Skocz do zawartości

[korba] alivio MC-16 wymiana

janosick

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam stary rower na osprzęcie alivio (Victus Skybike), którym kiedyś w młodości jeździłem, teraz chcę go troche odświeżyć.

Przy jeździe po mocniejszym naciśnięciu na pedały łańcuch przeskakuje na przednich zębatkach

Do wymiany są na pewno tarcze i łańcuch, tylne zębatki są wizualnie ok. 

Pytanie jest takie - czy można zdobyć jakieś tarcze na podmianę do Shimano Alivio MC-16 175mm ?

Jeśli nie jest to możliwe to co innego - całą korbę - jaką? Nie zależy mi na wyczynie ;) tylko na weekendowym pojeżdżeniu z dzieciakami. Ewentualnie wymaganie to kolor aluminium bo cały rower taki jest ;)

Jaki łańcuch do tego dobrać?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Napisano

O tarcze jest bardzo ciężko bo to korba z mocowaniem na 5 śrub. Można oczywiście poszukać pytanie tylko po co jak lepiej kupić nową i też Alivio. Czy jest cała srebrna?? Raczej nie ale mogę się mylić. Chyba, że nowe Alivio FC-T4010 na octalinku ale tam tylko największa tarcza jest srebrna.

Napisano

Korba MC-16 wymagała wkładu suportu o długości osi 110mm - jeśli się nie mylę - więc przy wymianie starej korby na współczesny model należy to uwzględnić i wymienić także wkład na odpowiedni dla nowej korby.

Napisano

A jak ma się długość ramion do doboru zestawu? Bo u mnie jest 175 a znalazłem w UK 170 mm.

Czy jest cała srebrna??

Tak , tarcze są jasne, ramiona też , zresztą i cały rower jest pokryty bezbarwnym lakierem ;)

Napisano

Długość ramion nie ma wpływu na zastosowany suport.

Krótkie ramiona - do "młynkowania"

Długie ramiona - do jazdy siłowej

Może również ma to wpływ przy dopasowaniu korby pod długość nogi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...