej jeździe niemal (zależy od warunków pogodowych) Pozdrawiam Piotr
vpablov Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 Górne kółko powinno mieć tuleję ceramiczną (białe) Na górnym kółku masz mieć luz , pomaga przy zmianie przełożeń. Natomiast na dolnym niewielki luz .
Mod Team Puklus Napisano 3 Grudnia 2015 Mod Team Napisano 3 Grudnia 2015 W XT górne jest ceramiczne, jak było wspomniane, dolne ma wyraźne białe napisy i mają być na zewnątrz. Łożysko samo w sobie nie powinno mieć luzu a i za tym kółeczko, choć minimalne są dopuszczalne.
pmarszal84 Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Napisano 3 Grudnia 2015 Górne kółko powinno mieć tuleję ceramiczną (białe) u mnie chyba inaczej jest. dolne ma wyraźne białe napisy i mają być na zewnątrz U mnie tak właśnie jest. Górne nie ma żadnych białych napisów a także żadnych wskazań kierunku obrotu, na górnym jest napisane guide puley, a na dolnym tension puley. Nie wiem też jak rozpoznać czy górne jest ceramiczne (jak dla mnie są takie same te kółeczka), łożyska różnią się tym że na tym górnym są jakieś oznaczenia na tej gumce na wierzchu łożyska, a na dolnym brak (może się wytarły już bo jak wspomniałem w jednym miejscu gumka jest przetarta na dolnym łożysku). Przed chwilą sprawdzałem jeszcze raz górne też minimalny luz ma, ale prawie niewyczuwalny, dolne ma wyraźnie większy luz choć też niewielki. Łożysko samo w sobie nie powinno mieć luzu a i za tym kółeczko, choć minimalne są dopuszczalne. a więc dam sobie spokój i idę pojeździć .... Pozdrawiam Piot
vpablov Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 wiem też jak rozpoznać czy górne jest ceramiczne same kółka są wykonane z takiego samego materiału, interesuje Cię łożysko - tuleja ślizgowa w samym środku http://archiwum.allegro.pl/oferta/kolka-przerzutki-shimano-xt-ultegra-saint-rd-6700-i4941765938.html
pmarszal84 Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Napisano 3 Grudnia 2015 U mnie właśnie te tuleje w środku w obydwu kółkach są metalowe, w obydwu kółeczkach łożyska są takie jak na kółeczku z prawej strony z podanego linku http://archiwum.allegro.pl/oferta/kolka-przerzutki-shimano-xt-ultegra-saint-rd-6700-i4941765938.html Jedno kółeczko ma kierunek obrotu i napisy białe jak to z prawej z podanego linku, jest na nim napisane też "tension" czyli napiecie z ang. czy coś takiego, więc to na pewno idzie na dół. Tylko dziwne że u mnie kółeczko napinające ma większy luz niż to górne. A kółeczko górne bez zaznaczonego kierunku obrotu rozumiem, że obojętnie jak się zakłada tzn. w którą stronę będzie się kręcić? Pozdrawiam Piotr
Mod Team Puklus Napisano 5 Grudnia 2015 Mod Team Napisano 5 Grudnia 2015 Górne tak dolne zgodnie z napisami. Szkoda ze mas XT bez oryginalnych kółeczek.
tobo Napisano 5 Grudnia 2015 Napisano 5 Grudnia 2015 Co za SZAJS swoją drogą, przerzutka ma przejechane może z 2tyś km. To nie jest szajs, to xt Ona ma zintegrowane luzy fabryczne. Piszczy tuleja ceramiczna, jest uszczelniona na zewnątrz gumowymi uszczelkami które stykają się z pokrywkami kółeczka, przy okazji zatrzymując w środku wodę. Ja daję w to miejsce kroplę oleju, mimo że producent nie zaleca (ale nie lubię ciągle tego rozbierać). Smarujesz jedynie samą tuleję włożoną do gniazda.
radomir82 Napisano 5 Grudnia 2015 Napisano 5 Grudnia 2015 Ej no Pany, w tym modelu oba kółeczka są na łożyskach maszynowych i fabrycznie nie mają luzu.
Kowal1986 Napisano 9 Grudnia 2015 Napisano 9 Grudnia 2015 Potwierdzm Kolegę wyżej. Oba kołeczka majà identyczne łożyska maszynowe. Jeśli na dolnym masz spory luz to kółko do wymiany. Próbowałem w nich wymieniać same łożyska, ale nie udało mi się - kółeczko mi pękło podczas wpychania łożyska. Wkurzyłem się i kupiłem nowe kółka oryginalne. Drogie nie były.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.