Skocz do zawartości

[manetka przód] Manetka XTR nie zrzuca biegów - blokuje się

authoras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zdaję się na Waszą pomoc. Otóż mam mantki XTR model SL-M970A. Mam problem z manetką do obsługi przedniej przerzutki (3 biegi). Biegi do góry wchodzą bez problemu, natomiast problem jest przy zrzucaniu. Z blatu na średnią w miarę poprawnie zrzuca, ale ze średniej na małą blokuję się i nie chce zrzucić.

Rozebrałem manetkę, wyczyściłem, nasmarowałem, ale nic to nie pomogło. Z tego co widzę to jest w mechanizmie system podwójnych zapadek i o ile po zrzuceniu biegu dźwignią pierwsza zapadka zwalnia taki krążek o tyle druga nadal go blokuje (delikatne wciśnięcie dźwigni odpowiadającej za wrzucanie na wyższy bieg powoduje odblokowanie tej drugiej zapadki i wtedy zrzuca na najmniejszą tarczę). Patent z wciśnięciem jednej a potem delikatniej drugiej dźwigni nie zawsze działa dlatego jest to trochę upierdliwe jak szybko chce się zredukować bieg.

Czy ktoś miał podobny problem i sobie z tym jakoś poradził?

Pozdrawiam,

Mateusz

Napisano

miałem to samo  tez mi ta druga zapadka blokowała zdemontowałem ja [przypatrz się jak jest założona  sprężyna] wyczyściłem kołek na którym jest mocowana nasmarowałem i złożyłem u mnie jeszcze delikatnie blokowało na krążku z zapadkami ale przetarłem ząbki delikatnie pilniczkiem bo porobiły się na nich wżery i manetka chodzi jak nowa ....

Napisano

Dzięki za naprowadzenie, zawalczę jutro z tą manetką. Właśnie bawiłem się tą sprężynką od tej zapadki co blokuje, ale jak ją ściągnąłem to super zrzucała, ale znowu były problemu z wrzucaniem na wyższy bieg. Myślę, że tak jak pisałeś przypiłowanie tych ząbków na krążku może dać dobry efekt. Piłowałeś te krążki zamontowane w manetce, czy rozebrałeś to na części pierwsze (trochę się boje że mógłbym tego potem poprawnie nie złożyć). I jak ze smarowaniem? Ten trzpień na którym obraca się zapadka smarowałeś jakimś smarem stałym czy czymś w rodzaju oliwki jak do łańcucha?

Dzięki za zainteresowanie!

Napisano

trzpień smarowałem zwykłym smarem a z manetki zdemontowałem tylko obudowę przypiłowałem ząbki malutkim pilniczkiem jest z tym trochę zabawy ....przed założeniem obudowy spryskałem bebechy manetki smarem teflonowym w spreju który ponoć wypiera wodę...znajomy z serwisu rowerowego mówił mi że mycie roweru karcherem nie służy manetką....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...