Skocz do zawartości

[plan] sowie gory

Jacke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Poniewaz koledzy strasznie sie nakrecili na wyjazd w te gorki pomyslalem sobie ze trzeba by sie dobrze przygotowac. Wiem ze sa to bardzo skaliste gorki wiec miejscami pewnie bedzie ciezko podjezdzac.

Planujemy weekendowy wyjadz (w piatek po poludniu wyjazd z wroclawia a w niedziele wieczor powrot).

Dlatego zwracam sie z prosba do Was Forumowicze o takie sugestie jak trasy, nocleg itp

Znalazlem troche info w necie i jeden post tu na forum ale moze ktos cos dorzuci :)

Pozdrawiam serdecznie :D

Napisano

http://www.gluszyca.pl/?str=mtb

Tutaj znalazlem pare szlakow ale sa to trasy raczej krotkie (25km).

Znajac zycie zrobimy te szlaki z kazdej strony :)

Trasy (szczególnie zjazdy) lubimy jak najdłuższe :) Trasa pod lekkie enduro też jest mile widziana (coby mozna sobie zjechac, skoczyc itp B)- jak tego koledze zabraknie to bedzie zawiedziony chyba... :))

Czy fajnie jezdzi sie tam poza szlakami?

Gdzie najbardziej oplaca sie nocleg znalezc? Nie musi byc szczegolnie drogi...

Napisano

W małych miejscowościach są pokoje gościnne (agroturystyka) i myślę, że tam będzie najłatwiej o tani nocleg.

Fajny i długi (ok 10 km) jest zjazd z Przełęczy Jugowskiej do Bielawy - kilka kilometrów szutry, trochę asfaltu, kamieni itp.

Z Przełęczy Jugowskiej możecie objechać dookoła Kalenicę i wtedy dostaniecie się na tor downhillowy (zjeżdżałem tam - prędkość ok 10 km/h bo nie chciałem skakać z hopek, a poza tym tor dość ciasny).

Bardzo ciekawa może być wycieczka 3 przełęcze: Przełęcz Walimska - Wlk. Sowa - Przeł. Jugowska - Przełęcz Woliborska - Srebrna Góra (dokładnie nie wiem ile to jest kilometrów ale znajomy mówił że ok 100 :))

Napisano

swego czasu robile relacje dla bikeboardu wlasnie z gor sowich.

jazda moze byc z walbrzycha/andrzejowki albo z jedliny zdroj. czerwonym przez gluszyce, rzeczke i wielka sowe az do srebrnej gory. tam nocleg i ziwedzanie twierdzy. mozna machnac tez gory bardzkie........rewelacja.

nastepnie z powrotem do jedliny.

wspaniale. swietnie nadaje sie na jazde enduro ale i typowy rower xc podola. podjazdy sa techniczne i strome ale dosc krotkie ......taki roler-koster.

wycieczka rewelacyjna i mam zamiar ja powtorzyc w tym roku po........6-7 latach.

ps. mozna zwiedzic osowke, rzeczke i nawet swiezo udostepniony wlodarz........ale hitlerowskie podziemia systemu "riese" to inny temat.

polecam. chyba najfajniejsze enduro a polsce.

Napisano

Na miejscu bedziemy w piatek ~20 w Sokolniku (nocleg w schronisku Sowa -20zl). Bedzie nas 8 osob razem.

Pierwszego dnia zrobimy tylko maly rekonesans.

Sobota bedzie cała na jazde i niedziela gdzies do poludnia ;)

Jutro biore mape do reki i ustalamy dokladną trase :D Dziekuje za wszelkie sugestie i informacje.

Szczegolnie o tym kawalku enduro :)

Napisano

te wspaniale sekcje enduro sa pomiedzy sowa a srebrna.....

polecam opis w archiwum BB........poszukam linka, ale to byl rok 2000

Napisano

Opis wycieczki w górach sowich był zamieszczony w bzikbordzie 9 ( 71 ) z września 2002 roku. A tak w ogóle to mnie się też marzą Góry Sowie i w ogóle Sudety: Kotlina Kłodzka, Rudawy Janowickie, Karkonosze. W Górach Izerskich byłem kilka lat temu i gorąco polecam. Niestety od tamtego czasu barbarzyńcy wyasfaltowali wiele pięknych żwirowych dróg. :022:

Napisano

Na miejscu bedziemy w piatek ~20 w Sokolniku (nocleg w schronisku Sowa -20zl). Bedzie nas 8 osob razem.

Pierwszego dnia zrobimy tylko maly rekonesans.

Sobota bedzie cała na jazde i niedziela gdzies do poludnia :P

jeśli dobrze kojarzę schronisko to właściciele bywają nerwowi :P (byłem 2 razy).

a jeśli chcecie poskakać - na zjeździe spod schroniska aż do rzeczki są ze 2-3 miejsca gtdzie można sobie skoczyć. ciekaw jestem jak to wygląda latem, bo ja byłem tam tylko na nartach.

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...