Rowerek1 Napisano 10 Marca 2015 Napisano 10 Marca 2015 Witam. Jako że obecnie nie mam możliwości podjechania rowerem do serwisu, mam pytanie. Otóż od jakiegoś czasu mam problem z rowerem w czasie jazdy, a dokładnie w trakcie pedałowania. W momencie gdy naciskam pedał - bez różnicy czy mocno czy lekko - co jakiś czas coś jakby przeskakuje lekko do przodu z charakterystycznym stukiem/trzaskiem, przeważnie w tym samym miejscu na osi, w górnej części, jakby w momencie największego nacisku z góry na pedał. Chyba nawet dzieje się tak tylko z jednej strony - z prawej. Stuki i trzaski nie są raczej związane z łańcuchem, gdyż jak odwrócę rower do góry nogami i kręcę pedałami wszystko chodzi prawidłowo. Dodatkowo chciałbym zapytać, czy trzeba kupić suport do konkretnego modelu roweru, czy suporty są uniwersalne?(mam problemy ze znalezieniem nazwy użyutego suportu w moim modelu) Czy samodzielna wymiana jest wskazana/trudna do przeprowadzenia czy lepiej jak zrobią to w serwisie? Czy za 100-150 zł kupię ewentualnie jakiś dobry suport? Posiadam rower specialized wart 1700zł
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2015 Mod Team Napisano 10 Marca 2015 Na początek podaj model korby albo chociaż roweru. Bo można powiedzieć jest kilka typów suportów i musimy wiedzieć jaka jest korba by ci pomoc.
Rowerek1 Napisano 10 Marca 2015 Autor Napisano 10 Marca 2015 Rower specialized hardrock disc 2010, korba SR Suntour, 22/32/42 teeth
Mod Team sznib Napisano 10 Marca 2015 Mod Team Napisano 10 Marca 2015 Chyba nawet dzieje się tak tylko z jednej strony - z prawej. To może być pedał, nie suport. Przydało by się wszystko rozkręcić, wyczyścić, nasmarować. Również pedały, bo zakładam że na kulkach są. No ale biorąc pod uwagę Twój poziom wiedzy rowerowej lepiej dać do serwisu. Żeby samemu podziałać musisz mieć klucze (imbusy, ściągacz do korby, do suportu, zależnie jaki typ masz, do pedałów) i smar.
Leniu Napisano 10 Marca 2015 Napisano 10 Marca 2015 Stuki i trzaski nie są raczej związane z łańcuchem, gdyż jak odwrócę rower do góry nogami i kręcę pedałami wszystko chodzi prawidłowo. Czy stuki i trzaski występują podczas ciągłej jazdy czy tylko pod obciążeniem...np srint, podjazd?
Garlock Napisano 10 Marca 2015 Napisano 10 Marca 2015 Ta korba jest na kwadrat? Jeśli tak to sprawdź, czy się nie poluzowała (poszarp ramionami w przeciwne strony). jak tylko luz to wystarczy dociągnąć śruby mocujące. Jak się wybiło gniazdo kwadratu, to niestety korba do wymiany.
Rowerek1 Napisano 12 Marca 2015 Autor Napisano 12 Marca 2015 To może być pedał, nie suport. Przydało by się wszystko rozkręcić, wyczyścić, nasmarować. Również pedały, bo zakładam że na kulkach są. No ale biorąc pod uwagę Twój poziom wiedzy rowerowej lepiej dać do serwisu. Żeby samemu podziałać musisz mieć klucze (imbusy, ściągacz do korby, do suportu, zależnie jaki typ masz, do pedałów) i smar. Szczerze wątpię, że chodzi o pedały, bo nasłuchiwałem i "badałem" sytuację wiele razy - przeskoki i stuki pochodzą z suportu na 90%. Zdarza mi się jeździć stojąc na jednym pedale i może wielokrotne przeciążenie jednej strony - właśnie tej prawej sprawiło, że suport się "wygiął"? Rzeczywiście lepiej jak oddam go w fachowe ręce. Czy stuki i trzaski występują podczas ciągłej jazdy czy tylko pod obciążeniem...np srint, podjazd? Występują podczas jazdy ciągłej - nawet próbowałem tylko delikatnie naciskać pedały, żeby się przekonać, czy problemu nie będzie. Niestety występuje na prostej drodze nawet przy niedużej prędkości. Ale tak jak pisałem, tylko od czasu do czasu. Ta korba jest na kwadrat? Jeśli tak to sprawdź, czy się nie poluzowała (poszarp ramionami w przeciwne strony). jak tylko luz to wystarczy dociągnąć śruby mocujące. Jak się wybiło gniazdo kwadratu, to niestety korba do wymiany. Na ten moment nie mam możliwości sprawdzenia. LUKAS85 napisał, /A może napęd przeskakuje?/ Nie wiem. Zmieszczę się w kwocie 100-150zł za dobry nowy suport jeśli ten okaże się do wymiany? Nie wiem jaki kupić do tego modelu...
Garlock Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Spokojnie się zmieścisz. Ceny suportów kompaktowych "no-name" (na kwadrat) zaczynają się od 20 zł, firmowych (Shimano, Neco) od ok 40 zł. Do tego potrzebujesz klucz do suportu (kilkanaście zł). I ściagacz do korb, skuwacz łańcucha (chyba, że masz spinkę). Żeby dobrać suport potrzebujesz 4 informacje: 1. Rodzaj gwintu. Na 99% masz angielski BSA. Chyba, ze to włoska kolarka, czy stary francuz albo szwajcar. 2. Szerokość mufy suportowej. Mierzysz suwmiarką. Masz prawdopodobnie 68 lub 73 mm 3. Długość osi suportu. Mierzysz suwmiarką na starym suporcie. 4. Rodzaj końcówek: kwadrat, octalink Jak podasz w sklepie te 4 informacje (plus zakres cenowy) to Ci dobiorą suport.
porcelanowy Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Powitoł Taki? http://www.bikepedia.com/quickbike/BikeSpecs.aspx?year=2010&brand=Specialized&model=Hardrock+Disc 68mm, anglik i kwadrat patrząc po korbie. Nie brać niskich modeli shimano (BBUN26). Zacząłbym od dokręcenia ramion i w miarę możliwości spróbowania innych pedałów.
marcin_ostrów Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Chyba jednak Octalink http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/archive/2010/hardrock/hardrocksportdisc#specs
Rowerek1 Napisano 19 Marca 2015 Autor Napisano 19 Marca 2015 Powitoł Taki? http://www.bikepedia.com/quickbike/BikeSpecs.aspx?year=2010&brand=Specialized&model=Hardrock+Disc 68mm, anglik i kwadrat patrząc po korbie. Nie brać niskich modeli shimano (BBUN26). Zacząłbym od dokręcenia ramion i w miarę możliwości spróbowania innych pedałów. Tak, to ten model:) Pedały zmieniłem tuż po zakupie roweru:) @Garlock Zrobię jak napisałeś. Jakiej firmy suport polecacie do 150zł?
Rowerek1 Napisano 7 Maja 2015 Autor Napisano 7 Maja 2015 To może być pedał, nie suport. Przydało by się wszystko rozkręcić, wyczyścić, nasmarować. Również pedały, bo zakładam że na kulkach są. Żeby samemu podziałać musisz mieć klucze (imbusy, ściągacz do korby, do suportu, zależnie jaki typ masz, do pedałów) i smar. Myliłem się co do suportu. To był pedał - domniemam, że wdarł się tam piasek, bo trzaskało 3 razy gorzej, gdy wreszcie mogłem zbadać rower ponownie. Odkręciłem i otworzyłem pedał, wlałem Sonax i po kłopocie. Dziękuję wszystkim za sugestię i rady:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.