Skocz do zawartości

[piasta] DT SWISS 350 przód-zmiana ośki 5 mm na 10 mm lub 15 mm

walkingchair

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, mam pytanie 

czy w piascie DT SWISS 350 przedniej da się włożyc inna ośkę samemu czy trzeba do serwisu? standardowo jest 5 mm na szybkozamykacz. na stronie sklepu centrum rowerowe.pl było napisane ze mozna wsadzic do 15 mm 100mm thruaxle

zmierzylem ta srebrna tulejke na piascie i ma ona 9 mm szerokosci. srodkowy kanał ma 5 mm.

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-przednia-350-6-srub-qr-5mm-32h-czarna-dt-swiss,198651.html

zauwazylem ze jak scisne kolo kolanami i proboje skrecic kiera to brak jest sztywnosci. czy jak wsadze 10 mm boltona na srube ze stali to zdecydowanie wzrosnie sztywnosc? zmierzylem tez chwyty  amortyzatora i maja one 10 mm szerokosci

w zwiazku z czy tym ze tulejka ma 9 mm i nie bedzie mozliwe wsadzenie 10 mm to sa jakies oski na 9 mm ze srubą?

pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/69dd618c8cd44065.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/007fdf98020f07cd.html

• Mod Team
Napisano

zauwazylem ze jak scisne kolo kolanami i proboje skrecic kiera to brak jest sztywnosci.

Szukałbym przyczyny w samym kole ( zaplot,naciąg szprych) niż w mocowaniu. 

Napisano

raczej nie celowo, liczba kombinacji piast i ich kompatybilności jest spora i można się w tym wszystkim pogubić, sprzedawca też mógł się pomylić

Napisano

A taki zestaw:dobry zaplot na szprychach DT SWISS COMPETITION z mosiężnymi nyplami+dartmoor rocket+ta piasta +dartmoor Bolton hartowany5 mm na śrubę to starczy na przedzie?

Napisano

ja mam podobny problem posiadam koła X1600 OEM VR DBIS QR/100 sz11 podobno można w to koło wsadzić ośkę 15mm co musiał bym zmienić zakupić aby było to możliwe??

Napisano

kiedy kupowałem koła kolega Rulez napisał coś takiego:

"W kółku X1600 masz możliwość do konwersji na ośkę thru-axle 9 mm, lub na ośkę 15 mm, w kołach  X1900 i 1800, z tego co widzę na zdjęciach  nie ... więc kółko X1600 jest bardziej "rozwojowe"

gdzie sprawdzić czy takowa konwersja jest możliwa oraz gdzie takie adaptery można nabyć?

Mam jeszcze pytanie czym różni sie thru-axle 9mm od oski 15mm i która lepsza?

Napisano

9mm Thru Bolt to rodzaj osi, który można zamontować do widelca ze zwykłymi hakami.

15mm Thru Axle to oś, która wymaga widelca z specjalnym mocowaniem.

15mm jest sztywniejsze.

A jeżeli chcesz się dowiedzieć czy jest możliwa wymiana i ile to kosztuje skontaktuj się z DT4You.

Napisano

rower który zamierzam kupić w opisie ma axle 15mm. Czyli jeżeli tylko była by możliwość konwersji piasty to zastosowanie takiej osi jest możliwe?

Napisano

no niestety w x1600 nie ma możliwości konwersji na 15mm.

mam jeszcze pytanie czy obręcz dt swiss 466d jest cos warta?? czy lepiej zainteresować się czymś innym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...