Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Regulacja L i H

blaem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, mam pewien problem z przednią przerzutka, a mianowicie z jej regulacją. Do tej pory nie miałem z nią problemu (Deore XT) i teraz po zmianie łańcucha kasety oraz największej zębatki przedniej (44t) zaczęły się problemy z biegami 2->3 i 3->2. Raz wskoczą raz nie, także tym sposobem wziąłem się za regulację zgodną z tym co jest napisane na forum, filmikami na YT, poza tym na innych rowerach już wiele razy regulowałem przednia przerzutkę. Tym razem nie da się niczego wyregulować! po puszczeniu linki kręcenie śrubą L nic nie daje! po przykreceniu linki H nie powoduje przesuwania się przerzutki bliżej blatu! 

także moje pytanie sprowadza się do tego, czy jest możliwe, że przerzutka po jakiś 6-7K km uległa awarii? dlaczego H i L nie chcą powodować żadnego ruchu przerzutki? 

z góry dziękuję za odpowiedzi! 

Napisano

Te śruby nie sa do powodawania ruchu przerzutki tylko do blokowania wychylenia. To takie ograniczniki maksymalnego wychylenia przerzutki L do wewnątrz, H na zewnątrz. podciąganie i popuszczanie linki a co za tym idzie "ruch przerzutki" powoduje wkręcanie i wykręcanie baryłki przy manetce przerzutki. Napisz dokładnie co sie dzieje i czy wcześniej tez był blat 44?

Napisano

tak, wcześniej również był 44t, więc żadnej wielkiej zmiany nie było. Natomiast ostatnio miałem możliwość regulacji przerzutki w krossie hexagonie, nie wiem co to było za sprzęt, jednak przy kręceniu śrubą L widać było jakikolwiek ruch wózkiem przerzutki (nie wiem czy dobrze użyłem określenia do przedniej przerzutki jako wózek). Wiem, że te śruby służą jako blokada, ale tymi zblokować się nic nie da:)

Jedynie, mocniejsze naciągnięcie linki przerzutki i kręcenie baryłką coś przynosi, przerzutka działa tak na 80%, czasem zdarzają się jej błędy, ale nie jest najgorzej. Męczy mnie jedynie fakt że nie ma możliwości regulacji tymi śrubami.

Dodam jeszcze, że jakiś 2-3 lata temu oddałem rower do serwisu bo przednia przerzutka się zakleszczyła z łańcuchem i ją trochę wygięło więc wymieniłem na Deore XT (serwis dawał przerzutkę) i od tamtej pory nic nie musiałem z nią robić, regulować. Nie wiem czy serwis nie podrzucił mi jakiejś wadliwej przerzutki, ale to tylko takie moje dzisiejsze przemyślenia:) 

Napisano

Kręcenie śrubą L daje rezultat jeśli łańcuch jest na małej tarczy korby. Poza tym śruba musi się opierać o ogranicznik - jeśli się nie opiera to albo jest za bardzo wykręcona albo "schodek" ogranicznika jest złamany. To samo ze śrubą H i regulacją nad blatem.

Napisano

wykręcenie jej na max i wkręcenie na max nie przynosi żadnego efektu, ani na przykręconej lince ani na luźnej.

Napisano

przy dokręcaniu lub odkręcaniu tych śrubek przerzutka również się przesuwa

Nie koniecznie spróbuj nimi pokręcić gdy łańcuch jest na 2 biegu :P wiem że mogą one powodować ruch ale chodzi o to żeby kolega zrozumiał że nie śą one do przesuwania przewrzutki. Blaem, sprubuj regulacji od podstaw, odkręć linke, wkręć baryłkę w manetce, ustaw przerzutke na odpowiedniej wysokośc i wykręć śruby L i H i zacznij od początku ;)

Napisano

Też tak zrobiłem. Wszystko rozpiąłem i dopiero później próbowałem regulować. Aha, wózek popychałem lekko paluchem bo sprężyna była zbyt mocna i ciężko było kręcić śrubą regylacyjną [emoji6]

Napisano

suportu nie ruszałem, nie było potrzeby:) 

Też tak zrobiłem. Wszystko rozpiąłem i dopiero później próbowałem regulować. Aha, wózek popychałem lekko paluchem bo sprężyna była zbyt mocna i ciężko było kręcić śrubą regylacyjną [emoji6]

już wczoraj podjąłem takie kroki, czyli wszystko od zera ustawić, ale nadal śruby są nieaktywne.

Z tego co widzę nie obejdzie się chyba bez zmiany przedniej przerzutki, chyba że jeździć na tej aż całkowicie nie padnie i dopiero wtedy wymienić:)

Napisano

Śruby L i H służą tylko i wyłącznie do tego żeby łańcuch nie spadał z 1 i 3 biegu. Jak dasz na 1 bieg (mała zębatka) i zaczniesz wkręcać śrubę L to przerzutka będzie szła w stronę biegu 2, ale nie zmieni to ani trochę tego jak wrzuca z 1 na 2 bo za to odpowiada tylko i wyłącznie linka.

Napisano

KartofeL jak już wcześniej nadmieniłem, wiem że to nie powoduje żadnego ruchu na innych przełożeniach, tylko na 1x1 jedynie dosunięcie wózka.

Na rowerach które gdzieś wcześniej regulowałem przerzutka regulowana działała tak jak na filmie:

https://youtu.be/KveOEVyHdsU?t=277

w obecnym przypadku, kręcenie L i H nic nie daje! 

Napisano

Jak masz za bardzo naciągniętą linkę to faktycznie kręcenie śrubą L może nic nie dać.

No chyba, że odłączyłeś linkę całkiem i wtedy też kręcenie śrubą L nic nie daje, wtedy jest jakaś wada.

Ale Ty masz problem 2>3 i 3>2 więc śruba L nie ma tu ABSOLUTNIE NIC DO GADANIA !!!

Jak jest problem 2>3 to trzeba podciągnąć lekko linkę lub odkręcić śrubę H. Śruba H blokuje klatkę, żeby łańcuch nie spadł na korbę.

Jak jest problem 3>2 to trzeba poluzować trochę linkę.

Więc w Twoim wypadku odkręciłbym śrubę H (na próbę o 2 obroty) oraz leciutko poluzował linkę (pokrętło przy manetce).

Jesteś początkujący na forum (14 postów) i wydaje mi się, że nie masz zielonego pojęcia jak regulować przerzutkę.

Zapomnij wszystko co Ci się wydaje o przerzutce i jej regulacji i poczytaj poradniki / pooglądaj na Youtubie.

Napisano

jak to zwykle używa się pięknego określenia "nie ocenia się książki po okładce" tak tutaj przekłada się to na ilość postów:) ok, niech tak pozostanie, aczkolwiek nie jest wskaźnik obrazujący czyjeś doświadczenie czy też jego brak:P

wiem, że 2->3 i 3->2 nie jest zależne od śruby L, jednak to był defekt odkryty przypadkowo przy próbie regulacji. Sądzę, że każdy już wykazał się chęcią pomocy oraz swoim doświadczeniem, więc bardzo wszystkim dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...