Skocz do zawartości

[Łańcuch] Jaki kupic łańcuch?

Cuzia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Campagnolo C9/C10 record-lub tańszy veloce . Mam takowe, są rewelacyjne, twarde, słabo się rozciągają

Za jakość wykonania trzeba będzie zapłacić, niestety

Do wymiany potrzeba spinki która dostaniesz z łańcuchem. Stary łańcuch rozkuwasz rozkuwaczem.

Napisano

przy campie nie dostajesz spinki, tylko odpowiedni pin.

Spinka jest otyle wygodna, że do czyszczenia napędu, możesz zdjąć łańcuch.

Piny z reguły są jednorazowe tzn. zakuwasz i nie ruszasz.

Możesz wozić ze sobą skuwacz i zapasową spinkę w razie zerwania łańcucha.

Napisano

Łańcuch Shimano 10-b. ULTEGRA SHIMANO - Części zamienne Rowery - Decathlon

Będzie dobry,ale spinke musisz dokupić,bo Shimano sosuje pin.

Tu masz tańszą wersję tego łańcucha

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-ultegra-cn-6701-114-ogniw-10rz-shimano,26726.html

Tu Sram wraz ze spinką

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-pc-1031-10rz-114-ogniw-sram,29595.html

Conex wraz ze spinką

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-10s0-10-rzedowy-connex,12945.html

Wszystkie łańcuchy,które wymieniłem będą pasować do twojego roweru,po uprzednim dopasowaniu(skróceniu ?).

Napisano

Nieprawda vpavlov, dostałem spinki do łańcucha campagnolo

Do żadnego z 4 Camp jakie kupowałem nie dostałem oryginalnej spinki. Jak dostałeś to najprawdopodobniej dorzucił Ci sprzedawca

A jak to jest z długością łańcucha. 114 czy 116? Jaka to roznica?

To jest różnica 2 ogniw.

Nowy łańcuch na 99% trzeba skrócić http://roweroweporady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/

Napisano

Dziękuję za szybkie odpowiedzi :)

Wiem juz wszystko i musze sie dzisiaj po pracy zaopatrzyc w 2 łańcuch bo jutro długa trasa przede mną :)

Czyli jak mam teraz oryginalny łańcuch wystarczy mi urzadzonko do zakuwania i jak by sie urwal to moge skrócić jedno oczko?

Napisano

Nieprawda vpavlov, dostałem spinki do łańcucha campagnolo

Dostales spinke Campagnolo? Czy KMC for Campagnolo?

Dobry sprzedawca, ktory robi takie niezbyt tanie prezenty.

Napisano

Strasznie polecacie spinkę ,ale czy nie zauwarzyliście że 500km i spinka tak się rozciaga ze do wymiany!

a shimano xt zakuwany pinem po 2000km jak nowy (nadal przyżąd do pomiaru długości nie wchodzi na 0.75)

ile przebiegu wytrzymuje   Campagnolo przy założeniu że jest droższy o min. 2,5 raza od XT ??

Napisano

Strasznie polecacie spinkę ,ale czy nie zauwarzyliście że 500km i spinka tak się rozciaga ze do wymiany!

Po czym wnosisz ?

Mam spinki Connexa z przebiegiem po 3500 km i nic takiego nie zauważyłem

ile przebiegu wytrzymuje   Campagnolo przy założeniu że jest droższy o min. 2,5 raza od XT ??

Na razie 7000 km przy jeździe na 2 łańcuchy i przymiar ani myśli wpadać. Nie przewiduje mniej jak 5 tyś/sztuka
Napisano

jak potrafisz tak rozciągnąć spinkę, to ile wytrzymuje u Ciebie łańcuch :woot:

Napisano

Czyli jak mam teraz oryginalny łańcuch wystarczy mi urzadzonko do zakuwania i jak by sie urwal to moge skrócić jedno oczko?

Napisano

Jak uszkodza sie zewnetrzne plytki ogniwa lamcucha to sensowniej jest nie skracac tylko zastapic spinka. Skracasz jesli w warunkach polowych zniszczy sie wewnetrzne ogniwo lancucha.

Napisano
Ile miales tych naciagnietych spinek? Jak zmierzyles rozciagniecie jednego ogniwa jakim jest spinka ?

2 shimano. Mierzyłem w ten sposób, że łańcuch na 10 ogniwach miał 129mm zamiast 127mm, natomiast na ogniwach gdzie była spinka 130mm. Było to po 1650km. Od tego momentu nie używam spiniki i nie szejkuję łańcucha.

Napisano

jak wyżej przedmówca

spinkę mierzę przymiarem-na łańcuchu nie wpada-na odcinku ze spinką wpada

spinki knc sunrace sram(8-9b)co najmniej 6sztuk (w różnych rowerach-używane turystycznie)nie wytrzymało więcej niz 1000km

wniosek taki że spinki jak i łańcuchy  knc sunrace  są mniej warte niż kosztują

od kilku sezonów tylko pin + kompromis cena/trwałość shimano zwłaszcza że mocno potaniało XT

• Mod Team
Napisano

ale czy nie zauwarzyliście że 500km

Ja zauważyłem po ok 20 000km. W przeciwieństwie do łańcucha spinkę można wyjąc i zobaczyć czy sworznie się już wytarły czy nie. Jak nie to spinka się nie naciągnęła :P

Napisano

Chętnie zobaczę spinke z logo campy. Campa sprzedaje piny z łańcuchami, ma swój skuwacz . My sprzedajemy campe i nie widziałem spinki również w ich katalogu. Dedykowane do campy spinki ma w ofercie kmc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...