Skocz do zawartości

[naped, slx] Kilka pytań związanych z napędem SLX

johnnyno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Przymierzam się do wymiany całego napędu na SLX 2x10 i mam kilka pytań (obecnie mam 3x8 na niepełnym alivio).

1. Kiedy stosować 3x10, a kiedy 2x10? Czy roznica jest tylko w skrajnych przełożeniach?

2. Warto dołożyć trochę do łańcucha Deore XT HG95? Czy będzie współgrał z kasetą SLX HG81 (wg mnie tak, ale wolę się upewnić)?

3. Czy warto zainwestować w jakieś komponenty z półki wyżej: Deore XT (np manetki)?

4. Jaką długośc ramienia korby 170 czy 175? Mam 178 cm wzrostu i jeżdżę siłowo.

5. Co to jest Shadow+? Warto dołożyć i kupić RD-M675 zamiast RD-M670?

6. Czy dobrze rozumiem, że GS/SGS chodzi o długość wózka i dobiera się to w zależności od rozpiętości kasety?

7. Down Swing - jeżeli prowadzenie linki przedniej przerzutki idzie od dołu?

8. Co powiecie na taką (wstępną) konfigurację:

• MECHANIZM KORBOWY SHIMANO SLX FC-M675 2RZ. 40X28T 175MM
  • KASETA SHIMANO SLX CS-HG81 10RZ. 11-36T
  • ŁAŃCUCH SHIMANO DEORE XT CN-HG95 10RZ. 116 OGNIW + PIN
  • PRZERZUTKA TYLNA SHIMANO SLX RD-M675 GS SHADOW+ 10RZ.
  • PRZERZUTKA PRZEDNIA SHIMANO SLX FD-M676 DOWN SWING 2RZ.
  • MANETKA SHIMANO SLX SL-M670 LEWA 2/3RZ
  • MANETKA SHIMANO SLX SL-M670 PRAWA 10RZ

9. Czy bez problemu zamontuje te klamoty (głównie chodzi mi o przerzutki) na ramę mojego Superiora Oxide 810?

Z góry dzięki

Pozdro!

• Mod Team
Napisano

3. Czy warto zainwestować w jakieś komponenty z półki wyżej: Deore XT (np manetki)?

Zdecydowanie warto.

2. Warto dołożyć trochę do łańcucha Deore XT HG95? Czy będzie współgrał z kasetą SLX HG81 (wg mnie tak, ale wolę się upewnić)?

Kaseta slx + dwa łańcuchy slx u mnie przebieg ok. 8tys km -jak dla mnie nie warto.

6. Czy dobrze rozumiem, że GS/SGS chodzi o długość wózka i dobiera się to w zależności od rozpiętości kasety?

Pojemność napędu - policzyć. Ale można jeździć na GS jeżeli będziesz pamiętał żeby nie łączyć duża przód z dużą tył. Jak zapomnisz to może być qpa.

Napisano

1. To zależy od Twojego wytrenowania nogi jak i możliwości. Będzie odrobinę ciężej w porównaniu 28T a 24T w 3-blatowej korbie. Zresztą wszystko siedzi w psychice ;)

2. Tak będzie współgrał z HG81 a czy warto dołożyć, to nie wiem. Wyleczyłem się z łańcuchów Shimano ;) 

3. Jak budżet pozwala, to możesz. Działają płynniej i z odrobinę większą precyzją.

4. Długość ramienia korby powinno dobierać się w zależności od wzrostu i długości nogi. Większość ładuje 175 mm, bo jest lepsze przełożenie siły. Za długie lub za krótkie ramię może negatywnie wpływać na nasze kolana.

5. Jeżeli nie jeździsz jakoś super ambitnie, to nie warto. Shadow+ fajnie sprawdza się w napędach 1x10.

6. Tak, to jest długość wózka a dobiera się to w zależności od pojemności napędu a nie tylko kasety.

7. Jeżeli wózek jest poniżej obejmy przerzutki, to jest Down Swing lub Bottom Swing.

8. Może być 

9 Jeżeli masz minimum zdolności manualnych, to dasz sobie radę ;)

Napisano

Kaseta slx + dwa łańcuchy slx u mnie przebieg ok. 8tys km -jak dla mnie nie warto.

A jeżeli łańcucha Deore XT HG95 musze dołożyć tylko 7 zł? :)

Pojemność napędu - policzyć. Ale można jeździć na GS jeżeli będziesz pamiętał żeby nie łączyć duża przód z dużą tył. Jak zapomnisz to może być qpa.

Jak to mogę wyliczyć? Czy w mojej konfiguracji lepiej wziasc SG czy SGS?

Jeżeli nie jeździsz jakoś super ambitnie, to nie warto. Shadow+ fajnie sprawdza się w napędach 1x10.

No właśnie jeżdżę ambitnie i też scigam się coraz więcej na maratonach. Raczej ile fabryka da, a nie komfortowe przejażdżki.

A co to wogóle daje? Jakie korzyści?

Jeżeli masz minimum zdolności manualnych, to dasz sobie radę

Chodzi mi o to czy nie są wymagane żadne specjalne mocowania w ramie?

Napisano

Możesz dołożyć. To tylko 2 piwka są ;)

Jak wyliczyć pojemność napędu? Jest sporo kalkulatorów do tego idąc na łatwiznę ;)KALKULATOR

Z tego co chcesz zamontować wychodzi pojemność 37T a przerzutka GS obsługuje bodajże 35T. Możesz ją zostawić (kilka gram mniej) ale musisz pamiętać żeby nie stosować dużych przekosów łańcucha. Bezpieczniej będzie wybrać SGS.

Korzyść z systemu Shadow+ jest taka, że przerzutka posiada sprzęgło "naciągające" łańcuch podczas jazdy a przez to łańcuch nie lata jak szalony i nie obija ramy. W Twoim przypadku myślę, że nie warto. Kup zwykłą przerzutkę.

Nie bój się ;) nic nie będziesz musiał wiercić :D

Napisano

Też uważam, że blat korby 40T i kaseta 11-36T to już będzie za dużo dla przerzutki GS. Lepiej kup z długim wózkiem. U mnie taka przerzutka już ledwo obsługiwała kasetę 11-34 i blat 40T.

Napisano

Korzyść z systemu Shadow+ jest taka, że przerzutka posiada sprzęgło "naciągające" łańcuch podczas jazdy a przez to łańcuch nie lata jak szalony i nie obija ramy. W Twoim przypadku myślę, że nie warto. Kup zwykłą przerzutkę.

To biore Shadow+ bo to jest jedna z rzeczy ktora mnie wnerwia, szczegolnie na zjazdach.

Jak śmigam 40-50 km/h po korzeniach na zjeździe to nie nadążał bym liczyć ile razy łańcuch walnął w ramę :P

• Mod Team
Napisano

Może to teoria jak ze zrzucaniem łańcucha na najniższą zębatkę co by się sprężyna nie wyciągała? ;)

Też jestem ciekawy skąd to zalecenie.

Napisano

A czemu to sprzeglo nie moze byc caly czas wlaczone? 

Gdzies w necie znalazlem informacje ze to przy zdejmowaniu koła sie blokuje, dla łatwizny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...