Skocz do zawartości

[łańcuch] XTR M981 czy KMC X-10 SL czy KMC x10 vivid (kolorowy)

AntyIdiota

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tym sezonie jeździłem na x10sl właśnie i w porównaniu do łańcucha xt, to nie ma nawet co porównywać. XT się wyciągnął po ok 1000-1200 km na tyle, ze już nie chciał współpracować z napędem a kmc i sram jeździły dalej i każdy z nich przejechał ponad 2000 km. Ja przynajmniej z łańcuchów Shimano się wyleczylem ;) teraz mam Veloce i jak na razie jest ok

Zdecydowanie wziąłbym KMC

Napisano

Kilka numerów temu w magazynie Bike był test łańcuchów (testowane w różnych warunkach), co prawda szosowych, ale łańcuch Shimano CN 9000 okazał się najlepszy, lepszy niż Campagnollo, zdecydowanie bierz XTR ...

Napisano

Wyniki testu łańcuchy 11 biegowe: rozciągnięcie łańcucha CN 9000 -  0,018mm, rozciągnięcie Campa Record - 0,028mm, rozciągnięcie KMC X11 SL - 0,069mm, rozciągnięcie SRAM Red 22 - 0,065 mm , w teście śa też inne oceny ... test trwał 50 godzin pod obciążeniem 1000 newtonów, łańcuchy były między innymi posypywane piaskiem ...

Niech każdy sam oceni co jest gumą :teehee:

Napisano

Wybacz, ale twoja pisanina mało mnie interesuje :bye2: sam jeżdżę na łańcuchach XTR  jeździłem też na Sramach oraz Connexach i Campa, i nie potrzebuję demagogicznego uświadamiania.

Napisano

Hmm.. ano jakoś tak pozwolę sobie wtrącić 2 słowa.

Otóż z kumplem przesiedliśmy się na C10 (compagnolo) - w sumie w dużej mierze dzięki koledze Rambol z naszego forum (dzięki). Z tym że ja wcześniej. Dlaczego wtącam owe dwa słowa? Miał właśnie XTR-a. Może trafił na jakiś marny egzemplarz, ale .....jeździmy prawie tyle samo (w sumie razem) z tym że on jeszcze biega i nie zawsze ze mną pogania. Czyli pomykam jakieś 30-50 km więcej tygodniowo (mocno uśredniając) I co? hmm... no to że jego XTR rozciągnął się na tyle że najnormalniej w świecie w czasie jednego użytku mój C10 został wymieniony na nowy c10 (2 na zmianę/przekładki), natomiast jego...został wymieniony na właśnie C10 bezpowrotnie z pożegnaniem shimano. Rozciągnął się ponadnormatywnie. Nie wiem od czego to zależy. Zapewne od sposobu jazdy, kadencji, przekosów etc. Nie zmienia to postaci rzeczy, iż subiektywnie ja przy C10 już zostanę.....

Podsumowując - autor musi po prostu przetestować jeden i drugi przy swoim sposobie jazdy i ...zostawić lepszy dla siebie....

Napisano

Wyniki testu łańcuchy 11 biegowe: rozciągnięcie łańcucha CN 9000 - 0,018mm, rozciągnięcie Campa Record - 0,028mm, rozciągnięcie KMC X11 SL - 0,069mm, rozciągnięcie SRAM Red 22 - 0,065 mm , w teście śa też inne oceny ... test trwał 50 godzin pod obciążeniem 1000 newtonów, łańcuchy były między innymi posypywane piaskiem ...
   Hmm... ciekawe to tak samo jest ze spalaniem samochodów w testach laboratoryjnych wychodzi super każdy jest super oszczędny tylko wyjedź nim na prawdziwą drogę to się dowiesz prawdy ile pali :)  Jak chcesz wierzyć w takie testy to wierz Twoja sprawa.  
Napisano

Tak szczerze to nie interesują mnie czyje subiektywne odczucia i to co się komu zdaje, za to interesuje mnie pomiar łańcucha przeprowadzony w identycznych warunkach, dla ułatwienia ocinki wszystkich łańcuchów były spięte w jeden i jako całość poddane były obciążeniom, więc warunki były dla wszystkich takie same.

Niestety różnica wyciągnięcia (czy właściwie wytarcia sworzni) między CN 9000 a KMC X11 SL jest bardzo duża, żeby nie napisać porażająca ...

Napisano

Na pewno nie zaniża, ale w mtb łańcuch musi znieść sporo więcej - błoto, piach, wiecej przerzucania, niekiedy spore przekosy, nagłe depnięcia w pedał. Opinie to tylko opinie. Być może tylko łańcuchy XTR i Dura-Ace są okey. O KMC też różnie gadają. Patrząc na to jak lajtują te łańcuchy nie trudno sobie wyobrazić szybki ich koniec żywota.

Napisano

Czy łańcuch KMC to YABAN?

Nie, to nie jest to samo.

Za kazdym razem, jak kupuje nowy lancuch mysle zeby sprobowac cos innego, tak zeby miec swoje zdanie ale jakos zawsze koncze na KMC, bo cenowo lepiej od konkurencji i pod wzgledem kultury pracy, super.

Co do connexa 10s, opinie co do kultury pracy raczej na dzien dobry odstraszaja.

Mnie osobiscie nie interesuje, ze lancuch wytrzyma 2x wiecej jak konkurencja, jak jednoczesnie bedzie rzezil i kiepsko zmienial.

Podobno Campa 10s to juz nie to samo co 9s, podobno.

KMC z serii SL, swietne lancuchy, uzywam ich niemalze wylacznie, z kilkoma yabanami 101 pomiedzy, od ponad 5 lat.

Tak czytajac ten temat, rozejrzalem sie po necie i w celach eksperymentalnych zakupilem DA 7901. Po raz pierwszy cena jest nizsza niz KMC. Generalnie lancuchy DA z tej serii, Sram 1091 ® sa teraz w sporych obnizkach.

Przy nastepnych zmianach lancuchow postaram sie zrobic dokladne notatki z warunkow, przebiegu, wyciagniecia i ogolnych wrazen.

Napisano

Być może tylko łańcuchy XTR i Dura-Ace są okey. O KMC też różnie gadają.

Być może tylko łańcuchy XTR są ok, ale my w tym temacie właśnie rozpatrujemy łańcuch XTR :whistling:

Napisano

Mnie nie interesuje co dla ciebie jest lepsze, tylko co jest lepsze obiektywnie. Jeśli masz jakieś udokumentowane wyniki pomiarów to wal śmiało ... ta pisanina przypomina mi porównanie rowerów 26" i 29" , testerzy myśleli, że na 26" jadą szybciej, ale lepsze czasy wykręcali  na 29er ...

Napisano

Mnie nie interesuje co dla ciebie jest lepsze, tylko co jest lepsze obiektywnie.
  Sorry, nie bierz tak wszystkiego do siebie bo akurat nie pisałem tego do Ciebie. :)  Coś tak mi się wydaje, że może być tylko Twoja racja ;)   Po to się autor tematu zapytał, który jest lepszy bo chce się dowiedzieć od osób, które używają więc daruj sobie te teksy, że nie obiektywne... :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...