Skocz do zawartości

[Zębatka] Korba Suntour - środkowa zębatka

Mexo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Wiem że korba Suntour XCT v1 to nie jest szczyt technologii i wielu może uważać ten sprzęt za złom. Dla mnie coś póki działa bez problemów jest dobre, jest dobre póki działa. W moim rowerku nie wiem jakim cudem wygięła się środkowa zębatka w korbie w związku z czym mam pytanie. Czy da się ją wymienić ? Jest przykręcana na 4 śruby razem z blatem ( ten też krzywy deczko ale mało używam) rozstaw śrub to jakieś 109-110mm chociaż ręki nie dam uciąć gdyż ciężko to zmierzyć trzymając suwmiarkę w powietrzu. Zębów ma toto 32 z tego co pamiętam. Szukałem na alledrogo i są jakieś zębatki DEORE o takim rozstawie tylko nie jestem pewien czy taki przeszczep będzie pasował. Jakieś doświadczenia na tym polu może ktoś posiada? Nie chcę wymieniać całej korby i pewnie suportu póki to wszystko działa, nie ma luzów itd. Napęd to 3x8 przy czym mam wszystko do 3x9 i tylko ta krzywa zębatka w korbie mnie powstrzymuje od wymiany. A może po prostu wykręcić i jakoś wyklepać ? Nie ma to być żadne tam DIY , ma sprawnie działać.

Ktoś coś?

Pozdrower.

Napisano

1. Sprawdź, czy rzeczywiście da się to odkręcić.

2. Jeśli da, rozstaw powinien wynosić 104mm.

3. Zamawiasz dowolną zębatkę, montujesz, jeździsz.

4. Z niektórymi zestawami korba-zębatka zdarzają się problemy, wtedy potrzebny jest pilnik.

Napisano

Zmierzyłem dla pewności jeszcze raz, nie wiem skąd mi się wzięło te 109-110, jest 104-105mm, coś musiało mi się pokiciać w głowie od wczoraj. Śruby dają się odkręcić, sprawdzałem. Wg mnie powinno przypasować. Teraz tylko jaką zębatkę zamówić ? Przeważnie w użyciu właśnie jest środkowa, po zmianie kasety wątpię bym używał blatu w ogóle. Części do zmiany napędu mam od dawna ale nie było powodu , teraz jest. Jakieś konkretne zębatki polecacie ?

Napisano

Zmierzę dla pewności jutro jeszcze 2 razy i coś zamówię. Te zębatki różnią się jakoś jakością, są SLX, XT, Alivio ? Nie zależy mi na wadze, ma działać. Ceny są różne ale jak mam za zębatkę zapłacić 90 zeta to lekko dołożę i wyjdzie korba bez suportu,. Oczywiście chciało by się jak najlepiej ale po co skoro taki Suntour mi wystarcza ?

Napisano

Coś czuje że zaraz zrobi się z tego wymiana korby i suportu :/ Dla mnie wygląda to jak 104-105mm ale dla pewności jutro to rozbiorę, ściągnę blat i pomierzę by być pewnym. Póki co jestem nastawiony tylko na wymianę zębatki. Finanse nie są problemem ale skoro coś działa to po co to zmieniać (korba i suport). Nie jeżdżę jakoś specjalnie wyczynowo, kręcę kadencyjnie, nie ukrywam że myślałem o napędzie 2x9 tylko po co zmieniać coś co działa. Jeśli się da zmienić zębatkę będzie 3x9, jeśli nie pewnie 2x9.

BTW. Czym różnią się zębatki z poszczególnych grup osprzętu ? Rozumiem że taka od SLXa stalowo kompozytowa jest inna ale czy ma to wpływ na wytrzymałość ?

Napisano

Zdecydowanie ma wpływ na wytrzymałość, waga kosztem wytrzymałości. Stalowe Alivio lub Acera będą bardziej wytrzymałe niż SLX.

Napisano

Przemierzyłem rozstaw otworów dla pewności 2x i wyszło mi 96,7 między otworami i 7,8 śruba co daje 104,5mm. Czy te 0,5 mm robi różnice ? Niestety nie mam tu sklepu gdzie można było by kupić taką zębatkę tym bardziej przymierzyć czy pasuje. Będę zamawiał pewnie na lollegro.

Napisano

Zamów, zapytaj się o odsyłkę. W razie czego będziesz w plecy kasę za przesyłki, ale nie zostaniesz z częścią na półce. Ostatnio kupowałem kask, więc to przerabiałem, nie było żadnego problemu. I tak wyszło taniej niż jeździć po sklepach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...