Skocz do zawartości

[<2000] Nowy Rower

Centur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuję roweru... no właśnie sam nie wiem jakiego, w każdym razie mój budżet to 2000zł a że jestem zielony w tym temacie (pół życia zjeździłem na jakimś marketowym dziadostwie później trochę na mtb który się rozleciał) to chciałem zaczerpnąć porady kogoś bardziej doświadczonego.

Ogólnie rower ma być ogólnie do jazdy czy to po ulicy czy w lekkim terenie (nie mówię o jeździe głęboko w las). Przeglądałem trochę internet i natknąłem się na takie szosówki

Triban 500 B'Twin

Kross Vento 1.0

Kross Pulso 1.0 (bez odnośnika gdyż administrator zabrania odnośników do tamtej strony)

Czytając opinię wydają się być dobrym wyborem jak na początek aczkolwiek nie jestem pewien czy taki rower nadawałby się do jazdy po np. parku z nierówną piaskową nawierzchnią. Zależy mi też na dosyć sporej prędkości jazdy do czego szosówki są chyba stworzone (na ostatnim rowerze 40km to był max co dało się z tego MTB wycisnąć) gdyż niektóre trasy będą dosyć spore 200km+ i zależy mi również na jak największym komforcie jazdy.

Myślę, że wszystko co powinienem napisać napisałem, także czekam na wasze opinie :)

Dodatkowe informacje:

Waga: 95kg + doliczyłbym jeszcze czasem plecak 5-10kg

Wzrost: 182cm

Napisano

Osobiście Kross mnie kompletnie nie przekonuje. Czytałem ich warunki gwarancji i jeśli nic się nie zmieniło to maksymalna waga rowerzysty to 80kg wiec już na wstępie te rowery dla ciebie odpadają.

Było już wiele takich tematów na tym forum i bezkonkurencyjny w tym przedziale cenowym jest jak na razie Triban 520. Moim zdaniem nie znajdziesz w tej kwocie nic lepszego. Gdzieś na forum jest cały temat poświęcony temu rowerowi.

http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-c1-id_8322663.html

Napisano

Czyli mówisz, żeby brać B'Twin? Właśnie był on pierwszym rowerem na który natknąłem się podczas moich poszukiwań i według wielu osób jest on najlepszą szosówką w swojej cenie aczkolwiek nadal się zastanawiam czy nie będzie czegoś lepszego aczkolwiek z budżetem rzędu 2 tysięcy (te paredziesiąt złotych zawsze się znajdzie) dużego pola do popisu zapewne nie mam.

Tak jeszcze spytam, czym się różni wersja 500 od 520? Bo chyba nie tylko ceną, a jednak to ponad 500zł różnicy, których jeśli aż tak bardzo nie trzeba dokładać do wersji 520 to nie chciałbym tego robić i zaoszczędzić pieniążki.

Napisano

Ogólnie rower ma być ogólnie do jazdy czy to po ulicy czy w lekkim terenie (nie mówię o jeździe głęboko w las).

nie jestem pewien czy taki rower nadawałby się do jazdy po np. parku z nierówną piaskową nawierzchnią.

Przy takich założeniach odpuść szosę. Ja miałem podobne założenia, wcześniej jeździłem trochę szosą ale brakowało mi "skoków w bok". Zakupiłem taki niby gravel bike z oponami 32 i miejskim bieżnikiem (fuji tread). Śmigam wszędzie gdzie się da (no poza ruchomymi piaskami). Rozważałem jeszcze rowery typu urban/speed - ale brakowało mi w nich kierownicy baranka.

W kwocie 2 tys. szukałbym roweru krosowego bo na przełaja/gravel bike trochę małe fundusze.

Zresztą powinieneś trochę bardziej się określić. Piszesz o komforcie jazdy - podajesz tribana - a potem jeszcze jazda w lekkim terenie lub parku z niepewną nawierzchnią.  :huh:

Napisano

J.w. potrzebny ci jest cross albo trekking. No ewentualnie przelaj. Szosa jest do jazdy po szosie. Czasem mam watpliwa przyjemnosc zjechac szosa z szosy na chocby sciezke rowerowa wylozona kostka co juz jest nieprzyjemne a kazdy nawet 3cm kraweznik wymaga zwalniania i przjezdzania w zolwim tempie.

Napisano

Hmm właśnie nie pomyślałem, z takim typem roweru nie miałem nigdy doczynienia i myślałem, że można nim jeździć również po chodniku czy ścieżce rowerowej.

Ale z tego co tu piszecie to szosa całkowicie odpada. W takim razie co byście polecili do tych 2000zł?
Moja wiedza na temat doboru roweru kończy się na: pójściu do sklepu i spytania obsługi co by polecili, jak to zwykle bywa z doradzaniem przez obsługę sklepu wszyscy wiedzą :)

Wcześniej jeździłem na jakimś Merida Matts (za 1300zł, nie pamiętam dokładnie modelu) i niestety doświadczyłem na własnej skórze pęknięcie widełek przy dosyć szybkiej zjeździe z leśnej górki, gdzie według stwierdzenia gościa który rower mi sprzedawał to "No, pan może na nim nawet poskakać na hopach".

Ah i jeśli dało by radę to chciałbym aby hamulce były tarczowe (chociaż wątpie, że coś godnego uwagi w tym przedziale cenowym się znajduje) bo jednak v-brake bardzo szybko łapie luzy a nie jest za ciekawie kiedy droga hamowania jest znacznie dłuższa niż oczekiwałem.

Napisano

Ja bym zerknął np na:

http://nrowery.pl/2015/cross/caledon-db

Oczywiście to nie jest propozycja do skakania po lesie, ale do "normalnej" jazdy na co dzień na dobrym osprzęcie i wygodną pozycją do jazdy - taki uniwersalny rowerek. Jeżeli kręcą Cię szybkie jazdy z leśnych górek to lepszym rozwiązaniem będzie mtb ale to może ktoś kto śmiga po laskach podpowie...

Napisano

Rower ładny dziękuję, tak czy inaczej poczekam na więcej propozycji :)

A co powiedzielibyście o czymś takim? Kross level B2

ps. Nie mam zbytnio wiedzy nt. firm produkujących toteż patrzę głównie to co wpada mi w oko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...