Skocz do zawartości

[piasty] Standardy mocowania piast do ramy

dawid

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich :D

Składam rower MTB na ramię Specialized Hardrock 650d . Jestem na etapie zakupu przedniego Amortyzatora i tutaj pytanie.

Jeżeli Amortyzator ma 15×110mm szer. , czy mogę zamontować koło przednie o wymiarach 15×100mm ? 

Dzięki wszystkim za odpowiedź:) Pozdrawiam

Edytowane przez Carol

nie możesz, piasta będzie o 10mm za wąska (co jest dosyć oczywiste ;)) .

Na upartego można by kombinować z podkładkami, albo dotoczeniem adapterów, ale wtedy to już mało koszerne rozwiązanie.. No i to samo tyczy się mocowania pod tarczę. 

P.S. ten standard 110mm nazywa się "boost"  

Edytowane przez akkwlsk
  • +1 pomógł 1

Widzę że jesteście profesionalistami w tej dziedzinie. Na lajka nie trafiło :) ,więc mam następujące , kolejne pytanie.

Kupując widelec Manitou Marvel Comp Forks - 9mmQR CRC Exclusive 1.1/8cala / rozstaw 100mm i koła o średnicy 27,5" (650d)

Front 15×100  i Rear 12×145 , czy mogę zastosować adaptery w kołach na 9QR ?

Czy nie zwiększy się rozstaw ? 

Czy będzie wszystko pasować?

Mógłbym zastosować z przodu widelec 15×100  1.1/8 cala ale ceny potrafią zabić :) więc na obecną chwilę chciałbym zastosować w.w rozwiązanie.Chyba że się nie da :( 

Pozdrawiam

Teraz, gtb napisał:

@dawid możesz jaśniej , jak piasta 142 z tym adapterem ma wejść w standardowe widełki 135mm ? Rozginać ?

Patrz, a ja myślałem że to jest adapter dla piasty 12x100mm przód, nie zwróciłem uwagi że ten drugi adapter to dla piasty 142/12mm. Nawet do głowy mi nie przyszło że ktoś taki adapter wymyślił

Ten adapter dla tylnej piasty to nie ma prawa działać! Nie wiem po co takie cos produkują :o

• 1 miesiąc temu...

Jeden forumowicz kusi mnie kołami w atrakcyjnej cenie, mowa o DT SWISS XM1501 27.5" 15/100 12/142. Jak wiadomo mam tył ramy przystosowany pod 142 mm, aktualnie mam zacisk taki https://www.giant-bicycles.com/pl/zacisk-szpilka-kola-tylnego-giant-rws-135x5mm ale pod 12x142 muszę dokupić taki https://www.giant-bicycles.com/pl/zacisk--sztywna-os-kola-tylnego-giant-rws-142x12mm bo nie ma go w zestawie z kołami, i taki hak i coś jeszcze jest mi potrzebne żebym nie miał nie niespodzianek przy składaniu?

8559.jpg

1280gs034f09a7%20zoom.jpg

A to tak powinno wyglądać prawidłowo?

2.jpg

Poprawcie mnie jak coś jest źle.

• 1 miesiąc temu...

Witam. Sorry za odkop ale skoro już jest taki temat... 

Potrzebuję kupić sztywną oś do swojego KTMa (12x142mm). Oryginalnie szła tam taka jak w linku poniżej, jednak w PL internecie nie mogę jej znaleźć. Czy mogę użyć jakiejś innej z gwintem M12x1,75 i czy są jakieś różnice w długości gwintów? Są do kupienia jakieś wynalazki od RS, Shimano czy DT Swiss, ale wolę mieć pewność zanim kupię coś w ciemno.

https://www.ebay.com/p/Rear-Axle-KTM-Team-142mm/943440985

Do tego dochodzi pytanie, które lepsze a które gorsze? Linki mile widziane i bardzo pomocne :)Dla wielu to może banalne, ale ja nigdy nie miałem roweru na sztywnych osiach i trochę się w tym gubię.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Nie chce żeby to wyglądało jak self props, bo 10 dni szukałem odpowiedzi... ale znalazłem i pozwolę sobie ją wkleić. :) Skoro samych osi 12x142 jest tyle różnych to aż boję się pomyśleć ile jest patentów razem ze starszymi rowerami i innego typu. Jakoś spędziłem całe życie na QR 9mm i jestem w małym szoku, że do składania nowego roweru trzeba sprawdzić każdy gwint, śrubkę, długość, średnicę, kąty itp. a następnie przeczesywać internet tygodniami, szukając informacji co podpasuje.

Cytat

There are a variety of thread pitches and lengths; in the 12×142 “standard” alone there are a multitude of options. There are a number of variables you’ll need to determine: thread pitch, length of axle and thread length. Here are the options I’ve discovered for 12 x 142 mm rear thru axles:

• M12x1.0 — Scott / Santa Cruz
    • Fine thread. 168mm length with 12 mm thread length
    • Used by Santa Cruz and Scott. Santa Cruz models come OEM with a DT
    • M12x1.0, 167mm length with 20mm thread length. Maxle Stealth is available for Santa Cruz / Scott
  • M12x1.0 — X-12
    • 161 mm length
    • Used by Specialized. Syntace X-12. Inga’s BMC hardtail uses this.
  • M12x1.5 — E-Thru
    • Shimano rear E-thru 12mm “standard”
    • 171 mm length, 18 mm thread length.
    • Used by BMC, Giant, Lapierre, Rocky, Yeti, Evil Following, some Kona models (not mine)
  • M12x1.5 — 160mm length, Road
    • 160mm length, 20mm thread length
    • Available as Maxle Stealth
  • M12x1.75 — Maxle
    • Rear Maxle used by Ibis, Niner, KTM, some Trek models, a BMC model. Some Kona models too (turns out this was the size I needed)
    • 174 mm length. 20mm thread length

This is just for a regular non-boost rear thru axle. There’s also the boost 148 length. In the 12x148mm “standard” you need to choose from multiple thread pitches as well.

• M12x1.5 — Boost E-thru
    • 170mm length, 10mm thread length
  • M12x1.75 — Boost
    • 180mm length, 20mm thread length
  • Plus there are additional lengths for Split Pivot bikes and Trek Boost ABP.

Źródło:

http://www.bermstyle.com/how-to-determine-thread-pitch-on-rear-thru-axle/

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Ja już nic nie rozumiem :) mam napisane że w moim rowerze jest piasta 135 x 10 Piasta tylna: Formula 135x10mm a to na pewno nie jest thru bolt tylko jakiś QR -

https://sklep.konaworld.pl/pl/p/Rower-Kona-Unit-X-Czerwony-2018/1773

teraz chcę wymienić ją na taką żeby miała bębenek XD i szukam jakiegoś DT Swissa 350 i już się pogubiłem bo szukałem modelu 135 x 10 ale nie moge takiego nawet znaleźć.

Pomocyyyy :) 

To jest tylko kwestia nazewnictwa, piastę qr można nazwać 135x10mm

Standardowo DT 350 nie występuje w opcji XD z końcówkami QR, musiałbyś kupić piastę 142/12mm z bębenkiem XD + dokupić końcówki 135mm XD.
Możesz napisać do sklepów czy Ci nie sprzedadzą piasty odrazu z końcówkami XD 135mm qr, ale raczej na to masz tylko szanse tylko w sklepach gdzie zajmują się składaniem kół, bo standardowe sklepy raczej na to nie pójdą.

Jak co to zapraszam do mnie na priv ;)

• +1 pomógł 1

Teraz, dawid napisał:

To jest tylko kwestia nazewnictwa, piastę qr można nazwać 135x10mm

Standardowo DT 350 nie występuje w opcji XD z końcówkami QR, musiałbyś kupić piastę 142/12mm z bębenkiem XD + dokupić końcówki 135mm XD.
Możesz napisać do sklepów czy Ci nie sprzedadzą piasty odrazu z końcówkami XD 135mm qr, ale raczej na to masz tylko szanse tylko w sklepach gdzie zajmują się składaniem kół, bo standardowe sklepy raczej na to nie pójdą.

Jak co to zapraszam do mnie na priv ;)

Napisałem priva :)

• 2 tygodnie później...
W dniu 4.06.2018 o 15:34, Baboonst napisał:

Ja już nic nie rozumiem :) mam napisane że w moim rowerze jest piasta 135 x 10 Piasta tylna: Formula 135x10mm a to na pewno nie jest thru bolt tylko jakiś QR -

https://sklep.konaworld.pl/pl/p/Rower-Kona-Unit-X-Czerwony-2018/1773

teraz chcę wymienić ją na taką żeby miała bębenek XD i szukam jakiegoś DT Swissa 350 i już się pogubiłem bo szukałem modelu 135 x 10 ale nie moge takiego nawet znaleźć.

Pomocyyyy :) 

Jeżeli to nadal aktualne, to proponuję jeszcze sprawdzić te tutaj: https://www.zico-bike.pl/piasty

Najlepiej kontaktować się indywidualnei, np poprzez maila, wtedy można doprecyzować parametry.

Edytowane przez Extraks