Skocz do zawartości

[2500-400] Rower cros od CUBE

Michal1973

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam w planach zakup roweru typu cros marki Cube 

1. Cube Cross Pro

2. Cube Cross

3. Cube Nature Pro

http://cubebikesnortheast.co.uk/cube-bikes/2015-cube-hybrid-touring-bikes?sort=p.price&order=DESC&page=2

Nie wiem który wybrać. Jaką wartość dodaną da mi droższy rower przy jeździe ( asfalt, ścieżki leśne, szutry).

Czy oprócz zadowolenia z lepszego osprzętu (droższego roweru) będzie różnica w używaniu (komfort, szybsza jazda itp.).

Jeżdżę raczej rekreacyjne ale lubię się zmęczyć. 

Pozdrawiam

Michał

Napisano

Jak chcesz jeżdzić i się nie męczyć to wybierz najlżejszy rower czyli Cube cross pro, dodatkowo ma zdecydowanie najlepszy amortyzator więc i Twoje ręce odczują mniej zmęczenia. Lepszy osprzęt pozwoli Ci lepiej operować zmiana biegów co oznacza że lżej Ci się będzie jeździć.

Napisano

Tak, można mniej więcej zrobić takie porównanie. Nie wiem o jaką średnicę chodzi, prawdopodobnie pewnie chodzi o taperowaną rurę sterową. Takie amortyzatory produkuje się do ram z główkami poszerzanymi (taperowane), dzięki którym otrzymujemy większą sztywność bocznie przedniego koła. To z kolei lepszą sterowność roweru.

Napisano

Nareszcie minie stać na rower bez kompromisów i chcę kupić sprzęt bardzo dobry ale nie płacić za bajery. Chodzi mi o ten traper. Nigdy nie jeździłem rowerem z amortyzacja - jaka jest trwałość amortzatora bardziej sezon czy 10 sezonów.

Napisano

Trwałość amortyzatora zależy od tego jak będziesz go serwisował, przyjmuje się że powinno się to robić raz do roku. W międzyczasie trzeba dbać o czystość lag, przecierając go od czasu do czasu naoliwioną szmatką. Jezeli chodzi o taperowana główkę to już wszystko wyjaśniłem. Ja jeżdzę na NRX powietrznym tylko starszym typem i jestem zadowolony. Do powietrznego widła będziesz musiał sobie kupić specjalną pompkę do amortyzatorów aby ustawić go sobie pod swoją wagę.

Napisano

Nareszcie minie stać na rower bez kompromisów i chcę kupić sprzęt bardzo dobry ale nie płacić za bajery. Chodzi mi o ten traper. Nigdy nie jeździłem rowerem z amortyzacja - jaka jest trwałość amortzatora bardziej sezon czy 10 sezonów.

Przez 5 lat jeździłem Cube Cross (odpowiednik modelu Cross Pro obecnie) z amortyzatorem powietrznym i prawdę mówiąc mimo dość intensywnego użytkowania (zima, lato) robiłem może  raz w warsztacie gruntowny przegląd roweru z bardziej wnikliwą inspekcją amortyzatora powietrznego Suntour o skoku 63mm. Uważam, że NCX E-RL to najlepszy wybór na miasto i lekki teren. Jak dotąd mnie nie zawiódł tylko trzeba go smarować. W Cross Pro są także lepsze hamulce Deore, a nie najniższe modele Shimano, które nie są najlepszej klasy i sprawiają problemy przy serwisowaniu. 

Napisano

To fajnie. Jeszcze jedno pytanko czy istnieja pompki do kół i do amortyzatorów 2w1.

Pozdrawiam

Michał

Do amora potrzebujesz 85-100 PSI, do koła kilka razy mniej. Pompki do amorów mają małą pojemność, bo komora jest stosunkowo nieduża. Może pompować koło pompką do amora, ale ostrzegam, że się nieźle namachasz :)

no i zakres na mierniku ciśnienia dla koła będzie mało precyzyjny,,,

Napisano

Ok. Wszystkiego nie można mieć. 

Modele z 2015 roku są już dostępne do kiedy można liczyć na przychylność sprzedawców myślę że najlepszym okresem jest grudzień - styczeń (małe obroty w sklepach). 

Napisano

Ciężko to widzę aby ceny modeli na 2015 obniżyli tej zimy. Jak już wyprzedali z tego rocznika modele to może dadzą mniejsza cenę ale będzie to nie wielka obniżka. Z tego roku rowery maja większe upusty aby je sprzedać szybko i zrobić miejsce na modele na 2015r

Napisano

do kiedy można liczyć na przychylność sprzedawców myślę że najlepszym okresem jest grudzień - styczeń (małe obroty w sklepach). 

W zasadzie nie ma reguły: są sklepy, w których w sezonie można dostać bez problemu 10 - 15% rabatu, a są takie, gdzie po sezonie za dużo uważają 3%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...