kuku83 Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Cześć Obecnie w moim rowerze crossowym mam siodełko gelowe, które jest dość miękkie, niestety po przejechaniu pierwszych 40km. daje się we znaki, zrobiłem ostatnio 80km. ale zmuszony już byłem zmieniać pozycję tak, że raz siedziałem na prawym a raz na lewym pośladku, inaczej nie dałbym rady, ale i tak miałem tyłek tak odparzony i bolący, że przez trzy dni miałem problemy z siedzeniem na krześle, najgorsze było, jak jechałem chodnikiem rowerowym z kostki, gdzie są te wyżłobienia na podjazd do bramy, dodam, że spodenki z wkładką niewiele tu pomagają, wiadomo że tyłek musi się przyzwyczaić, mój przyzwyczaja się do tego siodełko drugi sezon, gdzie moje wypady to tygodniowo 100-150km. i nadal nie może się przyzwyczaić, zmuszony więc jestem do zakupu siodełka, tylko jakiego ??? Starałem się zmierzyć rozstaw kości kulszowych domowymi sposobami i wychodzi mi pomiędzy 95 a 105 mm. pewnie waga też ma wpływ na wybór siodełka, a ważę nie mało 93kg. jazda tylko drogi asfaltowe. Zdaję sobie sprawę, że trudno kupić siodełko w ciemno, ale niestety jestem zmuszony, nikt nie da mi siodełka abym zrobił na nim 30km. więc liczę tylko na Waszą pomoc.
cienkun Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 ale niestety jestem zmuszony, nikt nie da mi siodełka abym zrobił na nim 30km No jak nie? Są sklepy które mają siodełka testowe. Pierwszy z Częstochowy http://olimpius.pl/fi-zi-k-centrum-testowe-wypozyczenie-siodelka.html
kuku83 Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Dzięki cienkun. Szczerze, to nie wiedziałem, że jest taki sklep w Częstochowie, ta mniej przyjemna informacj jest taka, że posiadają w swojej ofercie siodełka Fizik, które z tego co sprawdziłem tanie nie są.
robertrobert1 Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Rozejrzyj się za siodełkiem Brooksa. Za 200 pln nówki nie kupisz ale używkę w bardzo dobrym stanie. Takie siodełko będzie służyło ci z powodzeniem do końca twoich dni i nigdy nie będziesz mieć na nich odparzeń.
kuku83 Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Wierze, że jest na pewno mega wygodne i jeśli się o nie odpowiednio dba, to i do końca życia (roweru) posłuży, tylko wizualnie to przypomina mi styl vintage,retro, który nie za bardzo mi się widzi, wiadomo albo kupuję coś dla wyglądu, albo dla wygody, ale chciałbym te dwie rzeczy w miarę połączyć.
cienkun Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Kuku, bo Ty się nie znasz! Jak nie masz Brooksa to jesteś ciota, lamer i ignorant! Robert zaraz naśle na Ciebie siodełkową inkwizycję! W ogóle powinno się wprowadzić zakaz sprzedaży jakiegokolwiek innego siodełka, niż Brooks!
kuku83 Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Nie wiem jak Robert do tego podchodzi, ale polecił mi siodełko z którego jest zadowolony, dobrze się sprawuję i je sobie chwali, wygląd rzecz gustu, akurat nie mojego.
cienkun Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 No przecież jaja sobie robię, bo On je poleca przy każdej okazji, do każdego roweru i każdemu...
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2015 Kłaniam, Nie ma jednego, uniwersalnego siodła, które pasuje każdemu zadkowi. Niestety trzeba samemu zaryzykować, potestować, pozastanawiać się. Warto zmierzyć sobie rozstaw kości siedzeniowych - profesjonalnie , na poduszcze w studiu bajkfitingu, lub domowym sposobem na tekturze falistej. Brooks ma dobrą prase wsród licznych długodystansowców ale nie można tego traktować jako Wykładni Ostatecznej Mądrości i Ewangielii w jednym. Ja na ten przykład bardzo niemiło wspominam swój dość krótki romans z tymże siedziskiem... Szacunek... I.
kuku83 Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Cienkun wiem, że jaja sobie robisz, ale wrócmy już do tematu. IvanMTB pisałem w moim pierwszym poście, że zmierzyłem rozstaw kości i wyszło mi 95-105 mm. Co do wyboru, to może właśnie ktoś o podobnych do mnie wymiarach poleci siodełko którego używa i jest zadowolony, może są siodełka które mają ogólnie dobre opinie wśród użytkowników. Póki co, to wydaję mi się, że każde siodełko będzie wygodniejsze od mojego.
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2015 wyszło mi 95-105 mm. Jesteś pewien? U mnie, przy circa 65kg i raczej skąpej budowie ciała mam około 120mm Jeśli Twój pomiar jest poprawny powinieneś szukac wyjatkowo wąskiego siodła... Ponownie podkreślam, że nie ma pewniaków w dziedzinie siodeł. Nawet jeśli ktoś ma podobny rozstaw kości siedzeniowych wcale nie znaczy, że jego ulubione siodełko przypasuje Tobie. Pomierzyłbym się raz jeszcze, najlepiej na poduszce - do Kraka nie masz daleko, a tam na pewno jakies studio bajkfitinngu sie trafi - i zaczął od szukania siodła odpowiedniej szerokości. Szacunek... I.
kuku83 Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Pomiar kości kulszowych zrobiłem w następujący sposób, wyciąłem cztery kawałki tektury falistej, usiadłem na jednym z nich, posiedziałem i poprzyciągałem się rękami aby kości kulszowe lepiej się odbiły, póżniej zaznaczyłem środki dwóch wgnieceń i je zmierzyłem, zrobiłem to samo na kolejnych kawałakach tektury aby prorównać pomiary i wychodziło mi pomiędzy 95 a 105 mm. wydaję mi się, że wszystko dobrze zrobiłem.
Staszek60 Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Może i jestem teraz ortodoksem ale ujeżdżam od pewnego czasu siodełko Brooksa B17 ze sprężynami .... . Nie powiem żebym siedział jak w fotelu przed telewizorem. Bo niestety jak jadę nie mam przed sobą telewizora...... Ale wygoda taka sama . ....:-)
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2015 95 a 105 mm. wydaję mi się, że wszystko dobrze zrobiłem. Pewnie tak. Znalazłem takie cus na stronie Rivet Saddles Wyglada, że masz wąski rozstaw kości siedzeniowych, o ile brać pod uwage uśrednione pomiary. Również w/g tej strony sugeruje sie aby dodac 20mm do rostawu kości i szukać siodła o takiej szerokości. Ale to teoretyzowanie i gdybanio-chybanie. Nie raz i nie dwa ludziki deklarują, że najwygodniej jeździ im się na siodełkach o zupełnie niesugerowanej dla nich szerokości. Kwestia niezwykle indywidualna i nie ma na to aksjomatu. Powtarzam to po raz 3 i więcej już nie będę Szacunek... I.
kuku83 Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Dzięki za szczegółowe informację, pozostało mi szukać, szukać i jeszcze raz szukać.
errwin Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Ja bym raczej powiedział mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć Rozważania na temat komfortu użytkowania siodła są równie indywidualne jak dobór szerokości i kształtu kierownicy. Można tu wiele napisać o trwałości prętów, wykonaniu, wadze etc. ale jak pisał @Ivan to co pasuje innym nie musi i pewnie nie będzie pasować Tobie w kwestii komfortu. Firma Selle Italia ma program siodełek testowych na okres 30 dni z gwarancją zwrotu. Spróbuj się przemierzyć ich systemem lub po prostu wypożycz siodełko, skorzystaj z kilku modeli a potem, jeżeli uznasz że cena jest dla Ciebie zaporowa to znajdziesz zamiennik na rynku o parametrach zbliżonych do tego, który najbardziej Ci odpowiadał po testach. http://bdc-bike.pl/idmatch/
rooted.manatee Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Jesteś pewien? U mnie, przy circa 65kg i raczej skąpej budowie ciała mam około 120mm Ja też jestem wątłej budowy i podobnie ważę co Ty a mam +/-100mm rozstawu kości kulszowych. Także raczej nie ma co do tego jakieś reguły.
zekker Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Dzięki cienkun. Szczerze, to nie wiedziałem, że jest taki sklep w Częstochowie, ta mniej przyjemna informacj jest taka, że posiadają w swojej ofercie siodełka Fizik, które z tego co sprawdziłem tanie nie są.Popytaj w sklepach czy nie mają siodełek testowych WTB. Na pewno są tańsze od Fizików. Czy wygodniejsze kwestia gustu, mi lepiej pasują, choć do ideału ciągle brakuje.
RafalxM Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 selle italia wydumało system pomiaru ID-match , ja robiłem wcześneij domowe pomiary , wyszło mi 116mm , z opisów w sieci znalazłem info że dla pozycji 'szosowej' należy dodać 25mm z tego co pamiętam , więc wyszło mi że powinienem szukać siodełka o szerokości ok 140mm - co by się zgadzało bo na 130mm Ritchey WCS było za bardzo 'uciskowo'. nie wiem jak te sklepy w Częstochowie podchodzą do tego, ale ja trafiłem w Wawie na darmowy pomiar , notabene wyszło wg niego dokładnie to samo co z moich obliczeń, warto może dać się pomierzyć przed zakupem , popatrzeć na profile siodełek które proponują wg pomiarów - różnią się profilem, niektóre sa bardziej płaskie inne bardziej zaokrąglone , parametrów jest dużo;) ja rozochocony zbieżnością pomiarów kupiłem akurat właśnie, proponowane przez ten system, Selle Italia Flite Flow - z dziurą, twarde, bez żadnego żelu, mi akurat przypasowało idealnie tutaj masz listę punktów w Częstochowie gdzie robią te pomiary: http://bdc-bike.pl/sklepy/?idRegion=12&city=Cz%EAstochowa
Sagitt77 Napisano 13 Kwietnia 2015 Napisano 13 Kwietnia 2015 Ile tyłków tyle odczuć ale ze swoim doświadczeń polecę Ci siodełko WTB Pure V.
Kforum1 Napisano 13 Kwietnia 2015 Napisano 13 Kwietnia 2015 Przechodziłem a raczej przesiedziałem wszystkie rodzaje siodełek oprócz brooksa (bo to zupełnie inna bajka) Miałem normalne żelowe,pózniej kupiłem kanapę ale odstawała wizualnie od roweru więc zmieniałem na coraz węższe w końcu kupiłem rower z wąskim siodełkiem i przemogłem się choć nie było łatwo. Dzisiaj uważam,że im węższe tym wygodniejsze,paradoksalnie im mniejsza powierzchnia nacisku tym mniejsze odparzenie o ile takie nastąpi. Dobre spodenki z dobrą wkładką i wąskie firmowe siodełko (fizik,Selle Italia,itp) to najlepszy wybór nawet jak na początku będziesz nie do końca zadowolony Aha waże 92kg czyli prawie tyle co ty;) Teraz mam author navigator bardzo dobre i nie drogie.
RafalxM Napisano 13 Kwietnia 2015 Napisano 13 Kwietnia 2015 ej no, ale siodełko nie może być 'im węższe tym lepsze' , ma mieć po prostu jak najlepiej dopasowane punkty podparcia dla 'kości kulszowych' , a kształt - powiedzmy zaokrąglenie - wynika już z pozycji (szosowa,bardziej wyprostowana) i budowy chociażby ud z moich spostrzeżeń - czy siodełko twarde czy miękkie ,to bym rozpatrywał w kategoriach - im dalej jedziesz tym mniej żelu w siodełku Ci potrzeba im siodełko bardziej miękkie tym bardziej miednica pracuje i większe możliwości tarcia / odparzeń a jak już się przyzwyczaisz do twardego to na miękkim jeździ się wręcz niewygodnie
robertrobert1 Napisano 13 Kwietnia 2015 Napisano 13 Kwietnia 2015 No przecież jaja sobie robię, bo On je poleca przy każdej okazji, do każdego roweru i każdemu... Polecam tylko na długie trasy i osobom o większych parametrach. Do jazdy dookoła bloku to nawet siodełka nie potrzeba a na kilkunasto km wycieczki to może być cokolwiek.
lucass1984 Napisano 13 Kwietnia 2015 Napisano 13 Kwietnia 2015 Jeżeli ma byćbardziej sportowo to polecam Sportourer x-race gel flow - da się bez problemu jeździć bez pieluchomajetek :-) osobiście miałem takie i po 100km było ok (choć po 5 godzinach siedzenia nawet na babcinym fotelu można mieć czasem dosć). Jeżeli coś bardziej komfortowego to Lookin Moderate - można na nim siedzieć cały dzień. Na Brooksie jeździłem kilka razy na krótkich trasach i było w miarę ok ale to nadal 1cm twardej jak kamień skóry więc trzeba to lubić.
Kforum1 Napisano 13 Kwietnia 2015 Napisano 13 Kwietnia 2015 ej no, ale siodełko nie może być 'im węższe tym lepsze' , ma mieć po prostu jak najlepiej dopasowane punkty podparcia dla 'kości kulszowych' , a kształt - powiedzmy zaokrąglenie - wynika już z pozycji (szosowa,bardziej wyprostowana) i budowy chociażby ud z moich spostrzeżeń - czy siodełko twarde czy miękkie ,to bym rozpatrywał w kategoriach - im dalej jedziesz tym mniej żelu w siodełku Ci potrzeba im siodełko bardziej miękkie tym bardziej miednica pracuje i większe możliwości tarcia / odparzeń a jak już się przyzwyczaisz do twardego to na miękkim jeździ się wręcz niewygodnie Generalnie piszę,że im węższe tym lepsze odnosząc to do kanapy na której kiedyś jeździłem. Byłem pewny,że to jest rozwiązanie moich problemów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.