Skocz do zawartości

[1800-2300] Który Cross? Northtec/Author/Unibike/Kellys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej!

Proszę o poradę i opinię osób jeżdżących na crossach, szczególnie na przedstawionych modelach. Już od kilku miesięcy męczę się szukając solidnego roweru crossowego na jazdę 80% szosa/chodnik w mieście i 20% po ubitych drogach leśnych. Jestem dziewczyną, obecnie jeżdżę na pożyczonym męskim kellys-stylus-white 19'. Jeździ się mega komfortowo - wygodne siodło i idealna wg mnie geometria. Jeżdżę codziennie po 10-20km, ok. 100km/tydzień.

Myślałam nad kupnem męskiego roweru tej samej firmy w podobnej cenie, jednak latam po mieście dość szybko i często skaczę po krawężnikach, a w tym rowerze manetki i hamulce już z lekka wysiadają. Chciałabym wobec tego rower z mocniejszym osprzętem.

Rowerek powinien:

- być zwrotny i dobrze wyważony - max 14 kg

- mieć dobry model V-brakes, odpada 'hydraulika' niskiej klasy, która będzie mi bardziej przeszkadzać niż pomagać

- mieć dobry napęd tył i manetki

Zbierałam opinie w sklepach, serwisach, przejechałam się paroma modelami i przejrzałam forum. Mój wybór zawęził się do poniższych:

Northtec Caledon DB

+ full alivio i octalink, jechałam na vb, jeździ się pewnie, jak na trekkingu, ale jakby 'masywny' i ciężki, ciekawe czy przy db jest podobne wrażenie  i czy można zdemontować hydraulikę i założyć zwykłe v-braki

Author Reflex 2015 - jechałam na jakimś wyższym modelu - zwrotny, ale mega czuły, model 2014 ma komplet alivio,

Unibike Viper 2014 - interesujący osprzęt, ciekawe jak z amortyzatorem

Kellys cliff 90 2014

+ super siodło, zwrotny, o dziwo przerzutka przód altus - będzie to współpracować z deore SLX w tyle?

Dzięki za pomoc!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...