bartasp Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Witam. Jestem początkującym rowerzystą i chciał bym zapytać jaki rower najlepiej kupić w przedziale 2000zł +-200zł. Rower chciał bym używać do jazdy po drogach asfaltowych jak i do jazdy po lesie. Proszę o poradę na co zwrócić uwagę, a najlepiej o podpowiedz jaką markę, dokładny model był by dla mnie najlepszy no i wiadomo z jak najlepszym osprzętem. Pytanie co do ramy jaką dobrać? : wzrost 176 cm. Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.
mdok Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Rama powinna być już dobra w rozmiarze 19". Jak dla mnie bezkonkurencyjny w tej cenie jest Unibike Viper GTS. Nieco droższy może być ten sam model z hydraulicznymi hamulcami tarczowymi - jak się trochę potargujesz może zejdą z ceny do 2,2k.
bartasp Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 Chodzi mi głównie też o osprzęt zeby w tej cenie był jak najlepszy. Za UNIBIKE nie przepłaca się za markę???
mdok Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Z tym przepłacaniem za markę to też nigdy nie jest tak do końca prawda. Kupując rower markowy otrzymujesz przeważnie lepszą ramę, a na pewno lepiej malowaną, bez odchodzących naklejek, z utwardzoną powłoką lakierniczą itd., nie ma oszukiwania klientów na komponentach których nie widać na pierwszy rzut oka (szprychy, piasty, suporty, stery, linki itd. Jeżeli kupisz rower dla oka, z fajnymi przerzutkami, może się okazać że tylko one są dobre, a cała reszta dyskusyjna. Każdy kupuje taki rower, na jaki go stać przeważnie w górnej granicy swoich możliwości finansowych - osoby które dużo jeżdżą będą patrzeć na inne komponenty których się raczej nie wymienia lub wymienia bardzo rzadko - czyli właśnie rama, amortyzator, dobre koła, ewentualnie manetki - a korby, kaseta, przerzutki czy opony to sprawa drugorzędna - okresowo i tak trzeba je wymienić bo się naturalnie zużywają. A akurat Unibike z firm rowerowych które budują swoją markę jest jednym z tańszych.
Shiryu Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 nie ma oszukiwania klientów na komponentach których nie widać na pierwszy rzut oka (szprychy, piasty, suporty, stery, linki itd Ależ oczywiście, że jest. Wszystko zależy oczywiście od przedziału cenowego, ale myślisz, że czemu w tanich markowych rowerach obręcze, sztyce itp. są oznaczone marką producenta roweru, a nie producenta tego elementu? Czy którykolwiek producent roweru w tej cenie podaje, kto był dostawcą linek/pancerzy? No nie, bo są najtańsze możliwe. Gdyby się oficjalnie przyznali do takich praktyk, to straciliby potężny marketingowy argument, a tak interes się kręci.
bartasp Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 Panowie a mozecie polecić mi jeszcze jakieś modele Rowerów Crossowych zeby była miej więcej równowaga Cena, Jakość, Osprzęt??? Nawet do 2500zł? Nie poweiem bo ten http://www.unibike.pl/viperdiscgts.php bardzo mi sie podoba. Pozdrawiam i dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi A moze coś takiego: NORTHTEC CALEDON DB 2015
Shiryu Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Porównywalne rowery. Viper ma nieco lepsze hamulce i (chyba koła), za to gorsze manetki (a to ważne) i korbę. W tej cenie można też złapać Rometa Orkan 4.0 2015 i to chyba najlepsza opcja w tej cenie. Napęd z grupy Alivio (z wyjątkiem kasety), niezłe koła i przede wszystkim porządny amortyzator, czego konkurenci nie mają.
zielus Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Witam. Podpinam się pod temat. Również poszukuję roweru crossowego do 2000. Jaki rower jest godny polecenia na tą chwilę? Stosunek jakości do ceny. Jaki rozmiar wybrać przy wzroście 188cm i wewnętrznej długości stopy 91-92cm? Pozdrawiam forumowiczów.
niedzwiedz1981 Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 miałem podobny dylemat co wy, wybrałem Viper-a 2015 i smiało moge polecic, naprawde jezdzi się super
Rulez Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Jest alternatywa dla Unibike : http://www.artex-rowery.pl/northtec-caledon-db-2015-p-845.html Myślę, że w relacji cena/wyposażenie wypada lepiej .
zielus Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Hmm. Ciekawy ten NORTHTEC CALEDON DB 2015. A jaki rozmiar ramy polecałbyś dla mnie, chodzi o tego Caledona : mam 188cm i 91-92 nogi wewnętrznej.. Proszę o odpowiedź ponieważ chcę kupić rower w miarę jak najszybciej... jeszcze taka pogoda za oknem :-)
Rulez Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Rozmiar 21", jak najszybciej to znaczy w wypadku Caledona pod koniec marca.
zielus Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Rozumiem , że SR Suntour NEX MLO DS-700C 63mm to amortyzator z mechaniczną blokadą skoku. Szukać czegoś z hydrauliczną ?? Czy nie ma sensu?? Viper takowy posiada...
Rulez Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Nie ma sensu, naprawdę porządne widelce crossowe to inna półka cenowa. Zakup Vipera będzie skutkował jedynie wydaniem większej ilości pieniędzy.
dezy Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Panowie a mozecie polecić mi jeszcze jakieś modele Rowerów Crossowych zeby była miej więcej równowaga Cena, Jakość, Osprzęt??? Nawet do 2500zł? Nie poweiem bo ten http://www.unibike.pl/viperdiscgts.php bardzo mi sie podoba. Pozdrawiam i dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi A moze coś takiego: NORTHTEC CALEDON DB 2015 A może http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/18845/76316/#specifications
bartasp Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 Ten GIANT to już troche za wysoka półka cenowa. Na razei tak jak kolega wyzej, moim faworytem jest NORTHTEC CALEDON DB 2015. Może jeszcze jakieś propozycje?
zielus Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Dla mnie również za wysoka półka cenowa. 2k z lekkim hakiem mam budżet na rower. Szukam, przeglądam i mam mętlik w głowie... Jak coś wynajdę to dopiszę... a na razie Caledon przykuwa moją uwagę.
Shiryu Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Może jeszcze jakieś propozycje? Romet Orkan 4.0 z 2015. Chyba najładniejszy w towarzystwie, trochę lepszy amor, ale osprzętowo to mniej więcej Caledon...
zielus Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 No i pojawia się pytanie. Czy warto dorzucić 500 zl dla widelca ?? Fakt, Romet prezentuję się świetnie. Chociaż Northtec Caledon DB grafitowo czerwony mat wygląda genialnie. :-)
bartasp Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 No właśnie. 500zl za widelec to chyba zbyt duza roznica. Tu super wygladajacy rower choc model z 2014. http://www.pmbike.pl/mobile/kross-evado-4.0-2014 Jest tez model z 2015 roku ale juz wyglad gorszy http://www.pmbike.pl/kross-evado-4-2015 Co myślicie o osprzęcie w porównaniu z Caledonem DB?
lizack Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 a jak wyglada na tle tych rowerow polecany wszedzie lazaro integral v3?
bartasp Napisano 19 Marca 2015 Autor Napisano 19 Marca 2015 A gdyby porównać tego northtec-caledon-db-2015 i kross-evado-4.0-2014? Za krossem przemawia zdecydowanie wygląd a jak osprzęt?
Shiryu Napisano 19 Marca 2015 Napisano 19 Marca 2015 Porównywalny: Northtec ma najnowsze Aliwvio, Kross (siłą rzeczy) bazuje na zeszłorocznym osprzęcie, korbę ma klasę gorszą i koła niewiadomego pochodzenia (obręcze "marki" Kross, czyli diabli wiedzą co. Nie muszą być złe, pewnie nawet nie są, ale po prostu nie wiadomo nic). Największym problemem tego Evado jest jego (nie)dostępność. Jak znajdziesz w swoim rozmiarze i za dobrą cenę, to spokojnie możesz brać.
Rulez Napisano 19 Marca 2015 Napisano 19 Marca 2015 Kross sam produkuje koła do niektórych modeli (łącznie z wykonaniem obręczy) - więc te koła są zapewne od Krossa. Produkcja obręczy 1 minuta filmu (oraz zdjęcia poniżej) : http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,115235,12677489.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.