Skocz do zawartości

[przerzutki] Przerzutka tylna Alivio - nie wchodzi 34T

jachoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zgłupiałem.

Właśnie przyszła do mnie nówka przerzutka tylna Alivio RD M410 SGS. Wg producenta do 34T. Ale... nie wchodzi :/ Ręką można podciągnąć i sięga, ale zębatki przerzutki i kasety opierają się o siebie (przerzutka "jeździ" po zębatce kasety). Samo w ogóle nie chce wskoczyć - przerzutka opiera się bokiem o zębatkę 34T (brakuje co najmniej centymetra "wysokości" żeby zaskoczyło).

Śrubę regulującą odchylenie przerzutki do tyłu mam dokręconą już ma maksa.

Czy to ja jestem głupi i kupiłem niekompatybilny sprzęt albo nie potrafię tego poprawnie zamontować, czy też jest to jakaś wada fabryczna do reklamacji?

Rower jest stary, ma jakieś 12 lat - chcę go reanimować. Z tego co pamiętam oryginalnie była tam dość długa przerzutka Shimano.

Napisano

Zrzuc lancuch na namniejsza koronke kasety. Zlap pantograf przerzutki stabilnie lewa reka, pociagnij go w lewa strone, wozek przerzutki pociagnij w prawa strone na tyle mocno na ile jestes w stanie.

Zwiekszysz w ten sposob napiecie sprezyny w korpusie (dolny przegub) co umozliwi (99% przypadkow) poprawna prace na duzej koronce kasety.

Sprezyny przerzutek Shimano sa miekkie, do tego regulacja sruba B z reguly pomaga malo, szczegolnie w takim przypadku jak Twoj. Jesli nie pomoze - probuj reklamowac przerzutke, bo ona bez problemu powinna obsluzyc kasete z koronka 34t.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...