Savio Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Czołem Dzisiaj założyłem przerzutkę Deore na wolnobieg 7 rzędowy. Wszystko działa, ale na niektórych biegach łańcuch nie schodzi płynnie tylko bardziej spada z tryba na trybo, szczególnie przy wchodzeniu z wyższego biegu na niższy przy redukcji nie ma problemu. Dodam, że manetki to revoshifty i wydaję mnie się, że one mogą być przyczyną. Czy ktoś spotkał się z takim problem i mógłby pomóc w upłynnieniu pracy napędu? pzdr
beskid Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Spotkał się i tu pasuje; z g...a bata nie ukręcisz odnośnie tych manetek. Ja i tak miałem jedne z lepszych a i tak pozostawiały naprawdę sporo do życzenia.
adii22 Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Odkręć pół obrotu (czy obrót nawet) baryłkę. Powinno pomóc. Ale zastanów się nad zmianą manetek na jakieś działające, nawet podstawowa Acera (podejdzie 8 biegowa) będzie działać lepiej od Revo...
zekker Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 Powiem tak, nawet przy komplecie srama X7 potrafi szarpać przy zmianie na szybszy bieg, bo to też kwestia techniki. Jak się ciśnie, to będzie szarpało i spadało, jak się na chwilkę odpuści, to powinno płynniej wchodzić.
lucass1984 Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 po pierwsze jak to Deore, bo już od kilku lat Deore jest dedykowane do 9-10 rzędów. Jeszcze żebyś miał manetki Deore to tak ale jak każda część jest z innej bajki to trudno będzie to ustawić, żeby działało bez zarzutu.
Savio Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Napisano 15 Kwietnia 2015 To jest używane deore, które pracował fabrycznie z kasetą 8 biegową. Nie widziałem powodu dla którego by to miało nie działać, ponieważ konstrukcja tej przerzutki nie różni się np. od altusa jeśli chodzi o zasadę działania, podobnie z manetkami altus czy deore to tylko troche lepszy design i materiały
adriansocho Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 Pobaw się, ale odsunięciem/dosunięciem górnego kółka przerzutki do trybów, może coś pomoże. Moim zdaniem winna jest bardziej konstrukcja trybów (wysokie zęby, brak ścięć ułatwiających zmianę biegu) niż manetki i do działania należy się po prostu przyzwyczaić. Całkiem też możliwe, że jak się dotrze łańcuch, to będzie ciut lepiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.