pplol112 Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Wiec mam taki problem ze na rowerach znam sie slabo gdyz dopiero zaczynam z nimi zabawe. Mieszkam w malej miejscowosci i nie mam dostepu do dobrego serwisu, tylko takiego w ktorym wymieniaja detki, prosty przyklad. Kupilem uzywany rower oddalem i do przegladu. Przerzytki pozniej i tak musialem sam ustawic, hamulce rowniez gdyz oni nie maja oleju dot i sie tym nie zajmuja, wiec sam to zrobilem. Zaplacilem za to 45zl. Skrzypial mi suport, przeczyscili po 3 dniach to samo. Popryskalem tam sam smarem pojechalem w las i jest git. Oj juz koniec o tym gow... serwisie. Mam krzyww zebatki przednie i co pol obrotu ociera o przerzutke panowie ze "swietnego" serwisu powiedzieli ze musze wymienic caly naped bo bedzie strzelala ta przednia zebatka. Prawda czy falsz? Dodam ze chce wymienic na jedna zebatke. Jaka bedzie dobra z przodu jak mam 8 przelozen z tylu?
Fenthin Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 I prawda, i fałsz. Jeśli masz już naprawdę mocno zajechany napęd, łańcuch będzie skakał na nowej zębatce. W innym wypadku jeśli w ogóle wystąpią jakieś problemy, po 100, max 200km wszystko powinno się ułożyć. Zębatka może być dowolna, byle tylko pasowała do korby. Ale nasuwa się pytanie. Czy to zębatka/zębatki jest krzywa/są krzywe (raz piszesz w formie pojedynczej, raz w mnogiej), czy to problem z całą korbą.
Mod Team michuuu Napisano 9 Lipca 2014 Mod Team Napisano 9 Lipca 2014 hamulce rowniez gdyz oni nie maja oleju dot dot to nie olej bedzie strzelala ta przednia zebatka. Na korbie dużo później niż na kasecie. Dodam ze chce wymienic na jedna zebatke. Jaką masz korbę i którą zębatkę chcesz wymienić?
pplol112 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Sory za tyle bledow ale no nie ukrywam ze nie ogarniam. Mam trzy zebatki z przodu a chce zamienic na jedna (ok 30 zabkow), korby mam ma kwadrat shimano jakies. Przrzutka z tylu deor, kaseta nie wiem jakas shimano. Co moge kupic? Wszytkie sa krzywe, nie wiem dlaczego ale prawa korba tez jest krzywa. Nie wiem czy to cos zmieni. Bez hejtow prosze
Mod Team michuuu Napisano 9 Lipca 2014 Mod Team Napisano 9 Lipca 2014 Mam trzy zebatki z przodu a chce zamienic na jedna Dlaczego?
pplol112 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Chce zeby zeby wszystko bylo sztywniejsze, do tej zebatki plus jakis napinacz
MikeSkywalker Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 IMO kombinujesz. Sztywniejszy? Nie bardzo rozumiem. Weź pod uwagę jak bardzo zmieni się jazda na rowerze z jednym blatem z przodu.
Fenthin Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Skoro krzywa nie jest tylko jedna zębatka, a całość, taka wymiana nie ma sensu. Najprawdopodobniej winny jest suport.
pplol112 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Co to jest te IMO? Fenthin da sie cos z tym zrobic? Powiem tak, polowa zebatek jest okej albo nie, bo nie wiem jak zobaczyc w ktora strone jest wykrzywione. Chodzi lancuch jak szlaczek.
pplol112 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Pojezdzilem dzisiaj na srodkowej zebatce i bylo okej ona ma 34 chyba zabki, wydaje mi sie ze 30 bedzie okej zeby pojezdzic w lesie i czasami po miescie spokojnie
Fenthin Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Jak sprawdzić? Tak samo jak sprawdza się, czy koło jest proste. Stajesz z tyłu lub przodu korby, kręcisz i patrzysz czy porusza się równolegle do pionu, czy odchyla się w konkretnym miejscu, czy może zębatki latają jak głupie.
pplol112 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Oj tam, cos okolo 30 Skoro widze ze jest krzywa jedna strona zebatek to jest, nie musze sprawdzac Moze ktos podac jakas zebatke ktora bedzie pasowala i nie bedzie strzelala? Wiem ze chyba ciezko stwierdzic czy bedzie strzelala no ale...
Fenthin Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Co znaczy jedna strona? Ile zębów masz aktualnie na środkowej tarczy?
pplol112 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Na szybko liczylem to cos ok 36 Sory pomylilem sie. Chodzilo mi o polowe zebatek
ivohaha Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 Witam. Moim zdaniem powinno się najpierw ustalić przyczynę nierównej pracy korby. To mogą być skrzywione zębatki, ale równie dobrze krzywa oś suportu, a wtedy wymiana zębatki nic nie da.
turysta Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 Wykręć korbę, rozkręć zębatki i połóż na stole. Będziesz wiedział czy krzywe zębatki czy korba.
andybike Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 :Wykręć korbę, rozkręć zębatki." Super rada dla kogoś kto nie ma żadnego doświadczenia i pewnie ściągacza do korb. Ma to zrobić młotkiem i przecinakiem ?
dziobolek Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 ...Skoro widze ze jest krzywa jedna strona zebatek to jest, nie musze sprawdzac... Wiesz, że zębatki przednie da się prostować??? Oczywiście jeśli to zębatka jest krzywa, a nie jest to wina luzów na korbie czy suporcie
pplol112 Napisano 10 Lipca 2014 Autor Napisano 10 Lipca 2014 suport i korba nie ma luzow ale widze ze prawa korba chodzi krzywo tak samo jak zebatka, nie mam sciagacza do korb. Panowie ze ''świetnego serwisu'' powiedzieli mi ze lepiej nie prostowac zebatki bo bedzie jeszcze gorzej... wiec sie nie dotykalem
Fenthin Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 Dobra, powtórzę się, bo chyba nie dotarło. Skoro całe prawe ramię jest krzywe lub krzywo osadzone na wałku suportu, wymiana zębatki przyniesie całe nic.
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2014 Mod Team Napisano 10 Lipca 2014 Przyniesie stratę pieniędzy. Proponuje zainwestować w ściągacz, by ocenić czy oś jest krzywa. Oczywiście da się to zrobić bez ściągania
pplol112 Napisano 10 Lipca 2014 Autor Napisano 10 Lipca 2014 Jak to zrobic bez sciagania? O ile to nie byla ironia
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2014 Mod Team Napisano 10 Lipca 2014 Nie, to nie ironia. Zdejmujesz łańcuch z korby, najlepiej zdjąć całkiem jak masz spinkę, kręcisz korbą i obserwujesz zębatki z góry. Zataczają w miarę równomierne elipsy ( krzywa oś lub korba) czy nieregularne krzywizny ( krzywe zębatki). Dodatkowo bierzesz coś sztywnego np długopis, klocek drewniany i przykładasz do ramy tak by końcówka ocierała o śruby korby. Śruby zębatek ofc. Jeżeli korba ma bicie to tym sposobem to potwierdzisz na 100% jednak nie rozstrzygniesz czy sama korba ( np wadliwe ramie ) czy wygięta oś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.