Skocz do zawartości

[suport] Rockrider 5.1 stukanie w okolicy suportu/napędu

mwise

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hey!

Jest to mój pierwszy post, mam nadzieję, że w odpowiednim dziale :)

Otóż pojawił się ostatnio problem w moim RR 5.1 C1 2013 - zaczął wydawać nieprzyjemne odgłosy, pochodzące prawdopodobnie z suportu i  napędu.

Rower oddałem do serwisu Decathlon'u (na gwarancję), jedyne co zrobili to dokręcenie i przeczyszczenie suportu. Rower odebrałem, zanotowałem poprawę i początkowo wydawało się, że wszystko jest w porządku, lecz chwilę potem przy powrocie na pierwszej górce zauważyłem stukanie podczas stania na pedałach oraz mocniejszego nacisku na pedały (kręcenia na najwyższych przełożeniach).

Wszystkie części są oryginalne.

Szukałem odpowiedzi w starszych tematach na forum, ale niestety nie znalazłem. Co może być przyczyną?

Napisano

Jeżeli przy mocniejszym naciśnięciu na pedały... to może one same wydają dziwne dźwięki? :)
Odkręć, przesmaruj gwint. Pokręć trochę w rękach i zobacz czy nic tam nie stuka. I na koniec zamontuj.

Luzu w tylnym kole nie ma?

Napisano

@beskid Cholera ich wie, bo jak zapytałem co dokładnie zostało zrobione to usłyszałem odpowiedź "nie wiem nawet, bo kolega robił" później dopiero dostałem potwierdzenie, na którym widniało jakże szczegółowe "dokręcenie suportu". Co prawda poprawiło się, rower nie jest już tak głośny jak przedtem, więc to trochę pomogło, ale jak widać nie w stu procentach.

@Szymekk Nie ma luzów, bo sprawdzałem przed oddaniem do nich i ten dźwięk był już wcześniej, pojawia się przy większym obciążeniu

W takim razie sprawdzę pedały, jednak dopiero jutro będę mógł wykonać jazdę testową ;)

A jeszcze jedno pytanie, czy może to mieć coś wspólnego z piastami? Nie jestem specem więc trudno mi to zlokalizować, ale znajomy sugeruje że mogą mieć jakiś związek.

Napisano

Pojedź jeszcze raz i powiedz, żeby wymienili Ci suport na porządny. Seryjne suporty montowane w 5.1 mają plastikowe miski...

Wiem, bo sam tam pracuję. I już przy pierwszych wizytach wymieniam klientom suporty na stalowe Shimano :D

Napisano

To trzeba iść jeszcze raz i niech Ci przy Twojej obecności wykręcą, wyczyszczą gwinty, nasmarują i zamontują z powrotem. Jak następnym razem wyskoczą z takim tekstem to każ przyprowadzić tego kolegę. Masz dokładnie wiedzieć co zostało zrobione.

Co do piast to miałem sporo ale żadna nie wydawała podobnych dzwięków.

Napisano

@DrOetker Właśnie zauważyłem, że są mało trwałe... po prostu plastiki. Pojadę i podsunę taką propozycję, jeśli będą chcieli mieć mnie z głowy to wymienią, bo nie ustąpię :P

@Beskid U nich to nie takie proste, bo nie robią od razu z rowerem tylko wyznaczają ci termin za x dni i wtedy zgłaszasz się po odbiór, jednak pojadę do nich jeszcze raz... wiem, że powinienem zrobić to od razu, będąc kilkaset metrów od sklepu, lecz był wieczór i nie miałbym wtedy już innego transportu do domu, a poza tym stukaniem jeździ sprawnie.

No cóż, dzięki za odpowiedzi, w poniedziałek dopiero do nich zawitam, jak tylko odbiorę ponownie to poinformuję czy wszystko gra :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...