specpl Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Na rowerze jeżdżę wyłącznie bez rękawiczek.Obecnie mam chwyty KLS Advancer 2Density ale chciałbym je zmienić na coś innego, coś co da mi namiastkę wygody i może niewielką amortyzacje. Na pewno odpadają wszystkie chwyty "ergo" - miałem okazje jeździć i jednak wole klasyczne. Cena - myślę, że do 100 zł, im taniej tym lepiej. ESI odpadają - ponoć ślizgają się dłonie od potu i jakoś nie podchodzi mi ich wygląd. Nie chciałbym kombinować z lakierami do włosów itp dlatego mile widziane są wszelkirgo rodzaju obejmy LOCK ON.
robertrobert1 Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Chwyty zrobione z korkowej owijki szosowej są ok.
wiater Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Ja mam esi chunky i nic mi sie nic nie slizga, ale to kwestia jak komu się dłonie pocą
djzatorze Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 A ja będę tym co chwali swoje, chociaż doświadczenie mam nikłe Boplight Sport - tanie, bardzo wygodne, przykręcane, w dotyku zamszowe (a jest to pianka na plastikowym rdzeniu) no i ładne.
MikeSkywalker Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Setlaz Criss Cross albo Setlaz Kevlar - te pierwsze kosztują 20, te drugie ok. 50 złotych. Chwyty piankowe a więc bardzo wygodne, z zewnątrz gąbka zabezpieczona jest siatką. Dłonie się nie pocą, komfort jest bardzo duży jak dla mnie. Kevlar przejeździł u mnie ponad dwa lata, przez ten czas jedyne "zużycie" to ubita pianka. Criss Crossy mam ponad rok i mam wrażenie że ubijają się nieco szybciej ale dalej są bardzo wygodne.
briksik Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Witam ja zrobiłem tak: kupiłem chwyty jakieś tanie z przykręcanymi obejmami oraz chwyty esi. Z tych tanich zdarłem gumę aż do rdzenia tej cienkiej rórki metalowej, naciągnąłem na to esi i teraz mam chwyty esi przykręcane. jednocześnie chwyty są grubsze i powiem jedno dla mnie rewelacja
specpl Napisano 25 Lipca 2014 Autor Napisano 25 Lipca 2014 Specjalnie nie podawałem przykładów aby niczego nie sugerować ale zastanawiam się nad: - Boplight sport - jedyne, które miałem okazje dotykać (one mają piankę EVA?); - Seltaz Kevlar - mogą być wygodne; - Dartmoor Race - gumy ale z opisów wynikało, że wygodne; Fajne są też Vincere Lock On - kolorystycznie pasowały by mi do roweru ale mają tylko 120 mm długości - 10 mm na obejmę - hmm nie wiem czy nie za wąskie.
djzatorze Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Potwierdzam, Boplighty są z pianki EVA. Vincere Lock-On to jest to samo, są jedynie drobne różnice stylistyczne.
akkwlsk Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Dobra szosowa owijka jest do kupienia za ~40 zł i owijasz sobie jak grubo chcesz, jak szeroko chcesz i starczy na dwa razy. Dla mnie mega wygodne rozwiązanie, polecam wypróbować
MikeSkywalker Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Dartmoor-y Race miałem w rowerze do FR - złe nie były ale na pewno nie oferują takiego komfortu jak pianki. No i ręka się poci, jak to na gumie. Setlazy Kevlar dają radę i bez obejm - jeśli do takich modeli je porównać. Jak się raz założy potem ciężko zdjąć
specpl Napisano 25 Lipca 2014 Autor Napisano 25 Lipca 2014 briksik możesz wrzucić zdjęcia tego patentu? akkwlsk zgadza się ale wtedy wg mnie mocno cierpi estetyka.
akkwlsk Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Jak ładnie owiniesz to nie;-) wystarczy zacząć od mostka i nie trzeba żadnej taśmy nawet. Problem może być ewentualnie z rogami
specpl Napisano 25 Lipca 2014 Autor Napisano 25 Lipca 2014 akkwlsk no niby tak ale wolałbym coś co tylko zakładam i nie kombinuje a w razie czego mogę w miarę szybko ściągnąć. Zaciekawiły mnie jeszcze chwyty Ritchey WSC i ich sześciokątny kształt. Jest to w ogóle wygodne? Jeszcze pytanie co do Vincere Lock-On - jeżeli są takie same jak Boplight sport to mają taką samą długość czy faktycznie są 1 cm mniejsze? Ciekawią mnie jedynie ze względu na kolor.
turysta Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Gdyby na myśl przyszły Ci chwyty Bontrager SSR to stanowczo odradzam. Diabelnie twarde, bardzo ciężko jechać bez rękawiczek.
specpl Napisano 26 Lipca 2014 Autor Napisano 26 Lipca 2014 Zdecydowałem się na Vincere Lock-On tylko czy ktoś je ma i mógłby sprawdzić faktyczną ich długość? Jeździłem na Boplight sport i są akurat nie za twarde nie za miękkie. Vincere chce kupić bo mają czerwony pasek. Chyba że jeszcze zostają sramy: http://allegro.pl/chwyty-kierownicy-sram-mtb-locking-griffe-contour-i4421427792.html ale nie koniecznie chciałbym mieć taki napis na kierownicy :-D I jeszcze jeden dość ciekawy model: http://allegro.pl/chwyty-gripy-boptravel-90g-130mm-czerwono-czarne-i4395846134.html Ktoś używa? Przyczepność i amortyzacja owijki i wygoda w zakładaniu i ściąganiu.
djzatorze Napisano 26 Lipca 2014 Napisano 26 Lipca 2014 Nie miałem Vincerów w ręku, ale wydaje mi się że producent po prostu podaje długość bez obejmy. Boplight Sport i Sram MTB Locking Griffe Contour podają zapewne długość razem z obejmą, wychodzi im 130 i 129 mm. To by się zgadzało bo faktycznie Boplighty mają obejmę szeroką na 1 cm. Moim zdaniem to jest wszystko robota jednego chińczyka, a te znane firmy tylko anodują lub malują objemki, ewentualnie odciskają logo na piance. A co do loga SRAM to jeżeli ktoś uzna że to Twoja osobista deklaracja to to już jego problem, nie Twój
mountain99 Napisano 26 Lipca 2014 Napisano 26 Lipca 2014 Mam ESI i lepszych gripów nigdy nie miałem. Rewelacja... ręce się nic a nic nie ślizgają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.