mezert Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Czy ten amor http://allegro.pl/suntour-xcm-hlo-100-mtb-allmountain-2013-pivoty-b-i4635656649.html wytrzyma tarcze 180 mm + hamulce deore m595. Chcę wiedzieć żebym nie musiał wymieniać amora za parę dni. Niby jest napisane, ale wole się upewnić. Czy może macie jakiś lepszy amor w tej cenie Pozdrawiam
CzikO Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 XCM za ponad 200 zł to chyba jakaś pomyłka. W tej cenie wolałbym kupić sztywny widelec. Do tego amorka to max 160 mm, producent niby pisze że wytrzyma 180 ale ja osobiście bym nie sprawdzał. Miałem xcm-a, ale szybko nabrał luzów z tarczą 160 mm już nie wspomnę że to tylko sprężynowy bujak.
modrzew Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Z jednej strony nie sugerowałbym się opisem z aukcji tylko zajrzał na stronę producenta, a z drugiej strony sam mam rower, który fabrycznie miał zainstalowanego XCM v3 HLO i tarczę 180mm, więc jest szansa że konstruując taki setup na czymś się opierano Luzów nie złapał, albo nie zdążył złapać, bo służył ~3 miesięcy, czyli do czasu kupna czegoś lepszego. Póki co leży i się kurzy, jakby co mogę od ręki sprzedać. Cena tego co zalinkowałeś IMHO trochę przegięta, no i po co te sterczące piwoty skoro i tak ma być tarcza? Może dlatego ktoś tak go ceni, bo widelców z piwotami coraz mniej...
Ziemko Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 XCM za ponad 200 zł to chyba jakaś pomyłka. W tej cenie wolałbym kupić sztywny widelec. Kiepski sztywny wideł nie jest tak sztywny jak rzeczony XCM. Przy czym komfortu i sztywności nie oferuje żadnej. Za to dobry sztywniak trzeba dać tyle co średniej klasy amorek ale nadal zapomnij o jakimkolwiek komforcie. Znam kilka osób które przesiadły się z takich "sprężynowych bujaków" na sztywniaka i wytrzymali na nich góra rok A cena XCM'a HLO (u dystrybutora 299) wzięła się z tego że jest to w rzeczy samej stary XCR (choć nie tak do końca). Ale do tematu... Nie wiem po co ci 180-tka w kole 26" chyba że śmigasz co najmniej w enduro (IMHO tu trzeba by jednak czegoś lepszego jak XCM). Mam w rowerze na takich kołach 160-tkę i przy mojej wadze (78kg) w zupełności wystarcza. Ale tak, wytrzyma 180-tkę.
modrzew Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Chyba nie znasz najnowszych trendów na forum - teraz trzeba mieć minimum zaciski Saint i tarcze 203mm ;> PS. Sam używam 180mm na przednim kole Druga sprawa co ma rozmiar tarczy do rozmiaru koła? Takie kolejne absurdo-kuriozum jak popularne ostatnio dobieranie wielkości kół do wzrostu?
Ziemko Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Chyba nie znasz najnowszych trendów na forum - teraz trzeba mieć minimum zaciski Saint i tarcze 203mm ;> Starość nie radość
CzikO Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Nie no ja bym z tego xcm-a zrezygnował. Sezon się kończy, dozbieraj parę stówek i na pewno trafisz jakąś fajną okazję. Nie ma co się napalać na ten wideł jak z biegiem czasu dojdziesz do wniosku że jest beznadziejny.
c1ach Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Nie wiem po co ci 180-tka w kole 26" chyba że śmigasz co najmniej w enduro (IMHO tu trzeba by jednak czegoś lepszego jak XCM). Mam w rowerze na takich kołach 160-tkę i przy mojej wadze (78kg) w zupełności wystarcza. Ale tak, wytrzyma 180-tkę. Doradzanie w tej kwestii nie ma sensu, gdy nie rozmawiamy o konkretnej lokalizacji gdzie rower będzie używany. Gdybym używał roweru mtb tylko u siebie na mazowszu, to pewnie i 140 są dobre, skoro tutaj takie zjazdy gdzie hamulec wciska się na 2 sekundy. W tym wypadku powinniśmy brać pod uwagę Strzyżów, czyli kawał pogórza. Na taki teren spokojnie montowałbym 180, lecz nie do tego amora. Ogólnie szkoda kasy na wynalazek typu XCM, skoro okolica aż sama zaprasza do prawdziwej jazdy mtb. To sprzęt na krawężniki i studzienki, z mtb ma niewiele wspólnego. Korzyści z rozmiaru tarczy da się matematycznie policzyć, w przeciwieństwie do wielu rowerowych zagadnień gdzie decyduje efekt placebo i subiektywne odczucia
Ziemko Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 W tym wypadku powinniśmy brać pod uwagę Strzyżów, czyli kawał pogórza. Na taki teren spokojnie montowałbym 180, lecz nie do tego amora. Ogólnie szkoda kasy na wynalazek typu XCM, skoro okolica aż sama zaprasza do prawdziwej jazdy mtb. To sprzęt na krawężniki i studzienki, z mtb ma niewiele wspólnego. Strzyżów - Kłaniam się i spieszę donieść że 160 spokojnie wystarczy. 180 posiadam z 29-tce i tam też spokojnie styka. Oczywiście sam już wyrosłem z czasów kiedy XCM był okej. Właściwie to go nie lubię bo jego twardość zależna jest od temperatury. Najlepiej się sprawuje przy 20-25 stopniach. Wtedy faktycznie działa jak amortyzator. W większym upale jest niemiłosiernie miękki, wybiera szuter a na większych dołach potrafi nawet dobić. Za to kiedy temperatura spadnie poniżej 15-stu stopni robi się ociężały. Przypadłość sprężyny niby ale mój RS XC tak nie ma. Druga sprawa co ma rozmiar tarczy do rozmiaru koła? Takie kolejne absurdo-kuriozum jak popularne ostatnio dobieranie wielkości kół do wzrostu? Wiesz, jak założysz za duże spodnie to też je możesz nosić bo nie są za krótkie.
modrzew Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Jak dla mnie analogia ze spodniami zupełnie nie trafiona. Mogę mieć przy kole 26" tarczę 203mm w zjazdówce i 160mm w mtb xc, nic tu się nie gryzie.
Ziemko Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 No właśnie o to mi chodzi że im większe wymagania tym większa tarcza jest bardziej na miejscu. Nie widzę jednak sensu dla 180-tki w XC 26". Za to na to nie wiem czy na swojej 29-tce na 160mm bym się pewnie nie zatrzymał. Po prostu tego nie sprawdzałem. Nie wiem czemu chcesz się ze mną kłócić potwierdzając to samo co ja sam staram się przekazać. Chyba czytasz ze zrozumieniem.
mezert Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 (Pytam w imieniu innej osoby)To macie jakiś lepszy amor do 400zł? Sam mam xcm i nieraz dobił już do końca, wiec pasowałoby już coś z minimum 150mm. Niedawno kupiłem nowe hamulce m615 z tarczami 160mm i na te tereny w miarę wystarczy i pomyślałem, że można by zejść z ceny hamulców i kupić tarcze 180mm.
ska Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 W kwestji amora to musisz zbadac czy 150 mm nie rozjedzie ci geo calego roweru jesli go dobijasz to moze po prostu wystarczy twardsza sprezyna
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Sam mam xcm i nieraz dobił już do końca, wiec pasowałoby już coś z minimum 150mm. To znaczy jedynie że jesteś za ciężki to seryjnej sprężyny tego widelca. Gdyby był xcm ze skokiem 150 mm o analogicznej zawartości goleni to też byś go dobił jeśli sprężyna byłaby dłuższa ale o tej samej twardości.
mezert Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 Nie wiem czy jestem za ciężki waże 50kg. Zdziwiło mnie to bo miesiąc temu trudno było ruszyć tego amora a teraz wystarczę że przechyle się do przodu i już do połowy wchodzi. Czym to może być spowodowane? Na pewno nie przytyłem bo waga od roku wzrosła mi o 1 kg
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 To znaczy że prawdopodobnie powierzchnie które powinny być wewnątrz gładkie są/były chropowate (np od rdzy/z braku smarowania) i widelec się rozruszał. Sprężyna mogła się "ubić" choć to mało prawdopodobne aż w takim stopniu.
michalMtBXcT Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 A ja podepnę się pod temat i zapytam czy do darta 2 montować tarcze 180 z hamulcami shimano deore br m615 i z moją waga ok 110 kg ,czy lepiej zostać przy tarczach 160 ,żeby te większe nie uszkodziły amortyzatora , żeby nie zrobił się tzw. luz na goleniach. ???
Mod Team michuuu Napisano 5 Października 2014 Mod Team Napisano 5 Października 2014 Dużą tarczę, większą niż zalecana wytrzyma każdy amortyzator. Pytanie jednak jak długo, więc pytanie żle sformułowane. michaiMtBXcT - dart przy 28-mio milimetrowych goleniach i duża tarcza z niezłymi hamulcami to zły pomysł.
mezert Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 A przez takie dobijanie do końca mogę zepsuć amor? Miałem taką regulację ale ją zepsułem :C
Ziemko Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 (Pytam w imieniu innej osoby)To macie jakiś lepszy amor do 400zł? Sam mam xcm i nieraz dobił już do końca, wiec pasowałoby już coś z minimum 150mm. Poszukaj czegoś pokroju Raidona. Używanego można zdobyć w cenie do 400zł. Lub taki składaniec http://allegro.pl/suntour-epicon-x1-raidon-x2-26-15qlc-1-1-8-gw-i4669111767.html ale... na sam początek rozebrałbym obecnego XCM'a i porządnie przeczyścił. XCT, XCM, XCR mają dość słabe uszczelnienie i ślizgi moment zapychają się brudem i rysują. Nie mam pomysłu co ze sprężyną ale serwisowany XCT okazał się mieć na dnie lag szklankę błota.
venom2000 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 na swojej 29-tce na 160mm bym się pewnie nie zatrzymał Zatrzymasz się bez problemu,w swoich 29" przy wadze 90 kg i mocnych stromych zjazdach w górach spokojnie zatrzymywałem rower bez problemu na tarczy 160 P/T
ska Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Dla słabych zacisków/okładzin większa tarcza może troche podratować skuteczność, mi 160 wystarcza zupełnie nawet z małym otb a jak rower jeździ większość po płaskim to szkoda amora żeby się męczył na większej tarczy. Osobiście jestem teraz zmuszony zmienić tarcze na większą niestety nowe koło haczy szprychami o zacisk, ale no cóż chciał nie chciał..
zdrower Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Zamiast kupować taką padakę napisz do użytkownika Activia. Ma za nieco ponad 300 zł amorka złożonego z dolnych goleni Epicona i górnych Raidona. Daje gwarancje. Taki składak wytrzyma nawet tarczę 203 mm.
jasinski21444 Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Taki składak wytrzyma nawet tarczę 203 mm. Trochę się mijasz z prawdą , producent zaleca max tarczę 185mm .
zdrower Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Fakt, wg. producenta jest jak piszesz, niedopatrzenie z mojej strony, ale tak jeździłem i dawał radę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.