Skocz do zawartości

[rower] Jaki model wybrać? cross czy mtb?

matt14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

zamierzam kupić sobie nowy rower i mój problem dotyczy niepewności co do wyboru odpowiedniego. Właściwie to wybrałem już nawet konkretne modele lecz nie wiem, który będzie lepszy dla mojej charakterystyki jazdy. Dotychczas jeździłem praktycznie na komunijnym zwykłym góralu. Co prawda nie mogę na niego narzekać ale czas na coś nowego.

Większość tras pokonywanych przeze mnie ma miejsce na asfalcie ale zdarza mi się wjechać w jakąs polną, leśną drogę, a nawet przecinkę leśną. Wiadomo tam MTB na pewno lepszy ale czy jazda na crossie w takich warunkach byłaby dużym problemem? Asfalt to wiadomo, zdecydowanie cross ale jest aż taka duża różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami w takich warunkach?

Oto wybrane modele:

http://www.kross.pl/pl/cross/evado-4-0

http://www.kross.pl/pl/mtb-275/hexagon-r8

Z tego co zdążyłem się zorientować to pod względem osprzętu lepiej wygląda MTB czyli Hexagon.

Z góry dziękuje za odpowiedzi!

Napisano

Jazda na Wigry 3 w takich warunkach nie będzie większym problemem, a co dopiero crossem.

Osprzętowo jeden pies. Linię Hexagon trudno nazwać rowerami MTB z prawdziwego zdarzenia, co najwyżej ATB. Tak czy siak ani to w poważniejszy teren ani na asfalt, chyba żeby trochę odchudzić w tym drugim przypadku.

Napisano

Kolega modrzew wszystko napisał ja jestem za crossem w twoim przypadku ,sam ostatnio zmieniłem tzw.mtb na crossa.Poszukałbym roweru trochę lepszego pod względem osprzętu w podobnych $$ ..

Napisano

Znalazlem sklep, w którym za tego crossa cenią sobie 1875, a za Hexagon'a 1899, więc 200 mniej niż w katalogu. Z tego co się orienotwałem to nie tak źle.

Kolega modrzew wszystko napisał ja jestem za crossem w twoim przypadku ,sam ostatnio zmieniłem tzw.mtb na crossa.Poszukałbym roweru trochę lepszego pod względem osprzętu w podobnych $$ ..

Znasz moze jakies przykłady takich z lepszym osprzętem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...