Eoriz Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Witam, Problem wygląda następująco: Jechałem rowerem, zatrzymałem się na chwilę po czym chciałem ruszyć dalej niestety straciłem silę napędową, pedałuje lecz nic z tego. Łańcuch jest na swoim miejscu, jednak nie przenosi momentu obrotowego na kola. Zachowuje się podobnie jak podczas kręcenia pedałami w tył. Czytając forum zdiagnozowałem prawdopodobną przyczynę, czyli uszkodzony bębenek lub kaseta. Posiadam następujące podzespoły - kaseta Sram PG-990 - piasta DT SWISS XR1 Moje pytania: 1. Czy postawiona diagnoza jest słuszna? a) Jeśli tak to czy dokupię gdzieś nowy bębenek i który będzie kompatybilny? Jeśli mój opis jest niepełny niezrozumiały, to proszę o nakierowanie co mam sprawdzić/dopisać, ponieważ stawiam pierwsze kroki w mechanice rowerowej. Pozdrawiam
Boxx Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Rozbierz bębenek. Najprawdopodobniej coś z zapadkami się stało. Zapadki można kupić nowe.
Eoriz Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Napisano 22 Sierpnia 2014 Byłem w kilku sklepach rowerowych, niestety nie dostałem nigdzie zapadek. Bardzo proszę o odpowiedź gdzie zamówić takowe zapadki. Stacjonarnie w Katowicach lub w "internetach".
Mod Team Pixon Napisano 22 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2014 Doczytałem, że Twoje piasta jest tożsama z DT 370. Tutaj masz do kupienia zestaw naprawczy składający się z dwóch zapadek, sprężyny i smaru.: http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/dt-swiss-hub-service-kit-two-pawl-hub/rp-prod81209 A tutaj instrukcję jak wymienić: http://www.dtswiss.com/Resources/suport/HUBS/DT-Swiss-Hubs-370-Technical-Manual
Eoriz Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Napisano 24 Sierpnia 2014 W częściach serwisowych widzę tam cały bębenek, zapadek brak. Jutro jeszcze podzwonię jeszcze w kilka miejsc, bo posiadam jeszcze kilak pomysłów. Jeśli wy macie jeszcze jakieś to proszę podzielcie się nimi.
Mod Team Pixon Napisano 25 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 25 Sierpnia 2014 W częściach serwisowych widzę tam cały bębenek, Przecież podałem Ci link do manuala lub po polsku instrukcji obsługi Twojej piasty. Jest tam jak nic wyszczególnione na system zapadkowy + sprężynę + cały korpus bębenka. Więc o czym ty teraz piszesz? W Polsce o ile będzie coś takiego dostępne, to pewnie będzie drogie, bo będą to musieli zamówić albo od dystrybutora, albo właśnie z takiej strony jaką masz podaną przeze mnie wyżej. Czyli doliczą Ci koszt wysyłki do nich + prowizję dla sklepu. Nie lepiej, łatwiej to samy zrobić? W czym tu jest problem?
Eoriz Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Napisano 25 Sierpnia 2014 Widziałem, maual inaczej instrukcje , ale po:1) Nie nigdy nie naprawiałem piasty ( z tym raczej sobie jakoś poradzę jak nie swoimi to cudzymi rękoma).2) Jeśli zepsuł się bębenek to logicznie myśląc zużyła się jakaś część w tym przypadku zapadka. Idąc dalej tym tokiem rozumowania trzeba wymienić uszkodzoną część, dlatego potrzebuje tych dwóch zapadek.Jeśli coś źle rozumie proszę mnie nakierować na właściwy tor. Pozdrawiam
Mod Team Pixon Napisano 25 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 25 Sierpnia 2014 Przecież w manualu masz krok po kroku pokazane wraz z rysunkami jak się za to zabrać. Bez oglądania piasty ciężko powiedzieć co się w niej na 100% zepsuło. Domyślamy się że są to zapadki, bo właściwie to jest jedyna część odpowiedzialna za zazębianie się bębenka.
Eoriz Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Napisano 25 Sierpnia 2014 Właśnie, czyli prawdopodobnie i tak będę potrzebował tych zapadek.
Garlock Napisano 26 Sierpnia 2014 Napisano 26 Sierpnia 2014 Najpierw rozkręć bebenek, umyj i obejrzyj. Może nie będziesz potrzebował zapadek. Z czasem smar lubi zgęstnieć, dostaną się do mechanizmu jakieś zanieczyszczenia i zapadki potrafią sie "przykleić". Oczywiscie w pozycji rozłączającej napęd. I sprężyna nie ma sily ich podnieść. A może sprężynka pękła? Jak rozkręcisz to bedzie mozna ocenić co jest zużyte a co wymaga jedynie czyszcenia i smarowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.