Skocz do zawartości

[Kaseta XT] Żywotność

Richie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wydaje mi się, że rozmowa o żywotności kasety na podstawie samego jej przebiegu jest delikatnie mówiąc pozbawiona sensu. Na żywotność napędu w rowerze ma wpływ bardzo wiele czynników, zarówno warunki atmosferyczne w jakich był używany do tego teren, intensywność jazdy, prędkości, częstotliwość czyszczenia, jakość smarowania a na koniec technika zmiany biegów bo jak ktoś tego nie potrafi robić odpowiednio to zajedzie nawet najlepszy sprzęt. Sugerowanie się przebiegiem jest niemiarodajne bo jak tu porównać gościa który zrobił 3000km spacerowym tempem w suchych warunkach po prostych ścieżkach do gościa który tyrał ten sam dystans w górach - błocie, deszczu na przewyższeniach w okolicy 2000m w ostrym sportowym stylu? Mało tego, dasz taki sam rower dwóm osobom do jazdy w tym samym czasie i miejscu i też będziesz miał różnice w zużyciu ;) 

Napisano

Moja XT ma ponad 2000 km, jeżdżona z łańcuchem XT, zdecydowana większość w terenie, z tego około połowa w górach. Łańcuch czyściłem może 3 razy, poza tym olej co 100-150 km i myślę, że spokojnie do 5k km dociągnie. Napędu nie oszczędzam, często biegi zmieniam pod obciążeniem, piach jej nie straszny, błota w tym sezonie bardzo mało. Nie rozumiem jak po 1500 km kaseta może być zajechana...

Napisano

Moja XT ma ponad 2000 km, jeżdżona z łańcuchem XT, zdecydowana większość w terenie, z tego około połowa w górach. Łańcuch czyściłem może 3 razy, poza tym olej co 100-150 km i myślę, że spokojnie do 5k km dociągnie. Napędu nie oszczędzam, często biegi zmieniam pod obciążeniem, piach jej nie straszny, błota w tym sezonie bardzo mało. Nie rozumiem jak po 1500 km kaseta może być zajechana...

myslę że juz teraz masz kasete tak zuzyta ze nie przyjmie nowego lancucha.

Napisano

XT + 3 łańcuchy SLX, będzie coś około 4 000 i póki co działa perfekcyjnie.

Przekładam łańcuchy jak trzeba szejkować. Kontroluję kolejność stopniem rozciągnięcia.

Napisano

Jak się dużo jeździ, to wszystko inaczej wygląda niż sobie można wyobrazić. Zajechać dwie kasety w sezonie, to nie sztuka. Bardzo wiele zależy od łańcuchów i np. mam problemy z łańcuchami od Campagnolo, a objawia się to tym, iż po przejechaniu 700 km na łańcuchu XT włoski łańcuch nie będzie chciał od razu zaskoczyć, właściwie to jazda będzie nie możliwa. Dając nowy łańcuch XT wszystko poszło gładko, kaseta przyjęła, a Campagnolo działa, ale tylko na nowej kasecie.

Zastanawiałem się, co jest przyczyną i według przymiaru nowy łańcuch XT do Campagnolo jest od nowości bardziej wyciągnięty i stąd problemy, po prostu od nowości rżnie kasetę, bo jest wyciągnięty całkiem sporo. Pewnie trzyma parametry, ale żeby mieszać łańcuchy tych producentów trzeba byłoby nowy XT po kilometrze już wymieniać.

Napisano

myslę że juz teraz masz kasete tak zuzyta ze nie przyjmie nowego lancucha.

A po jakie licho ma przyjmować skoro napęd będzie zapewne tyrany aż nie zacznie przeskakiwać. 

Stwierdzenie, że nowy łańcuch XT już na wejściu "rżnie" kasetę bo jest wyciągnięty jest dość nie powiem oryginalne :teehee:

Napisano

Wyższe modele i droższe grupy przecież wcale nie muszą iść  w parze z wytrzymałością. Ja od 5,5kkm zajeżdżam cs-hg50 + connex 800 (dużo terenu, piach, błoto nie obce). Napęd dość zużyty, no ale kosztował mnie stówkę. O blatach w korbie nie wspomnę.. alivio z 7,5kkm na karku. Średnia rzeczywiście już zajechana, ale największa i najmniejsza nadal używalne.

Napisano

Stwierdzenie, że nowy łańcuch XT już na wejściu "rżnie" kasetę bo jest wyciągnięty jest dość nie powiem oryginalne :teehee:

To na podstawie moich doświadczeń. Nowe łańcuchy sprawdzane przymiarem i wykazane różnice, aż się sam zdziwiłem. Ale najlepiej tak jak kolega poniżej opisał, czyli jak ktoś uważa, iż napęd jest drogi, niech kupuje tani i cieszy się z jazdą. Dla mnie cena nie stanowi jakiejś bariery, ale staram się planować i zmieniać, bądź zużywać napęd  z głową. Stąd też moje eksperymenty z różnymi łańcuchami, kasetami, nawet tymi drogimi z najwyższej półki od Srama.

Napisano

A po jakie licho ma przyjmować skoro napęd będzie zapewne tyrany aż nie zacznie przeskakiwać. 

I tak jest. Nowy łańcuch na dziesięciu ogniwach powinien mieć wymiar 127mm (5cali). W zeszłym roku kupiłem dwa łańcuchy XT 10s CN-HG95 HGX i oba były od nowości dłuższe niż standard (suwmiarka pokazała chyba 127,3 lub 127,4mm o ile pamiętam). Wniosek jeden - nowe łańcuchy Shimano od nowości piłują kasetę.

Napisano

Stwierdzenie, że nowy łańcuch XT już na wejściu "rżnie" kasetę bo jest wyciągnięty jest dość nie powiem oryginalne

ja w tym stwierdzeniu, nic dziwnego nie widzę, nowe łańcuchy  Campy są krótsze od Shimanowskich (przynajmniej przeze mnie używane)

Prosta sprawa - bardziej wyciągnięty łańcuch , wyżej pracuje i szybciej zużywa kasetę.

Napisano

Dziwne jest to, że pitolicie jakoby przepraszam bardzo Shimano robiło nas w jajo bo specjalnie produkuje wyciągnięte łańcuchy do swoich napędów. W swoim chytrym planie "naciągają" nas na ciągłe kupowanie nowych kaset i korb. Zapewne dlatego u jednego kaseta idzie na śmietnik po 1,5kkm a u drugiego tyrana na podjazdach polata 3-4 x tyle. Ciągle ta sama historyjka od kilku lat tylko jakoś tak dziwnie nie tylko u mnie się nie zgadza. Strach się bać co by się działo na kasetach Sram'a. 

Napisano

Heh, no moja 1030 od srama właśnie lecie czwarty tysiąc, niedawno przyjeła 3 łańcuch (hg95) i nic nie przeskakuje.

Łańcuch zmieniam, nie daltego, że żre kasetę, ale poprostu lubi strzelić przy tyraniu, a gdy strzeli to boli (albo nie boli bo się odpływa).

Jak ktoś potrzebuje srama pc1031 lub hg95 z przebiegiem 1300 i w sumie nie wielkim wyciagnięciem to zapraszam do odbioru w gdańsku.

Napisano

Dziwne jest to, że pitolicie jakoby przepraszam bardzo Shimano robiło nas w jajo bo specjalnie produkuje wyciągnięte łańcuchy do swoich napędów. W swoim chytrym planie "naciągają" nas na ciągłe kupowanie nowych kaset i korb. Zapewne dlatego u jednego kaseta idzie na śmietnik po 1,5kkm a u drugiego tyrana na podjazdach polata 3-4 x tyle. Ciągle ta sama historyjka od kilku lat tylko jakoś tak dziwnie nie tylko u mnie się nie zgadza. Strach się bać co by się działo na kasetach Sram'a.

Nie twierdzę, że Shimano robi specjalnie dłuższe łańcuchy, aby niszczyły nasze napędy. Może zwiększyli luzy na sworzniach, aby zmiana przełożeń była bardziej płynna, lub łancuch lepiej pracował na większych przekosach. Możliwe, że za znacznie lepszą kulturę pracy napędu, płacimy delikatnie szybszym zużyciem. Ja robię skromne 4kkm w roku, więc kaseta XT na dwóch łańcuchach XT wytrzyma spokojnie 2,5 sezonu.Dlatego mam w nosie, że Shimano robi trochę dłuższe łańcuchy, bo i tak tego nie odczuję, a kultura pracy mnie zadowala, więc kombinować nie będę..

Nie raz tu na forum czytałem opinie, że łancuchy innych producentów można założyć tylko na nową kasetę, a łancuchy Shimano przyjmują się na już trochę zużytych kasetach. To potwierdza mój pomiar i wcześniejsze posty kolegów.

Następnym razem jak kupisz nowy łańcuch Shimano to dla własnej ciekawości zmierz jego długość na 10 ogniwach i zobaczysz, czy trzyma wymiar 127,00mm.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Kaseta Sh. XTR 10rz M980 prawdopodobnie ma koronki (te stalowe, czyli 11-19T) wykonane z lepsiejszotwardszej jakości stali niż te same konstrukcyjnie koronki kasty Sh. XT M771, czyli można traktować jako tańsze/drozsze zamienniki XT/XTR w sensie technicznym. 17T XT kosztuje 11-14 zł, a 17T XTR 30 zł. To i obiegowe opinie o XTR by potwierdzały wiekszą żywotność kastey XTR w stosunku do XT oraz poprawnej gradacji w środowisku SH. kaset. Innymi słowy Sh. nie każe nam płacić tylko za napisy typu SLX, XTR.

Moje wnioski są takie, że najbardziej ekonomicznym i "wagowym" zestawieniem w zakresie kaseta i łańcuch, może okazać się 7-8 sztuk łańcuchów HG-54 + kaseta XTR M980 (kupiona za połowę lub mniej ceny sklepowej). Na takim zestawie rotując co 500km można zrobić 20kkm .... w teorii. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...