Skocz do zawartości

[Napęd] Jaki dobrać osprzęt do manetek SHIMANO ALTUS ST-EF51 3x8?

Karol.K

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na początek proszę o wyrozumiałość. Jestem totalnie niezaznajomiony z tematem, przeczytałem podwieszone tematy ale nadal mam kilka pytań i dlatego założyłem kolejny tego typu wątek.

Mam starego Gianta sierre (kupiny jakies 7 lat temu)Jakiś czas temu wymieniłęm stare manetki sram na shimano altus st-ef51 3x8,ale niestety tylna odmówiła daleszej pracy po dość którkim czasie (chyba nie była kompatybilna z przerzutka sram albo jakaś wada fabryczna, bo troche ją wygięło). Postanowiłem więc kupić kolejny komplet tych manetek i razem z nimi wymienić przerzutki. Dlatego chciałbym dowiedzieć się co wybrać waszym zdaniem. Chce kupić wszystko na allegro, bo to zawsze taniej:

Przednia przerzutka

SHIMANO ACERA FD-M360 42/48T 

http://allegro.pl/przerzutka-przod-3-rz-shimano-acera-fd-m360-42-48t-i5300449980.html

Tylnia przerzutka

SHIMANO ACERA 7/8-rz RD-M360

http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-acera-7-8-rz-rd-m360-tylna-i5300447834.html

Czy ten zestaw będzie dobrze ze soba działał a jeśli nie to co trzeba jeszcze wymienić albo jaki sprzęt będzie lepszy?

Może troche głupie pytanie ale co oznacza 42/48T? Ilość zębów na zębatkach?

Dobrze rozumiem, że te wzyskie części działają w systemie 2:1??

Z góry dziękuje za pomoc. Idzie lato trzeba wreszczie naprawić stary rower :)

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Manetki są ważniejsze niż zmieniarki. Myślę że powinny być o klasę wyżej niż zmieniarki.

Napisano

Jak mu odpowiadają takie to czemu nie. To raczej nie jest rower do wyrypy czy ścigania.

I to "o klasę wyżej" ma się nijak do rzeczywistości, przykładowo jeden pies czy kupisz Alivio/Deore/slx bo różnice między nimi to głównie wygląd, poważniejsze różnice w działaniu zaczynają się od XT.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Jak mu odpowiadają takie to czemu nie. To raczej nie jest rower do wyrypy czy ścigania.

I to "o klasę wyżej" ma się nijak do rzeczywistości, przykładowo jeden pies czy kupisz Alivio/Deore/slx bo różnice między nimi to głównie wygląd, poważniejsze różnice w działaniu zaczynają się od XT.

Czyli jak jeździ rekreacyjne to musi męczyć się z badziewnymi manetkami?

Między tourney a altus a Acera i alivio i xt są różnice.zgadzam się że alivio i slx to to samo.

Napisano

Panowie, nie ma się co kłócić. Rower ma służyć tylko do spokojnej jazdy, przejechania z punktu A do B i wieczornego spalania kalorii :D Dlatego też zależy mi na niskiej cenie i zamykając się w niej - dobrej jakości. Jeśli takie zestawienie jak zaprezentowałem da rade i wytrzyma na dłużej to będę zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...